Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

DF i serbisk sovs

Nye vinkler på et moderne dansk politisk fænomen af Jens-Martin Eriksen
Kultur
30. september 2011

Den nationalkonservative religiøst definerede ekstremisme, således som vi kender fænomenet fra Dansk Folkeparti og det såkaldte Trykkefrihedsselskabet, mellem hvilke sammenslutninger og partier sympatierne udbygges og forstærkes i disse år, er selvsagt en løbende og stadig grundigere undersøgelse værd. På samme måde som disse strømningers relativt faste tag i 12 procent burde afstedkomme lysår af underbygget modstand fra Radikale, venstrefløj og S. Jens-Martin Eriksen lægger ud med disse konstaterende krav til en hævdet mangelfuld debat i Danmark. Det sker i forfatterens nye bog: Fra skorpionernes verden. Kirken, krigen og nationalismen — beretninger fra rejser i Serbien. Den militante nationalisme som bl.a. medførte massakrerne i Eksjugoslavien — begået af de såkaldte skorpioner — betjente sig af adskillige af de kategoriseringer, som vi også finder hos de mere artikulerede i DF; ligesom den nationalt forankrede kristent betingede argumentation har betænkeligt meget tilfælles med de serbiske nationale fundamentalisters retorik.

Den krig på ord og målrettet lovgivning, som DF i over ti år har præsteret i samarbejde med partiets højprofilerede højreintellektuelle støtter kan i øvrigt også parallelliseres til mange andre af historiens retoriske forstadier til egentlige diskriminatoriske foranstaltninger. Dem har vi jo allerede haft rigeligt af i snart mange år, men det gør det ikke mere berettiget, når for få har alvorlige indvendinger mod disse farlige ord og endnu farligere initiativer. Man kan roligt sige, at DF fra 2001 tog fædrelandet som gidsel, vel at mærke det fædreland, som ifølge partiets ideologer ikke kan skilles fra kristendommen. Men fædrelandet har paradoksalt nok, og i klar modsætning til den grundargumentation, der har været en Søren Krarups, bestandigt været fremstillet som kongruent med dele af oplysningsprojektet. Altså demokrati, ytringsfrihed, kvindefrigørelse, osv.

Oplysningen er altså på den ene side afgudsdyrkelse og fjendebillede nummer ét, men må vige pladsen ved den snedige politiske anvendelse af Oplysningen som en forudsætning for at erhverve retten til riget og dermed udelukkelse af de tilvandrede få fundamentalistiske muslimer, der — hold fast — akkurat som Krarup fremstiller Oplysningen som blasfemisk vederstyggelighed.

Ikke så ukrænkelig

Jens-Martin Eriksen lægger sit tyngdepunkt i Serbien, men provokerer til hjemlig debat i første del, som han kalder 'Tendenser i den politiske modernitetskritik'. Den kritik kan f.eks. indeholde forundringen over forsvaret for danske grundværdier som ytringsfriheden, der i samme åndedrag forrådes ved højrefløjens afvisning af tørklæder, burkaer og minaretbyggerier, altså ytringer, men ytringer, man ikke bryder sig om. Ytringsfriheden er hellig og ukrænkelig, men ikke så hellig og ukrænkelig. Kritikken må som antydet nødvendigvis også forholde sig undrende over for de påståede manglende indvendinger mod de her skitserede tendenser, og jo, også når de spores hos mindretallene. Det forekommer her, at Eriksen, som mange med ham, tager sin egen opfattelse af den manglende debat for nagelfast sand. Men er det nu også rigtigt? Allerede flere fremstillinger har forsøgt at bringe mere balance i den vurdering og henviser til optællelige fakta i den side af kulturdebatten. Så tavse har forfatterne og andre i de spirituelle kredse trods alt heller ikke været. Under alle omstændigheder bidrager ret få her i landet. Noget andet er — og her har Eriksen fat —: DF's agitation har været så massiv, at mange ikke har orket at gendrive de uhyrlige og falske påstande, som når Langballe mener, at muslimske fædre voldtager deres døtre og den slags.

Jens-Martin Eriksens bog er som sagt delt i to, en lang generel indledning og en beskrivelse af Serbien og fænomenerne med rejsebeskrivelser og interview. Nogen heldig og overskuelig struktur kan man ikke beskylde teksten for at tilbyde. Men læseværdig er den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her