Læsetid: 3 min.

For tidlig afgang

I fjerde bind af Knausgårds store romanværk 'Min kamp' kommer unge Karl Ove igen og igen for tidligt. Det er ikke kun et problem for hovedpersonen, men for hele romanen
Det er den unge Karl Ove, man læser om i bind 4 — med særligt fokus på oplevel-serne med det modsatte køn.

Det er den unge Karl Ove, man læser om i bind 4 — med særligt fokus på oplevel-serne med det modsatte køn.

Ulrik Jantzen

26. august 2011

Knausgårds skildring af hverdagsliv nåede et foreløbigt højdepunkt i andet bind af Min kamp,hvor han beskriver sin rolle som mand og far i det helvede, som de skandinaviske velfærdsstater også har skabt for både mand og kvinde, hvor ligestilling ikke kun er fornuftig praksis, men også et tyranni, der dræber enhver spænding mellem kønnene.

I det forrygende andet bind er det især Sverige og svenske kvinder, der må holde for, men også på et større plan tegner han et bidende satirisk billede af det svenske samfunds misforståede godhed. Det gør både ondt og godt.

Men især er Knausgård mesterlig i de pludselige skift fra hverdagsliv til indbrud af filosofiske og især kunsthistoriske refleksioner. Her sker der for alvor noget i hans prosa. Disse brud er sammen med den originale sammenføring af forskellige og netop ikke kronologiske livsfaser det, der gør Knausgård så dragende.

Hans bøger løfter sig, når han dropper at fortælle Karl Oves livshistorie kronologisk, men springer uventet fra livsafsnit til livsafsnit. Hvert enkelt livsafsnit kaster et nyt og overraskende lys over de øvrige, når de ikke fortælles i livets rækkefølge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu