Læsetid: 3 min.

Forsøg på forkortelse. Bøn om udsættelse

Smukt. Janina Katz demonstrerer med 'Skrevet på polsk', hvor stor en digter hun er
Erfaringen. Janina Katz er født i 1939 i Krakow og flygtede i 1969 til Danmark. Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen 'Min moders datter'.

Erfaringen. Janina Katz er født i 1939 i Krakow og flygtede i 1969 til Danmark. Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen 'Min moders datter'.

Linda Henriksen

2. september 2011

20 år er gået, siden polskfødte Janina Katz udsendte sin første digtsamling. 20 bøger er det blevet til i alt, hvis man medtager Skrevet på polsk. Hendes første udgivelse på Rosinante, men også den første, hvori hendes mentale dobbeltsproglighed signaleres så klart. Digtene er, fortæller forlaget på den medsendte vaskeseddel, oprindelig skrevet på hendes modersmål, siden oversat til dansk af forfatteren.

Nå, ja, og hvad så? Vil nogen vel sige. Samuel Beckett skrev både på engelsk og fransk. Vladimir Nabokov oversatte sine tidlige ting fra russisk til engelsk. Kundera skriver bøger på både tjekkisk og fransk. Men for Janina Katz er det at skrive ’på polsk’ på én gang at vende tilbage til hjertesproget og at tage fri fra det danske, opnå en sindets svævende lethed, jf. det at ’leve på polsk’, om folk, der bor sammen uden strengt taget at være gift.

Dybere farver

Man har ikke læst mange af bogens digte, før man fornemmer, at noget ganske særligt er på færde. Hvis man ikke mente og vidste det før, erkender man det nu – at Janina Katz er en stor digter.

Tematisk og motivisk færdes hun her atter ad sine velkendte veje: Kærligheden og døden. Pigen og hendes moder. Den fraværende fader. Den polske akademiske jødinde, der gik hen og blev dansk. Elskovsmøder. Venindetroskab. Det er bare, som om det hele har fået klarere konturer og dybere farver. I stedet for at spørge, som

så mange andre også gør: Hvem er jeg? Hvor er jeg? Hvad vil og kan jeg i grunden? Spørger hun ind til, hvad det vil sige at være – specielt være i tiden.

Digtenes menneske er et længselsfuldt jeg, der styrter frem mod døden og samtidig så mindeligt anmoder om udsættelse. Men at man et sted støder på titlen »Forsøg på en forkortelse«, at forstå bogstaveligt som en bestræbelse på maksimal verbal reduktion, viser, at dette jeg samtidig er et digterisk subjekt, der søger den smukkeste slutning på digtet.

Poetik og eksistens

Det lykkes heldigvis tit. Hør og se blot slutningen på et mindedigt over Jerzy Grotowski:

En lille tåre på kinden.

Jeg drikker den

for vores ungdom.

For Din

lille

storhed.

Det ikke alene lyder smukt, det står samtidig flot på siden. Siden siden nu engang skal kunne slutte og stå for sig selv. Spændt ud mellem sit ophør og sit mulige videre liv, i læserens bevidsthed:

Jeg har endnu ikke skrevet et digt,

der vil få verdens hjerte

til at slå for de forfulgte

og de sultende.

Og har endnu ikke fundet

den hånd,

der vil holde om min

og skrive i mit hjerte.

Jeg tvivler på, at Janina Katz i digte skrevet på dansk havde vovet en så åbent vedkendt, en så vedholdende og gennemført kredsen om selve det at digte. Og jeg føler mig temmelig sikker på, at vi i hendes udtryksform også skal se en holdning til tilværelsen. I sin poetiske form tilstræber og opnår hun det korte, koncise, præcise, prægnante; men udtrykker dette en poetik, manifesterer det tillige, hvad man måske kunne kalde erfaringens skråsikre beslutsomhed.

Jeg samler erfaringer

som en fugl brødkrummer.

Som muslingeskaller

kastet op på kysten

samler vanddråber.

Så meget, men heller ikke mere, er erfaringer værd. For retter vi os ikke fremad, omkommer vi under byrden af alt det, som var. Eller med forfatterens ord fra »Mine veninder og jeg«:

Mine kære.

Dette digt er faldet ud

af mit hjerte

der er sygt af fortid.

Digte faldet ud af et sygt hjerte? Måske, og hvad så? Lykkelig den, i hvis hænder de måtte falde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu