Læsetid: 5 min.

Den farlige folklorefotograf

Usbekiske Umida Akhmedova er dissident mod sin vilje: Hun fotograferer det folkeliv, hun elsker, på måder, som landets regime finder lige så krænkende som en Muhammed-tegning
Usbekiske Umida Akhmedova er dissident  mod sin vilje: Hun fotograferer det folkeliv, hun elsker, på måder, som landets regime finder lige så krænkende som en Muhammed-tegning
6. juni 2011

Hun er verdens bedst kendte fotograferende systemkritiker, selv om det egentlig ikke var meningen.

For den usbekiske fotodokumentarist Umida Akhmedova, der samtidig er sit lands eneste kvindelige filminstruktør, er først og fremmest forelsket i sine motiver og i sit fædreland. Information talte med hende, da hun sidst i maj var i Danmark på invitation af bl.a. Dansk PEN.

Få danskere aner, hvor de skal placere Usbekistan på et verdenskort, eller hvad der foregår bag dets grænser. Hvis den centralasiatiske republik opfattes som et fjernt og lukket land, er det ikke tilfældigt: Regimet i Tasjkent opretholder streng mediecensur. Her findes kun få udenlandske ambassader, civilsamfundet er sparsomt. Kun sjældent trænger nyhedshistorier frem i den internationale offentlighed.

Sker det, har de et uhyggeligt anstrøg. Fra en tidligere britisk ambassadør ved vi, at Islam Karimovs regime, der lader sig genvælge med stemmeprocenter omkring de 99, kan finde på at koge dissidenter ihjel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu