Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Lyden af bramfri sexpertise

I sin åbenbarende radio-podcast, 'Savage Love', rådgiver den storbandende sexekspert Dan Savage om fetishes, om at droppe 'the motherfucker', om åbne forhold, om 'glidecreme! glidecreme!' og er nu på vej til, gosh, MTV
I sin åbenbarende radio-podcast, 'Savage Love', rådgiver den storbandende sexekspert Dan Savage om fetishes, om at droppe 'the motherfucker', om åbne forhold, om 'glidecreme! glidecreme!' og er nu på vej til, gosh, MTV
Kultur
16. juni 2011

Efter febrilsk redaktionel roden rundt i ugens tv-tilbud er ugens kulturanmeldelse blevet til en anbefaling af en i Danmark ret så ukendt amerikansk radiopodcast. For tv-ugen har budt på DR's folkeopdragelsesprojekt Mission: Baby, der med en ram smag af biopolitik følger »100 modige pars anstrengelser for at få ønskebarnet«. I TV3's For Lækker Til Love ruller en flok singler uden selvkritik på 13. afsnit med øjnene under deres iscenesatte dates, mens de italiensk-amerikanske guidos i Jersey Shore ferieknalder og drikker hjernen ud i et festligt virvar af social stereotypi.

Og det kan jo altsammen være godt (og skidt) nok, men kan også give lyst til at overbygge med lidt reflekteret sex- og kærlighedsvejledning, der tager sit emne alvorligt. Det står den grumt underholdende og evigt bramfri sexklummeskribent og debattør Dan Savage for med sin åbenbarende radiopodcast Savage Love.

Med sit 'It Gets Better'-projekt er Dan Savage siden efterårets amerikanske selvmordsepidemi blandt homoseksuelle blevet mobbeofrenes førstetrøster. ('Det bliver bedre' har han på fået mindst 10.000 mennesker på Youtube til at forsikre de unge om heriblandt præsident Obama, Lady Gaga (naturligvis) og Hillary Clinton.) Fra sin klumme i Seattle-avisen The Stranger og i 243 podcastaf-snit har han vejledt, opmuntret, opdraget på og underholdt en divers skare af seksualitets-interesserede radiolyttere. Og til det konservative Amerikas bekymring for kernefamiliens overlevelse bliver han fra 2012 ungdommens sexvejleder på MTV i programserien Savage U.

Bandeord og ny-ord

I Savage Love Podcast er der ingen stearinlys-lun, normativ rødhårserotik a la Joan Ørting. Det er enkelt produceret fakta-og erfaringsbaseret straight (og gay, bi og trans) in your face-sex- og kærlighedsrådgivning leveret med et koloenormt sprogligt og humoristisk overskud. Dan (eller 'Daaaan', som lytterne kalder ham, »hey Daaaaan«, siger de på telefonsvareren, når de stiller spørgsmål) giver kontante råd om (faktisk) alt fra gode gammeldags kærestesorger over teknikaliteter om fistfucking (»glidecreme! glidecreme!,« prædiker han) til købesex, swingerklubber og tissesex. Han viser en 18-årig pædofil værdig respekt og får en psykiater til at forklare, hvordan uudlevede pædofile kan søge hjælp uden at blive kriminaliseret gennem rapporteringssystemet. Han fraråder kvælesex for dets farer, men afstår ikke fra at forklare forholdsreglerne hvis nogen vil gøre det. Han argumenterer, som sin mest kendte kæphest, for det åbne forhold som én mulig vej til et sundt samliv. Og han forsikrer igen og igen de hjerteramte om, at der ikke findes en eneste ene, men bare én (eller flere) ad gangen. Og så går han befriende ublu til værks og med et bandeordsvokabular, der chokerer og underholder og sikkert bliver bippet til uforståelighed på MTV.

»Den eneste mulige fare ved pikringe er, at din fucking. Pik. Kan. Falde. Af!,« belærer han, så man med høretelefoner på cyklen er ved at skride op på fortovet. Og uge efter uge opdaterer og informerer han i en indledende revsen om og tegner et kritisk billede af amerikansk seksual(dobbelt)moral anno 2011.

Blandt Savage-lytternes enorme forråd af ny-ord, der for friske ører kan lyde latterlige, tæller: DTMFA: 'Dump The Mother Fucker Already', et refræn for de, der skal have deres dårlige forhold nedskudt af en anden for at kunne handle på det. GGG er en yndet forkortelse for 'good, giving, and game' den friske og gavmilde seksualpartner mens den u-eksperimenterende, ukinky variant er 'vanilla'. Og via afstemning blandt læsere og lyttere kom ordet peggingtil verden beskrivelsen af en kvinde, der penetrerer sin mandlige partner med en strap-on dildo. Sådan. Alle definerer sig hos Savage på godt og ondt som noget. Alt har ord og får dertil mange med på vejen.

Ydrk-grænser

På trods af sit troværdige, omend påståelige, og velformidlede kæmpekuffert af første- og andenhåndserfaringer om det allermeste, har Savage også sine egne klare 'ydrk'-grænser over for dyresex for eksempel, som pr. natur er samtykkeløst. Og så har han, til fleres kritik, en snigende tendens til bi-fobi, når han betvivler, at mænd (ikke kvinder) er i ægte stand til at tænde fuldt ud på begge køn. Man får lyst til at give ham en straight lussing, når hans 'kussefobi' får frit løb som da en orgasme-ekspert i studiet skal vise ham g-punktet på en vagina af gummi, og han fnisende truer med at løbe skrigende væk. Men det gør også både ham og programmet troværdigt. Vi er alle mennesker med (eller uden) fetisher, med lyster og ulyster og egne 'ydrk'-punkter. Dem må man gerne have men man skal ikke slå andre mennesker i hovedet med dem. Så hellere vide en masse om det hele.

Savage Lovevirker først overvældende og småkomisk, dernæst decideret fordomsbefriende og heftigt indsigtsinducerende. På en ganske anden måde end For Lækker Til Love eller Joan Ørting i hvert fald. En anbefaling til denne (og næste og næste) (sex)kulturuge er hermed givet videre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her