Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

De gode gamle dage

Kultur
2. september 2011

5/6

Det begyndte så analogt, som man overhovedet kan forestille sig med en lille familie, der producerede ure af højeste kvalitet. Des bedre kvalitet, desto mere succes. Sådan fortsatte det for Jules Jürgensen ind i det 19. århundrede og videre ind i det 20., hvor det blev solgt til et amerikansk firma og videre til det næste, urene blev til Rolex-kopier, men forleden gik det galt. Finanskrisen tog den seneste ejer, Rhapsody Inc. med sig. Efter mere end et kvart årtusinde var det slut. Fra kvalitet til plastic til ingenting. Jacob Dahl Jürgensen har lavet en urbutik i Christian Andersens lokaler. Ligesom de smukke gamle analoge ure er blevet opløst af udviklingen, har Jürgensen printet sider fra et digitalt katalog med Jules Jürgensens varer i kategorier som Enhanced Classics og Contemporary Designs. Herefter har han dyppet dem i cellulosefortynder og lavet ét silketryk af hvert, som han har sat i flotte montrer. Man kan stadig se urene, men flere steder er de helt sorte, de er tæt på at forsvinde, det ligner noget, der er kopieret igen og igen og igen.

Det er tankevækkende og langt bedre redigeret end udstillingen sidste måned på Overgaden, der havde historien om familieurfirmaet med i en obskur og noget søgt video. Montrerne med silketrykkene er smukke, og den lille detalje med en dørklokke i harddiske giver en overlegen oplevelse af en konsekvent eksekveret idé. Det er en kritik af alt fra familiemønstre, der er hastigt på vej ud, økonomiske modeller, der prædiker to procent vækst om året, evige effektiviseringer og vores forblændelse af al teknologisk udvikling. Det er en fortælling om en moderne fordummelse. Titlen, All that is solid melts into air, er hentet fra Marx' Det Kommunistiske Manifest, der i øvrigt forudsiger, at proletariatet vil ende med at få magten. På sin vis er det også gået sådan, det er i hvert fald dem, der løfter på kopimaskinens låg, inden de lader maskinen gøre resten. Eller sætter krydset, inden de lader politikerne løbe fra løfterne. Velkommen til det analogt digitale liv, hvor alle værdier for længst er blevet fortyndet til ingenting.

 

'All that is solid melts' hos Christian Andersen Gallery, Høkerboderne 17 19, København til den 17. september'Displacements' på Gentofte Hovedbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup til den 8. oktober

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her