Læsetid: 2 min.

Røde pølser og bedre skoler

SF's valgvideo er satiresketch a la komedieserien 'The Office' og byder på knaldgodt skuespil sammenlignet med andre partiers valgvideoer. Det er morsomt, selv om skindet strammes i sketchens pølsemetaforik
Rasmus Bjerg, der er i sit es som Kølle: Usoigneret, spydig, selvhøjtidelig og med en motorik som en tyk hundehvalp. Det er ham, der løfter SF's valgvideo.

Rasmus Bjerg, der er i sit es som Kølle: Usoigneret, spydig, selvhøjtidelig og med en motorik som en tyk hundehvalp. Det er ham, der løfter SF's valgvideo.

fra filmen på sf.dk

6. september 2011

Vurdering: 4/6

Stemningen er som en blanding af TV 2 News og glitter-show. Villy er inviteret i sofaen, og journalisten Pia sender ham rødmende blikke gennem kontormusbrillerne. Hun har omtrent samme karisma som de Karen Wolf-småkager, hun byder SF's partileder.

»Hvodden får I de danskere med på vognen, så de får stemt?« spørger hun Søvndal, der svarer med sine valgkampsparoler:

»Bedre skoler, satse på at skabe nye job, en ny udlændingepolitik og de helt centrale spørgsmål ...«

»Bla, bla, bla«, afbryder kameramanden Kølle, så hans myndige overskæg blafrer.

»Nej, Villy! Røde pølser,« siger han fyndigt.

Stilen er velkendt fra de såkaldte mockumentaries. Det er satire, der skal ligne en dokumentarfilm. Mens interviewet med Villy forløber, er kameraet langt mere på selve kameramanden Kølle. Kodeordet for den slags humor er en slags metablik. Det sjove er ikke, hvad vi ser i første omgang, men at Kølle ser det, og at han reagerer.

Hvis man kan lide komedieserier som The Office, er den tragikomiske tone lige i skabet.

I valgvideoens univers er SF gået i offensiven for at vinde nogle af de nationalt sindede vælgeres gunst. Nu har SF en socialpolitik og forsvarer danskheden i form af pølse. Pølsen er dog ikke klistret til i nationalromantik, men i halal og økologi.

»Det afgørende er ikke farven på pølsen, men at den er en pølse!« siger Villy.

Så er skindet på pølsemetaforikken vist også strammet til det yderste.

Scoop

SF har tydeligvis forsøgt at ramme nogle af de komiske oneliners som komedieserier, som Klovn og The Office har leveret på samlebånd. Hensigten må være at få os til at gå rundt og dunke hinanden på skulderen sige: 'Genintroducér svinet til dansken!' eller en af de andre Rasmus Bjerg-replikker.

Måske kan man så snige nogle af Villys valgparoler ind imellem. Derfor er Pia og Kølles interview ikke en enlig svale, men en serie, hvor man i valgkampen hver dag skal have sit satiriske fix.

Det egentlige scoop er Rasmus Bjerg, der er i sit es som Kølle: Usoigneret, spydig, selvhøjtidelig, med en motorik som en tyk hundehvalp og en sketchlængde på et par minutter. Hvis man i forvejen synes om den slags, er det rigtig morsomt.

Nogle vil måske kløjes lidt i pølsen undervejs.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu