Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

DR MAMA's virkelige ællinger

DR's nye ungeunivers, MAMA, er befolket af karismatiske og gavmildt selvudleverende værtsællinger, der laver energisk og talentfuldt tv om sig selv og om andre særlinge. Og om sæd. Og om Medina. Der er ungdomskåde fejl, men også, sådan bredere set, en accept af virkelighedens fejlbarlighed
Kultur
6. oktober 2011
Selvudleverende. Emil Thorup lader sig i DR MAMAs Sexministeriet klamydiateste med vatpind i urinrør for rullende kamera og laver voxpops om analsex og kondomer.

Selvudleverende. Emil Thorup lader sig i DR MAMAs Sexministeriet klamydiateste med vatpind i urinrør for rullende kamera og laver voxpops om analsex og kondomer.

»Jeg ville egentligt have lavet et program om kærlighed. Men det ville MAMA ikke, så det fik lidt en anden vinkel,« siger unge albino-fashionista Emil Thorup fra sit boblebad i teaseren for ungdomsprogrammet Sexministeriet. Og klip! Så ser vi ham på bordel — på ægte Danmark ifølge Bubber-manér. Han får sin blege værtskrop pisket af en lakklædt dominatrix. Smæk! Smæk! Smæk! Det er dét, de unge — og MAMA — vil ha'.

I tråd med børneuniverset Ramasjang har DR lanceret et ungeunivers med alle de vitaminer, som generaldirektøren kalder det, der kan stoppes i nationens teenagere. Her skal være virkelighed frem for reality, ærlighed frem for iscenesættelse. De kalder det MAMA. Og MAMA har sin egen ungdomsfriske DAB-radiokanal, sit eget fine online univers og sine egne tv-timer (efter skole) på den digitale tv-kanal DR HD. Her mikses amerikanske serier som den skønne minoritetsfavnende musicalserie Gleemed danske serier som Wulff og Morgenthalers Pandaerne,og så er der en hel bunke nyproduceret ungdoms-tv. Jeg ville have skrevet om hele baduljen, men så sagde (min indre) MAMA: »Slap af.« Så radiodelen bøffer vi. Og så prøver jeg at nedtone ungdomslingoet. Det smitter, når man har brugt så mange timer i et ungeunivers.

Hvem er din mama?

Hvad skal man lægge i den abstrakte autoritetsfigur MAMA? Er forestillingen om en øvre autoritet gået fra potente Big Brother til en stor, beskyttende moderpat? Der er noget rart livmoderligt ved navnet — ligesom 'dada' og 'gaga' — men det klinger også af bordelmutter og 'sugar mama'. Grafisk er mama en silhuet af en bred husmor, der triller bussemænd, mens hun mediterer eller danser bag en DJ-pult. Sidste tirsdag 23:55 skrev MAMA på Facebook: »Synes du skal gå i seng — nu.« Det gjorde jeg så. Men søndag havde MAMA selv tømmermænd: »Vil lige høre, om der nogen, der ved, hvad der fungerer bedst mod hovedpine ..? Av, av, av ...« Det er ren identitetsforvirring, hende MAMA, formynderisk og ungdomskåd, og måske dermed en tilstrækkeligt bred nok personificering til et helt univers, der vil de unge det godt — på en ung måde.

Og hvem løber så MAMA's ærinder? Der har været en påfaldende værtsflugt fra DR på det seneste. P3's radio-darling Adam Duvå Hall håndterer nu grådlabile realitydeltagere i TV3's Fristet,kollega, Sara Bro og Felix Smith er smuttet til Nordisk Film. DR2's kreative superstjerner Mikael Bertelsen og Mads Brügger er blevet programredaktører på Radio 24syv og har bl.a. hevet radioværtinde fra DR's talentpulje Iben Maria Zeuthen med sig. Så hvad er der tilbage? Ret meget, faktisk. I MAMA's lille univers bliver nye unge, flere fra talentpuljen, prøvet af i værtsrollerne, og de viser talent og store, brogede personligheder. Verdens bedste tv-programhar Thomas Skov 'praktikanten' Gaardvig, der blev satireindslagsdarling i Det Nye Talkshow, som vært. Thomas har samme platte journalistiske anarkisme som Anders Lund Madsen, og så kan han sådan et trick med at kigge ind i kameraet med sine brede, blå øjne og smile lidt dumt og indforstået.

Verdens bedste tv-programer en rodebutik af indfald, der lidt for ivrigt forsøger at leve op til sin selvironiske titel: Så laver vi interview-quiz med kendte! Så gør vi venligt grin med en nørdet Harry Potter-fan og hans tryllestav (hø hø), og så indskydes en spøjs anekdote om et modermærkeædende (!) hamster. Der er noget underspillet charmerende og ædrueligt over Thomas Skov, der kan minde om Mikael Bertelsen, for eksempel når han sidder i en børnehave og på tilrøget beværtning med sin danskvand og interviewer »børn og fulde folk«. Hvis bare han tog den lidt med ro og ikke skulle bevise tusind ting på sin halve time, ville det virkeligt være godt.

Gavmild selvudlevering

MAMA's selvudråbte sexminister er den voldsomt selvoptagede, men også gavmildt selvudleverende Emil Thorup. I Sexministeriet lader han sig klamydiateste med vatpind i urinrør for rullende kamera og laver voxpops om analsex og kondomer ved indsmigrende at skulderkramme sine tilfældige og pludseligt alt-for-ærlige interviewofre. Titelsangen »Knep smerten væk« antyder stilen. I studiet debatterer Emil seerspørgsmål om sex med et panel af sluddervorne semikendisser. Programmets ublu og aftabuiserende attitude til sex er heroisk, men paneldebatten giver klart bedst mening, når de kendte er kendte for at vide noget om det, de snakker om: Pornostjerne Denice Klarskov forklarer for eksempel, at man kan forbedre smagen af sin sæd ved at drikke ananasjuice. Noteret. Modsat er det i bedste tilfælde ukonstruktivt, når en rocksanger — fnisende over eget ukorrekte lortesvar — halvt anbefaler en mandlig seer, der har knaldet udenom og fået »kløe«, at holde mund og bare gemme to klamydiapiller i kærestens morgenyoghurt. I et seriøst sexministerium vil jeg hellere have uddannede end underinformerende 'embedsmænd'.

Talkshowet Langenberger et frisk og tit rent faktisk sjovt forsøg på at plante danske babyfødder oven i dinosaursporene efter amerikanske The Daily Show og The Colbert Report. Her er politisk satire med tunge i kind-vitser om den forgangne uge, ledet af værten Steen Langenberg. Anderledes utjekket end Langenberg, men lige så indtagende, er Jacob Ege Hinchely: MAMA's rodehårede emoælling og nørde-repræsentant, der i Jacob — a love story i tradition med klynkende dokumentarfilm som Chriss Waitt's A Complete History of My Sexual Failures (2008) vil finde ud af, hvorfor kvinderne altid dropper ham. Alle MAMA's værter er voldsomt gavmilde med sig selv, og det er forfriskende at få opbygget dem som karakterer (også i radio), der så tages videre til andre dele af ungeuniverset. I programmet Populærbalancerer den chikke Sara Frost og så modeurigtige Jacob for eksempel fint, når de skal udpege ugens trends. De to kløjes til tider i pinagtigt indstuderede dialoger og udleveres i spøjse kameraskud. Men så finder de også på ord som »voksepop« om Medina. Det er sødt.

Det mest konsekvente forsøg på at dyrke virkeligheds-tv frem for reality er I Virkelighedens fem minutters zap forbi virkelige ungeliv: en anorektiker, en kristen, en transkvinde, en tidligere hjemløs etc. Det er små fine doser virkelighedsvitaminer i et ungeunivers, som de unge generelt gladeligt, spår jeg, vil indtage. For MAMA elsker sine virkelige og grimme ællinger, som først og fremmest — smæk! smæk! smæk! — skal have det sjovt og sexet. Så gør det måske ikke så meget at man kikser en gang imellem.

 

DR MAMA. Ungeunivers på DR HD, DAB-radio og dr.dk/mama

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hmmm.

Nu er jeg jo marginalt udenfor målgruppen men vil bare påpege, at vejen til enfoldighedens helvede er brolagt med selvironisk overfladisk ligegyldighed.