Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

P1 skylder kvaje(morgen)bajer

Omar Marzouk og Anders Lund Madsen går i pinligt selvsving som nye, rodede avishumorister i 'P1 Morgen'. Hvis det er P1's forsøg på oprustning mod den snart aktuelle Radio24syv, så er det satireambitionen i hele Danmarks Radio, der er noget i vejen med
Kultur
13. oktober 2011
P1's nyhedskonsultationers selvsving med Omar Omar Marzouk og Anders Lund Madsen er tom snak uden særligt meget bid og særligt mange pointer.

P1's nyhedskonsultationers selvsving med Omar Omar Marzouk og Anders Lund Madsen er tom snak uden særligt meget bid og særligt mange pointer.

Bjarne Bergius Hermansen

Det er onsdag morgen, klokken er 7:55. Og det er ikke min radio eller for den sags skyld hele Danmarks Radio, der er noget i vejen med, men en lille del af den: Anders Lund Madsen og stand-up-komiker Omar Marzouk er nyt fast satireindslag i P1 Morgen før radioavisen. Omar har skimmet dagens aviser og skal nu som P1's nyhedskonsulent (spøgefuldt tituleret) sortere i nyhedsstrømmen på vittig vis. Til lejligheden bliver P1 Morgen’s treklangs-jingle forvredet på sådan en lidt gak-gak måde. Det skal signalere, at nu kommer der nyheder med et glimt i øjet (øret). I studiet med Omar er P1's rare morgenværter, Dorte Krogsgaard og Anders Bech-Jessen.

Omar: »Folk er lidt sure over, at værnepligten nu bliver nedlagt, fordi det ligesom var der, at alle sociale lag mødtes. Hvilket som udgangspunkt vel er en god idé. Men det er måske ikke så godt, at de mødes over våbenpå den måde. Der må være andre måder, vi kan.«

Dorte: »Jeg tror også, de mødes over sure, våde sokker.«

Omar: »Nårh ja, men, men, men det er vel våbnene, der ... sokkerne må være sekundære i det møde.«

Anders: »Jah, du kan vel have en pointe i, at hvis alle klasser skal mødes, så er det ikke et godt sted at have klassekamp — når der er våben.«

Omar: »Det, det, er det, jeg gerne vil frem til. Måske kan vi lave det der klassemøde under mere fredelige forhold ...«

Blodfattigt selvsving

Av. P1's satiresatsning er gået i selvsving — og denne gang ikke på den sjove måde, vi kender fra Oliver Zahle & co.s politiske radiosatire, Selvsving, der tilsyneladende uigennemtænkt blev nedlagt i foråret. Heller ikke som Lisbeth Wulff & co.s hverdagsparodier i I Hegnet, der nu sendes fredag morgen. P1's nyhedskonsultationers selvsving er tom snak uden særligt meget bid og særligt mange pointer. Omar Marzouk er en af Danmarks etablerede stand up-komikere og så gennemsnitligt sjov, som sådan nogle er. Men i sammenspil med de gode P1-værter, der pludselig minder om avishyggetid i Go' Morgen, Danmark, får han leveret sine blodfattige jokes med pay offs, der er tamme som en nervøs amatøraften på Comedy Zoo.

»Paradoksalt at Manu Sareen både sidder på Kirke- OG Ligestillingsministeriet, når nu kirken ikke går ind for at vie homoseksuelle,« siger han.

»Men det er der jo faktisk mulighed for at ændre med Sareen,« påpeger Anders Bech-Jessen.

»Lad os håbe det,« mumler Omar og skynder sig nervøst videre i programmet. Det havde han ikke lige tænkt over.

Hver anden dag afløses han af det professionelle sludrechatol, journalist Anders Lund Madsen, der med blandt andet P3's gigasucces, De Sorte Spejdere, på sit endeløse cv har stor ekspertise i at plapre løs på bedste P3-vis med en evigt ironisk (og drypvist sjov) drøvtygning på det minimale eller ligegyldige. I P1 styrer han uden om dødfødte stand-up-vitser og snakker i stedet løs på sin karakteristiske, sjov(ish) vrøvlede måde og kan selvfølgeligt ikke holde sig inden for den spinkle tidsramme.

»Så bliver man lige musikket ud,« klager han under en længere tale om verdens største hajreservat efter at have kommenteret Anders Bech-Jessens maverumlen, leveret arbejdsløshedssnak med indlagt analhumor (det lysner i Tarm) samt præsteret en stressrelateret dosis total kommentator-nonsens.

Hvorfor vil folkene på P1, der ellers er så gode til satire, slippe sådan en omgang P3-sludren på glatis ind mellem morgenens velproducerede indslag?

Kvajebajer

Det er svært ikke at tænke denne nye satiresatsning i P1 Morgen som en billig oprustning til den forestående konkurrence mod den nye public service-kanal Radio24Syv, der også vil satse på aktualitet og satire. Og Go' Morgen P3 er for nylig og endnu en gang blevet kåret til Årets Morgenshow af branchen under Radio Days-festivalen, så hvorfor ikke gøre lidt som dem? Og hvorfor forproducere politisk satire for dyre penge, hører man en lidt for travl redaktør argumentere, når man kan improvisere det live? Det er der mange gode grunde til. Her er en mere:

Omar: »På nogle blogs har der været stor bekymring om Villy Søvndals engelskkundskaber ...«

Anders: »Ja, det er jo en kendt bekymring.«

Omar: »Ja, ja, den er kommet op, den fortsætter, og jeg vil så til næste gang, jeg skal på, prøve at finde ud af hvordan, fordi ... hvordan siger man kvajebajer på engelsk?«

Dorthe: »Uh, den er svær ...«

Omar: »Ja, findes det, for jeg går ud fra, at det er et udtryk, øh, han skal lære, når han skal være vores udenrigsminister. Og jeg går egentligt ikke så meget op i hans engelskkundskaber, for jeg tror, at det er kinesisk, at vi skal til at lære nu. Eller indisk.«

Dorte: »Kan Villy Søvndal kinesisk?«

Omar: »Ja, for jeg ringede så til SF's bestyrelse og fandt så ud af, at det faktisk er kinesisk, han prøvede at tale ...«

Dorte: »Nåååårrhh ... hø hø hø .«

Hø hø, ja. Noget kan undskyldes med begyndernervøsitet og tvivl om, hvad dette nyhedskonsulentkoncept kan bibringe, og måske lærer værterne at lade de dårlige vittigheder falde uforstyrret til jorden.

»Jeg er sikker på, at lytterne vil have godt af at blive rusket lidt ud af vores sædvanlige måde at tænke og se nyhederne på. Og glider det ned med et grin, er det ikke den værste måde at starte morgenen på,« udtaler redaktionschef i DR Nyheder Judith Skriver om det nye initiativ. Den eneste måde, disse gakkede nyheder faktisk glider ned på, er med en af Omars kvaje(morgen)bajere. For det store problem er forestillingen om, at man kan P3-sludre sig til et sjovere P1 i stedet for at producere godt og grundigt satirisk kvalitets-selvsving.

Nyhedskonsulenter i P1 Morgen. Mandag-torsdag morgen kl. 6.55, 7.55 og 8.55 på P1. Lyt eller download som podcast på dr.dk/P1/P1Morgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Projektet er så vellykket. at jeg for mit vedkommede ikke lytter til P1 morgen mere og P3 orker jeg slet ikke, Godt der er noget som hedder podcast og lydbøger men forklar mig hvorfor man tvinger P1 kernelyttere væk i håbet om at tiltrække en håndfuld P3 lyttere

Skulle man ikke heller prøve at få noget af (det tidligere) P1 seriøsitets ovepå de andre underlødige kanaler, herunder P3 - det burde der om noget være langt større perspektiv i hvor alle bliver lidt kloge

Lad os også få Selvsving tilbage og så ellersholde tingene adskilt, det er vist allerede læren af dette (lorte) eksperiment

Maj-Britt Kent Hansen

Det mislykkede satiriske forsøg x 3 hver morgen lidt i hel mellem 6 og 9 er bare kulminationen på de to journalister/studieværters ivrige spillen-med på at forvandle et seriøst og indholdsrigt morgenprogram til et uvæsentligt, unødvendigt og kaloriefattigt forstyrrende element.

Hvis formålet er at jage P1-lytterne væk, så er strategien med kælen snik-snak og vandede "satiriske" kommentarer helt, helt rigtig.

I wånt mai moni bak.

Dorte Sørensen

Er problemet ikke Radio Møller, der skal komme her til den 1. november betalt af licensbetalerne for 100 mio. kr., hvor største delen er trukket fra DR s budget og er derudover næsten dobbelt så meget som P1 har til rådighed i dag.
Hvis lytterne skal have er god og saglig kanal havde det så ikke været bedre at lade DR beholde de 100 mio. kr. så de havde flere midler til at hyre nogle fagfolk til at gå ned i de forskellige områder.

Jeg er bare så træt af P1 morgen og har været det siden eksempelvis Karen Secher forlod programmet. Så vidt jeg husker var hun den sidste vært på programmet som formidlede nyhederne på en seriøs måde.

Siden er vi blevet belemret med f.eks. en Dorte Krogsgård som er ulidelig at høre på.

Jeg har klaget over hendes måde at tale til lytterne på som om vi ikke har forstand mellem ørerne, selv lyder hun ikke sådan!

Svaret jeg fik var at man ville have fat i de 30-50 årige (!) men kan de holde ud at høre på sådan en gang udvandet tomgangssnak som værterne præsenterer os for.....

Topmålet af stupiditet er nået med Marzouk og Madsen!

I rigtig mange år har lytning til P1 morgen været en fast måde at starte dagen på, nu glæder jeg mig til den nye kanal, det kan ikke blive værre end P1 morgen, og det her handler næppe om penge men om leflen for en anden gruppe end P1s kernelyttere!!!

Dorte Sørensen

Tove Andersen
Ja smag og behag er heldigvis forskellig. Mht. Karen Secher så var jeg så glad, da hun forlod Orientering og kom over på P-morgen, da dengang var mere udvandet med mange hverdagshistorier og slet ikke fokus på samfunds og politiske sager som i dag.
Jeg vil give dig ret i at der er mange tomme floskler mv. – men jeg tror desværre ikke at det bliver bedre med en ny kanal . Fortilfældet med TV2 har da i mine øjne medført mange flere ligegyldige udsendelser.

Mange af de bedste kræfter, DR har haft, er gået til den kommende kanal, så jeg er fortrøstningsfuld - også mht. egentlig politisk satire, som er stærkt savnet på P1, selvom I Hegnet gør deres, der er bare for meget gentagelse og for meget falden hen i faste karakterer - jeg er træt af den magasinering, der i det hele taget foregår: lav dog nogle programmer, der er unikke og står alene, uden gentagelse uge efter uge.
Og nu skal vi så til den ugentlige operauge på DR K, hvor to af syv operaer ikke har været vist før - men ikke af den grund er nye produktioner. Ingen af de to nye er iøvrigt fra Det Kgl. Teater, hvad man vel egentlig godt kunne have forventet, al den stund seerne betaler til teatret over deres skat og således kunne kompenseres på med transmissioner - ligesom i rigtige kulturnationer.

Michael Kongstad Nielsen

Dorte Sørensen: min fornemmelse er, at de borgerlige, med en smule kulturel kvalitetssans i behold, var blevet skræmte over deres eget værk - nemlig at DR og såmænd også P1 lagde sig mere og mere ned for tidens reklamefinansierede trends. Og der bliver de ved med at ligge. I desperation fandt Per Stig Møller på Radio Møller. For der måtte kunne laves noget bedre. Nu må vi se, hvad der kommer ud af det. Forhåbentligt noget kvalitet.

Til Ivan/ fra Judith Skriver

Tak for henvendelsen. Jeg er naturligvis ked af, hvis du er træt af P1 Morgen og vores forsøg på at tilbyde vore lyttere et indhold og en formidling, som de fleste kan lide og er tilfreds med.

Vi er naturligvis ganske klar over, at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Men vi gør vort bedste for at gøre de fleste tilfredse. Det gælder både i forhold til indhold og værter. Eksempelvis får vi henvendelser fra lyttere, som modsat dig netop er meget glade for Dorte Krogsgaard som vært.

Jeg tillader mig også at være uenig med dig omkring værterne, hvor du skriver, at de leverer "en gang udvandet tomgangssnak". Det er ganske enkelt ikke korrekt. Værterne byder på 3 timers aktuel morgenradio med aktualitet, viden, perspektiv, analyse og baggrund, og gennemfører masser af vidende og indsigtsfulde interviews med gæster, eksperter og videnspersoner.

Til gengæld er du tilsyneladende temmelig enig med ret mange omkring vores forsøg med de to såkaldte "Nyhedskonsulenter". Her drøfter vi pt. om vi skal ændre eller på anden vis rette til i den periode, vi har forsøget med de to satirikere - frem til midt i december er planen at have dem hos os et nogle dage om ugen. P1 Morgen har jo tradition for at bringe satire, og her er tanken i en kort periode at forsøge os med hvad man kan kalde hverdagssatire.

Jeg håber, at du - trods de elementer du er utilfreds med - også har noteret, at P1 Morgen dels stadig byder på sit sædvanlige væsentlige og relevante indhold og i øvrigt har udviklet programmet, således at vi har ekstra fokus på dagens og tidens aktuelle emner og sager gennem alle P1 Morgens 3 daglige timer.

Med venlig hilsen

Judith Skriver

--
--------------------------------------------------------------------------------------------
Judith Skriver
Redaktionschef
DR Nyheder
Dr Byen
DK-0999 København C
T +45 3520 3040
D +45 3520 4582
jus@dr.dk
www.dr.dk

DRs sprogpris til Karen Secher
2003-10-16
Karen Sechers sprog er præget af musikalitet, billed- og detaljerigdom, mener radiodirektør Leif Lønsmann, der overrakte P1-morgenværten DRs sprogpris den 23. oktober

Næsten hver morgen byder hun mere end 200.000 danskere velkommen til en ny dag. Hvorefter hun på kompetent og kvalificeret vis guider dem igennem den vifte af tilbud, som redaktionen har sammensat til P1's morgenmagasin.

Navnet er Karen Secher, og torsdag den 23. oktober fik hun overrakt DRs sprogpris.

DRs radiodirektør, Leif Lønsmann, har med årets sprogpris valgt på én gang at hædre de klassiske sproglige dyder om præcision og perfektion og hertil en person, der har markeret sig som en meget troværdig og meget personlig morgenvært på P1.

"Karen Sechers sprog er præget af stor musikalitet, billed- og detaljerigdom, og som vært sætter Karen Secher med sit sprog, sin stemme og sit nærvær, et personligt præg på P1's morgenflade. For hende flyder ord, sætninger og meningshelheder ubesværet i selv indholdsmæssigt, komplicerede sammenhænge. Med få velvalgte udtryk får Karen Secher lytterne til at forstå - og føle - den øjeblikkelige situation, hvad enten placeringen er i det globale samfund, eller vi skal skrues ned i øjenhøjde med børn, der skal begynde i første klasse. Hun forener troværdighed og klarhed med et lille smil i stemmen og er til stede uden at skygge for budskabet. Engang opfattede man kvinder som uegnede til nyhedsformidling - det er såmænd kun få årtier siden. Men når man lytter til Karen Secher, synes man, at det må være meget, meget længe siden," lyder det i begrundelsen fra radiodirektøren.

Karen Secher er 40 år og uddannet journalist. Hun har arbejdet på DR siden 1989 - først på Østjyllands Radio og siden på programmer som forbrugermagasinet Øremærket, i DR TV Fakta, ligesom hun har været konsulent i DRs udviklingsafdeling.
Følgende er sakset fra DR's side og jeg håber at Judith Skriver læser med, for sådan bør P1 morgen lyde og ikke som nu. Jeg hører ikke programmet mere så fjantet og tanketomt som det er blevet!

"DRs sprogpris til Karen Secher

2003-10-16
Karen Sechers sprog er præget af musikalitet, billed- og detaljerigdom, mener radiodirektør Leif Lønsmann, der overrakte P1-morgenværten DRs sprogpris den 23. oktober

Næsten hver morgen byder hun mere end 200.000 danskere velkommen til en ny dag. Hvorefter hun på kompetent og kvalificeret vis guider dem igennem den vifte af tilbud, som redaktionen har sammensat til P1's morgenmagasin.

Navnet er Karen Secher, og torsdag den 23. oktober fik hun overrakt DRs sprogpris.

DRs radiodirektør, Leif Lønsmann, har med årets sprogpris valgt på én gang at hædre de klassiske sproglige dyder om præcision og perfektion og hertil en person, der har markeret sig som en meget troværdig og meget personlig morgenvært på P1.

"Karen Sechers sprog er præget af stor musikalitet, billed- og detaljerigdom, og som vært sætter Karen Secher med sit sprog, sin stemme og sit nærvær, et personligt præg på P1's morgenflade. For hende flyder ord, sætninger og meningshelheder ubesværet i selv indholdsmæssigt, komplicerede sammenhænge. Med få velvalgte udtryk får Karen Secher lytterne til at forstå - og føle - den øjeblikkelige situation, hvad enten placeringen er i det globale samfund, eller vi skal skrues ned i øjenhøjde med børn, der skal begynde i første klasse. Hun forener troværdighed og klarhed med et lille smil i stemmen og er til stede uden at skygge for budskabet. Engang opfattede man kvinder som uegnede til nyhedsformidling - det er såmænd kun få årtier siden. Men når man lytter til Karen Secher, synes man, at det må være meget, meget længe siden," lyder det i begrundelsen fra radiodirektøren.

Karen Secher er 40 år og uddannet journalist. Hun har arbejdet på DR siden 1989 - først på Østjyllands Radio og siden på programmer som forbrugermagasinet Øremærket, i DR TV Fakta, ligesom hun har været konsulent i DRs udviklingsafdeling.

Sprogprisen uddeles hvert år til en DR-medarbejder for at fremme udviklingen af det talte sprog og stimulere interessen for sprogbehandling i DR.

Det var 17. gang, DR uddelte sin sprogpris. Tidligere er den blandt andet givet til Ole Michelsen, Halldór Sigurdsson, Kurt Strand og Anders Agger."

Det er ingen skam at indrømme at man har taget fejl og skrotte den nuværede stil, og finde den tidligere kvalitative stil frem!

Jge kan godt holde ud af at høre på nyheds-konsulenterne, jeg lukker sådan det bare ørene. For nej, de er ikke spr sjove, nej de ej!

Langt værre er det dig, synes jeg, at det virker som om P1 Morgen endnu ikke har fundet ud at der er kommet en ny regering; lange interviews med f.eks. Karsten Lauritzen om at man ABF-regeringens side nu vil have to ekstra medlemmer ind i Flygtninge-nævnet igen, den ene udpeget af Dansk Flygtninge-hjælp.

Ovenstående citat skulle selvfølgelig kun være bragt en gang, men gentagelse fremmer forhåbentlig forståelsen.

@Judith Skriver

Hvad skal der til for at få jer til at vende tilbage til P1 Morgen som det lød i Karen Sechers tid?

Uanset hvor meget du forsvarer Dorte Krogsgård gør det hende ikke mindre utålelig at høre på, og hvis hun skal blive på programmet så sæt hende til at lytte Karen Sechers programmer igennem og fortæl hende at sådan skal en seriøs vært lyde.

Skulle I have glemt det så lad mig minde om at Karen Secher fik DR's Sprogpris.

Det er ingen skam at indrømme at man har taget fejl, det er vel værre ikke at gøre det og miste lyttere i en tid hvor selv DR fokuserer på lyttertal! Værre er det dog for lytterne at P1 også i stadig grad forringes!

Maj-Britt Kent Hansen

Mest irriterende er den unødvendige pludren og ping-pong de to studieværter imellem. Ikke at forglemme idelige kommentarer om dårlige telefonforbindelser for slet ikke at tale om, hvor meget der kan pludres løs om det tilbagevendende problem: Ikke-eksisterende telefonforbindelser.

Hvis small-talken droppes, kan programmet afvikles på to timer.

Men skal der absolut pludres, i hvad der svarer til en times sendetid, så koncentrér dog pludderen til en af de tre timer, så kan man nøjes med at slukke i denne ene time.