Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Fest hos marskandiseren

Røde pølser, fadbamser, camping og jordbær med fløde. Dansk Folkeparti har op til valgkampen leget med hjemmevideo
Kultur
31. august 2011

Vurdering: 3/6

Danmark er et dejligt land. Sådan lyder det ikke overraskende budskab fra fædrelandskærlige Dansk Folkeparti i den godt tre minutter lange valgvideo med titlen Livsglæde. Pia Kjærsgaard er taget til marskandiser og nusser glad rundt blandt helt almindelige danskere, på jagt efter en af de der farvede glaslamper fra 60'erne, gamle bøger og landskabsmalerier i guldrammer.

»Vi danskere ved, hvordan man fester,« proklamerer partilederen og fortsætter: »Fest er nærmest en dansk nationalsport, som vi godt kan tillade os at være stolte af.«

Partifællen Søren Espersen bakker op om forkvindens budskab ved retorisk at spørge:

»Tænker du nogle gange over, hvorfor vi danskere er udråbt som verdens lykkeligste folk,« imens han sidder parkeret i en camping- stol med en velvoksen fadbamse.

Men det er selvfølgelig ikke fest det hele. Vi kommer forbi både danskernes campingferier, håndboldpigerne, familieforhold og det gode måltid mad (røde pølser og hvide flutes på grillen).

Filmen er tydeligt holdt i et klassisk hjemmevideo-look, med skiftevis stillbilleder fra det glade Danmark og håndholdt kamera fra mar- skandiseren. Gennem hele filmen spiller partiets allerede ikoniske valgsang »Dit land, dit valg« i baggrunden, og den er til tider så høj, at det er et problem at høre Espersens og Kjærsgaards livsglade betragtninger.

Almindelige danskere

Teknisk ligner filmen unægteligt noget, enhver teenager med en halvgod kameramobil og et halvdårligt videoredigeringsprogram kunne bakse sammen på en eftermiddag. Ikke desto mindre er man som seer efterladt med et indtryk af et parti af og for helt almindelige danskere, der befinder sig bedst hos marskandiseren nede om hjørnet i landsbyen og det er nok ikke helt utilsigtet.

Det absolutte højdepunkt indtræffer, da vi midtvejs i videoen stifter bekendtskab med tre friske unge DF'ere. I en mildest talt kunstigt opstillet samtale mellem de tre proklamerer unge Patrick:

»Det, der gør mig glad, er jordbær med fløde.«

Simpelthen.

Mod slutningen er vi tilbage hos marskandiseren, og forkvinde Kjærsgaard fastslår:

»Vi skal aldrig undskylde for vores fællesskab. Det er noget, vi har arvet. Og arvegods det passer man på!«

Omkring hende går hr. og fru Danmark og leder blandt det arvegods, der sælges ud af ...

 

'DF TV livsglæde'. Valgvideo for Dansk Folkeparti

I den kommende tid vil vi hver dag anmelde en valgvideo

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Fiks jakke, hovedpersonen bærer, men noget langt fra den tøjstil, der normalt luftes. Et fund fra marskandiseren?

Oplagt materiale til filmfestivalen i Venedig!