Læsetid: 2 min.

Anmeldelser

8. september 2011

Det er i hvert fald hipt

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Robert McNallys enorme tegninger i sort-hvid er lavet over temaet ’alt godt fra hjernen’. I Lacrimosa Street, der er 240 x 160 centimeter, afrevet i toppen og ophængt i rå stil med masser af søm, ser vi en mand, der går på et lår, og en masse tråde, der hiver højhuse omkuld, eksplosioner, golfspillere i træer.

Det er cool, det er fashion, det er en kende uforståeligt, og sikken teknik. Når han gakker helt ud i skyer, eksplosioner og små mænd, er det næsten en lille Max Ernst, der kommer til syne.

’Shotgun in’t mouth, brains on’t wall’ hos David Risley Gallery, Bredgade 65a, København til den 8. oktober

Arrogante ansigter

Bedømnelse: 5/6 stjerner

Jan Banning er verdenskendt som dokumentarfotograf. Det kan man godt forstå, når man ser de 50 værker fra serien Bureaucratics, som hænger øverst oppe i Nikolaj Kirke. De er smukke og hyggelige. Og så er de konceptuelt stærke. Det handler om bureaukratiet, om skrankepaverne, om dem, der sidder og gør livet besværligt for alle os andre; denne særlige race, som vi ved findes, men som ingen af os har i den nærmeste vennekreds.

Banning har rejst i otte lande, hvor han har fotograferet embedsmænd, politibetjente, generaler og mange, mange flere bag deres skriveborde. Og de er ens, påfaldende ens. En skattefuldmægtig fra Liberia, der tjener 18 dollar om måneden, har helt samme ansigtsudtryk som en vandregningsopkræver fra Yemen, der får 121 dollar om måneden, og en fransk ligestillingsdepartementchef med en månedsløn på 2.038 dollar. Sidstnævnte er i øvrigt særlig interessant, fordi han sidder ved siden af en kvinde, der, selv om hun kun er i praktik som sekretær, allerede har det samme myndige blik som de andre.

De viser lidt foragt, og når de smiler, er det altid overbærende. De har hørt på så meget lort fra så mange mennesker, at de er blevet menneskevaccinerede. Og så giver kontoret og skrivebordet sikkert det sidste, ligesom en politiuniform kan gøre selv den tarveligste knægt til en mand, og ligesom der kun skal en blok og en kuglepen til, for at en journalist efterlader empatien derhjemme. De mange skriveborde er i øvrigt også i sig selv en helt eftermiddag værd, for sikke meget vidunderligt nips.

’Bureaucratics’ i Nikolaj Kunsthal, Nikolaj Plads, København til den 30. oktober

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu