Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Man skal ikke skue underhunden på hårene

Den slidstærke og diskret antikapitalistiske krimiserie 'Columbo' er atter udkommet på dansk dvd, just som dens hovedperson og attraktion, Peter Falk, har forladt os
Kultur
7. juli 2011

Det blev jo så denne sommer, den amerikanske skuespiller Peter Falk efter længere tids sygdom drog sit sidste suk.

Falk fik 83 år her på kloden og var i dén grad den type skuespiller, som altid vil blive forbundet med én bestemt rolle. Den vender vi fluks tilbage til.

For indledningsvis skal det nævnes, at Falk jo også helt bogstaveligt spillede en rolle i amerikansk independent film, da en af hans venner var den karismatiske filmskaber, skuespiller og drukkenbolt John Cassavetes.

Falk medvirkede i flere af Cassavetes' personlige lavbudgetdramaer, som siden inspirerede og influerede et stort antal filminstruktører, og gav Cassavetes status som amerikansk independent films Godfather.

Dyrekøbt indsigt

Men det er naturligvis rollen som proletarpanseren Columbo, Falk vil blive husket for, en rolle, han spillede gennem 32 år.

Man fristes derfor til at spørge, om der eksisterer en slags forbindelse mellem de to dele af hans karriere?

Med lidt god vilje er svaret ja. Cassavetes var trods alt underhund i forhold til Hollywoods store filmstudier, og Falks Columbo-figur som omtrent ligner en tøjdukke, der er trådt direkte ud af en tørretumbler er jo i ganske mange af seriens mange afsnit ligeledes i opposition til Los Angeles' magtelite.

For det er ofte velhavende og ikke sjældent snobbede mennesker, der tegner sig for blodsudgydelserne i serien. Næsten uden undtagelse synes de at dømme Columbo på hans alt andet end Armani-agtige fremtoning. Er man fattig, må man også være fatsvag, synes logikken at være (selvom den udspekulerede Columbo selvfølgelig har en interesse i at lade dem blive i troen). Og den fordom kommer så til at koste gerningsmændene dyrt.

Columbo blev jo også kendt som serien, der i en af de første scener afslørede, hvem morderen var, og giver man det kort fra sig, gør man klogt i at have et es i ærmet. Det havde seriens bagmænd så sandelig også, for ærkesympatiske Falk gav Columbo en menneskelighed og varme, der gjorde figuren til antitesen af den type tv- og filmstrisser, der tydeligvis har taget skade af at omgås så mange moralsk fordærvede typer.

Et fremmedelement

Ikke, at der ikke er en flot mand gemt et sted derinde, men Columbos totale mangel på forfængelighed understreger perfekt hans lavmælt kontrære sindelag. Han passer med andre ord ind i det mondæne og materialistiske LA, som et SM-show passer til en børnefødselsdag.

Columbo er ekstremt kompetent og karrieremæssigt succesfuld, men føler ingen trang til at signalere dette via sin livsstil. Han føler heller ingen trang til at hovere synderligt over de afstumpede overklasseløg, når de til slut står der og må sande, at bare fordi en mand har glasøje, kan han godt have falkeblik (glasøjet var dog Falks, men det antydes, at Columbos skelen også skyldes et sådant).

Det er altså i høj grad Falks store, men aldrig prangende personlighed, der har givet serien dens modstandskraft over for tidens berømte tand.

Lige en ting til: Man kan undre sig over, at Columbos forrygende opklaringsprocent ikke med tiden giver ham et vist renommé i byen og dermed skurkene en vis evne til at gennemskue hans nu legendariske påtagede sendrægtighed.

Men for dén, der leder længe og grundigt nok, vil der næsten altid åbenbare sig et svagt led. Det vidste Columbo, verdens blideste tough guy, om nogen.

Sæson 1-9 af 'Columbo' udkom som dansk Region 2-dvd fra Universal to dage før Peter Falks død

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her