Læsetid 2 min.

Gøgereden genbesøgt

Amerikanske Stefan Merrill Block gendigter sin maniodepressive morfars historie i et litterært og intelligent anslag
5. oktober 2011

Sidste gang var det opspind, nu er det anderledes virkeligt. I opfølgeren til sin debutroman En fortælling om at glemme, hvori den unge hovedpersons mor lider af Alzheimers, fokuserer amerikanske Stefan Merrill Block atter på en mental lidelse, her dog anderledes tæt på, idet omdrejningspunktet er hans egen familie.

Hovedpersonen i Stormen udenforer forfatterens morfar, Frederick, hvis maniske adfærd og alkoholisme resulterer i, at han en aften render rundt og blotter sig på Route 109. Herefter får hans kone ham indlagt på det psykiatriske hospital Mayflower, baseret på virkelighedens McLean Hospital i Boston, hvor matematikeren John Nash — fra A Beautiful Mind— og poeten Robert Lowell også var under behandling.

Sidstnævnte optræder i Stormen udenforsom en art modvægt til instituttets fiktive leder Canon, der nægter at give plads menneskets kreative, spontane og indimellem modsætningsfyldte impulser. Han, Canon, er derimod »næsten sygeligt detaljeorienteret. Men hver eneste detalje er vigtig. Ved hjælp af en enorm vilje, nøje overvejelser, velgennemtænkte beslutninger og en aldrig vaklende håndhævelse af reglerne, kan de gale gøres raske,« som det udtrykkes i Ninna Brennøes sikre oversættelse.

Var han gal?

Allerede som syvårig så Stefan Merrill Block sin mormor brænde hendes mands, altså Fredericks breve af over et bål i haven. Han var ikke værd at tale om, ifølge mormoren, og blandt andet derfor har historierne om, hvem Frederick Merrill Block var, og hvorfor han blev indlagt i 1962, fået lov at vokse sig store og mytiske hos forfatteren.

Stefan Merrill Blocks egen opvækst var præget af bedsteforældrenes »famlende forvirring«, i den forstand, at hans mor tidligt besluttede at gøre tingene helt anderledes, end hendes forældre gjorde — i et stort lyst hjem uden hemmeligheder og lukkede døre.

Ydermere fik Stefan Merrill Block som voksen og efter fire døgn uden søvn selv at vide af sin læge, at han måske var maniodepressiv, »den sygdom som min morfar efter sigende skulle have lidt af«.

Således har morfaren, der døde i 1968, på mange måder haft indflydelse på Stefan Merrill Blocks skæbne.

Original stemme

Stormen udenforer barnebarnets forsøg på at forstå ham og dermed også sig selv. Var Frederick virkelig så gal, at han ligefrem skulle indlægges? Fortjente han at blive vurderet af netop den stædige Canon, der privat kæmpede med lidt af det samme som Frederick — med den forskel, at han i modsætning til sine patienter havde mulighed for at få afløb for de på én gang mørkere og lystigere sider af sin natur uden at blive kaldt gal.

Resultatet af barnebarnets gendigtning og research er en tankevækkende og velskrevet roman. Kulisser og det ydre drama i Stormen udenforlåner fra Gøgereden, og den groft karikerede Canon er svær at tage helt seriøst, men værket understreger trods alt den blot 30-årige Stefan Merrill Blocks status som en original, litterær amerikansk stemme.

Stefan Merrill Block: Stormen udenfor. Oversat af Ninna Bre-nøe. Tiderne Skifter. 374 sider. Udkommer i dag

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu