Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

New Orleans, New Orleans

Med den swingende tv-serie 'Treme' er New Orleans kommet på det filmiske landkort. Også som anonym location er byen blevet populær
Kultur
16. juni 2011

Det kan godt være, at man synger mest om New York, New York. Men New Orleans er trods sine trængsler ved at komme på hiplisten over amerikanske storbyer, som får stadig mere opmærksomhed ved at være værter for fiktionsuniverser.

Det skyldes især den populære HBO-serie Treme (udtales 'truh-may').

Serien er skabt af The Wire-folkene David Simon og Erik Overmyer og er en kærlighedssang til New Orleans. Handlingen udspiller sig i og omkring kvarteret Treme tre måneder efter orkanen Katrina i 2005 og følger, hvordan byen kæmper med at genfinde de swingende takter.

Med musikere, kokke og Mardi Gras-deltagere blandt hovedpersonerne får vi et stemningsfyldt portræt af en by, som især er kendt for sit fantastiske musikliv. En klummeskribent kaldte for nylig Treme 'the hipsters guide to New Orleans', fordi serien konstant inviterer med på cool barer, natklubber og restauranter fra virkeligheden.

Folkefest for forskere

I marts var New Orleans mødested for alverdens film- og medieforskere, da Society of Cinema and Media Studies holdt sin internationale konference i byen. Med startskud to dage efter Mardi Gras, havde de fleste booket billetter til at få de legendariske parader med, og jeg skal i hvert fald sent glemme den livsglade, fantasifulde folkefest.

Det møde opmuntrede til at opsøge konferencens mange paneler om New Orleans, hvor flere oplæg udelukkende handlede om Treme. Ikke mindst fordi HBO gør meget ud af at opbygge husene i de kvarterer, som serien bevæger sig rundt i. Treme er et interessant eksempel på konkret genopbygning som del af en scenografi, og en oplægsholder fortalte, at seriens filmarbejdere forventes at bruge tid på lokale byggeprojekter.

Louisiana som location

HBO er imidlertid ikke kun i New Orleans af stemningssøgende og godgørende årsager. Byen har yderst lukrative skatteordninger for film- og tv-produktioner. Ifølge Vicki Mayer fra det lokale Tulane Universitet har man siden 2002 refunderet i omegnen af en ud af tre dollar, som studierne bruger i byen. I en klumme med overskriften 'Film Your Troubles Away' filosoferede hun i april over, om det i længden er en god forretning.

Håbet er, at serier om New Orleans skal generere turisme, og selv om katastrofeturene i byen er ved at blive erstattet af 'Treme'-ture, skal der mange turister til, før de tabte skattekroner er tjent ind. Samtidig kan man diskutere værdien af en ordning, hvor New Orleans som location ofte skal ligne alt andet end New Orleans. Produktion skaber omsætning, men når byen skal være anonym kulisse, gør det ikke meget for turismen.

På hjemmesider med reklame for Louisiana som location, gør man meget ud af, at New Orleans har det hele: det charmerende franske kvarter, kolonitids-villaer, højhuse, sumpe, prærier, landbrug. Desuden har byen 'den berømte Southern gæstfrihed'. Mange produktioner har de senere år lagt vejen forbi for at nyde godt af byens forsøg på hive penge til byen, men få gør for alvor noget for byen.

Treme er undtagelsen. Derfor er den elsket af de lokale. Og vi andre ser med, fordi det foregår i New Orleans.

Treme vises i Danmark på Canal+. Første sæson kan købes på DVD

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her