Læsetid: 1 min.

Marilyn Monroe — den komplette biografi

Filmkunstnerisk er der ikke så meget at komme efter i J. Randy Taraborrellis bog om Marilyn Monroe, en stadig er det en fascinerende historie
Filmkunstnerisk er der ikke så meget at komme efter i J. Randy Taraborrellis bog om Marilyn Monroe, en stadig er det en fascinerende historie
6. oktober 2011

Egentlig utroligt, at der et halvt århundrede efter Marilyn Monroes død, stadig kan udkomme nye bøger om hende. Det fortæller noget om legendens slidstyrke. Den amerikanske journalist, J. Randy Taraborrelli kalder sin tykke bog for 'den komplette biografi', og det skal nok passe, for tilsyneladende har han støvsuget USA for udsagn fra folk, der har kendt eller blot været i nærheden af den blonde skuespillerinde, ligesom han har haft fingre i frigivet materiale fra FBI, der fulgte hende med nidkær interesse — ikke mindst på grund af hendes affære med John F. Kennedy.

Bogen er skrevet for dem, der er interesserede i, om hun nu var i seng en eller to nætter med præsidenten på en weekend i Palm Springs, og om hun nu også havde et forhold til broderen, Robert Kennedy, eller om det kun var rygter.

Født Norma Jeane Mortenson udviklede hun sig til en stor skuespillerinde og en yppig, sensuel kvinde, som alverdens mænd drømte om, men selv syntes hun, hendes ben var for korte og tykke. Det viste sig at være noget af en opgave at danne par med hende, ligesom hun var en prøvelse at arbejde sammen med på film. Hun doktorshoppede dvs. fik forskellige læger til at udskrive et hav af piller, som hun gerne skyllede ned med champagne. Det endte med en overdosis.

Filmkunstnerisk er der ikke så meget at komme efter i biografien, som i sagens natur rummer mange repetitioner af kendt stof. Men stadig er det en fascinerende historie.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@ Kristen Bjørnkær
"Egentlig utroligt, at der et halvt århundrede efter Marilyn Monroes død, stadig kan udkomme nye bøger om hende. Det fortæller noget om legendens slidstyrke."

Egentlig utroligt, at synet på Marilyn Monroe et halvt århundrede efter hendes død, stadig er så begrænset. Det fortæller noget om journalistens stædighed.

Der findes jo dokumentation for at hun havde mange nuancer, at hun var creativ og intellektuel, og at hun led under den seksualfiksering som en hel verden udsatte hende for.

En måned før hun døde sagde hun: "...anatomisk er jeg som alle andre kvinder..." Det var hendes tragedie, at ingen ville tro hende.

@niel roed, ja;
men dog også ( fra slyngelstuen ):

det kan da passe at hun virkeligt er død, marx hævdede jo at hun var kommet for at blive.

noget af budskabet fra the marx brothers er vel:

at der bør være masser af også

harpespil

( også en lignelse for den menneskelige selvudvikling,
udover de grundliggende behovs opfyldelse ),

FØR døden.

dyrkelserne af maria,

til dem sagde tyskerne,

so eine sache müssen wir auc haben,

og et venligt og afdæmpet lyn,

besvangrede så ma mon,

og marilyn monroe kom så i

blitzlysene,

og det er altsammen ganske vist