Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Grillhygge med George W.

I læseværdig biografi fremstiller USA's eks-præsident sig selv som en jævn og munter nabo
Kultur
10. juni 2011

Nej, dette er ikke en anmeldelse af personen George W. Bush. Det er en anmeldelse af den selvbiografi, som George W. Bush har skrevet, og som nu er udkommet på dansk.

Det er en god bog. Den tegner et portræt af George W. Bush, som han ser sig selv: En jævn og bramfri mand, munter og utynget af alskens spekulative teorier. En nabo, man gerne vil hyggegrille sammen med. Få sig en ærlig snak og et godt grin med.

Fordi Bush almindeligvis har været genstand for hån og foragt på denne side af Atlanten, fortjener bogens danske forlægger, Ole Sohn, at bespises på den amerikanske ambassadørs residens som anerkendelse af, at Sohn giver danske læsere et direkte indblik i, hvordan Bush selv har oplevet sit liv. Til gengæld bør bogens danske oversætter, Poul Henrik Westh, lægges i seng uden aftensmad, for han har begået tekstfejl, spændende fra det latterlige til det absurde. Et enkelt eksempel: På bogens side 221 står om Kongressens vedtagelse af et lovforslag om terrorbekæmpelse:

»Loven afsluttede stort set debatten om livligheden af vores overvågningsaktiviteter.« Jovist går det livligt for sig, når CIA overvåger, men mon ikke det har været lovligheden, som lovgiverne har bekymret sig om.

Stolt af forfædre

George W. Bush er stolt af sine forfædre. Hans farfar, Prescott Bush, var en frisindet republikansk senator fra østkyststaten Connecticut, hans far var den første præsident Bush George H.W. som rykkede fra Connecti-cut og moderat ståsted til Texas og konservatisme.

George W. nævner nærmest skødesløst, hvor nemt efternavnet har gjort hans liv. Han er suset gennem uddannelsessystemets øverste lag:

»I efteråret 1972 tog jeg ned til Florida for at besøge min bedstemor. Min universitetsven Mike Brooks var i nærheden, og vi tog ud at spille golf. Mike var lige blevet færdig på Harvard Business School. Han sagde til mig, at jeg burde overveje at gå dér. For at være sikker på, at jeg havde forstået ham, sendte han mig et ansøgningsskema. Jeg var nysgerrig nok til at udfylde det. Nogle få måneder senere kom jeg ind.«

Ja, så nemt er det at komme på Harvard Business School. Eller hvad? Bush indrømmer dog om sin studietid hos de berømte professorer, at han var profilløs: »Jeg fik mere ud af oplevelsen, end mine lærere gjorde.«

Vendepunktet i overklasseløgets liv indtraf, da han rundede 40. Bush skriver:

»At holde op med at drikke var en af de sværeste beslutninger, jeg nogensinde har truffet. Uden den ville ingen af de andre, som følger i denne bog, have været mulige.«

Del af Guds plan

I sin standhaftighed mod flasken fandt Bush et tegn på, at Gud havde en plan med ham: »Jeg kunne ikke være holdt op uden min tro. Jeg tror heller ikke, at min tro ville være så stærk, hvis jeg ikke var holdt op med at drikke.«

Den offentligt bekendte gudstro var med til at bære Bush ind i Texas' guvernørbolig og siden mod Det Hvide Hus.

I en uafklaret optællingssituation på valgnatten i år 2000 begik Demokraternes præsidentkandidat, Al Gore, den brøler at ringe til George Bush og indrømme valgnederlag, efter at nogle tv-stationer havde udråbt Bush til vinder i Florida og dermed indehaver af et flertal i valgmandskollegiet. Men Florida var vist i virkeligheden gået til Gore. Det blev aldrig afklaret. USA's Højesteret standsede med stemmerne 5-4 genoptællingen af stemmer i Florida hvorved en foreløbig opgørelse blev stående i Bush-favør.

I en ellers grundig udlægning af sine politiske overvejelser udelader Bush at omtale, hvorfor han med det spinkle mandat, som Højesteretsafgørelsen gav ham til at regere, slog ind på en markant højrekurs og konfrontation med Demokraterner. Under valgkampen havde han med henvisning til sin guvernørtid lovet at være brobygger mellem de to partier.

Kritiske iagttagere har ment, at Bush-højresvinget skyldtes hans spindoktor Karl Rove, som i vælgerundersøgelser fandt belæg for, at kun ved at holde det højrereligiøse element i kog kunne Bush sikre sig et markant genvalg. Bush er sparsom med omtale af Roves rådgiverrolle. Han holder sig til kortfattet ros: »Karl var som den gale videnskabsmand inden for politik intellektuel, morsom, og med et overskud af energi og nye ideer.«

Som præsident træder Bush for alvor i karakter ved terrorangrebet den 11. september 2001.

Flakkede i fly

I bogen beskriver Bush, hvordan USA's topledelse var lammet af chok og frygt for, at flere angreb fulgte. Selv flakkede Bush rundt i sit præsidentfly, fordi hans sikkerhedsfolk fandt Washington for farlig. Han endte med at måtte forlange at komme hjem og tale til nationen fra sit kontor.

Om de invasioner, der fulgte i Afghanistan og Irak, er Bush indtrængende i sin argumentation og åben i sin erkendelse af alt det, der gik galt: I Afghanistan er både præsident Karzai og nabolandet Pakistan upålidelige partnere. Et forsoningsmøde, som Bush arrangerede mellem de to landes ledere, endte i skænderi og en ubrugelig samarbejdsplan.

Om Irak erkender Bush, at for få styrker blev sat ind til at forhindre plyndringer og borgerkrige efter den amerikanske lynsejr. Han vånder sig også ved, at krigsbegrundelsen Saddam Husseins angivelige masseødelæg-gelsesvåben viste sig uden hold i virkeligheden. Bush var sikker på, at når Saddam ikke ville tillade FN's våbeninspektion, måtte det skyldes, at Saddam skjulte noget. Efter sin tilfangetagelse forklarede Saddam til amerikanernes FBI, at han ville skjule over for sin ærkefjende Iran, at han ingen masse-ødelæggelsesvåben havde.

Alt dette gør bogen læseværdig. Et endnu større perspektiv savner man dog Bush's syn på: Det var i hans otte præsidentår, at USA formentlig bortødede sit økonomiske grundlag for at forblive solosupermagt. Bill Clinton havde afleveret en statshusholdning i møjsommeligt tilkæmpet balance. Bush fik de velhavendes skatter sat ned, samtidig med at han førte bekostelige krige, lod den amerikanske infrastruktur forfalde og Wall Street få fripas til finansiel fandango.

Men det er vel heller ikke nemt for den hyggelige grillnabo at vedgå, at han har bortgamblet sin ranch.

George W. Bush: 'Kritiske beslutninger'. Oversat af Poul Henrik Westh. Forord af Anders Fogh Rasmussen. Forlaget Sohn. 591 sider, 350 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her