Læsetid: 4 min.

Pinewood-studierne fylder 75

Storbritanniens bedst kendte filmstudier er både hjemsted for 007 og Harry Potter — men i de senere år også for en del amerikanske blockbusters
Fødselar. Hos Pinewood er grænserne mellem produktioner for skærm og lærred bevidst flydende. Studiepladsen bliver om fornødent brugt af 'begge medier' for at sikre, at ingen plads går til spilde.

Fødselar. Hos Pinewood er grænserne mellem produktioner for skærm og lærred bevidst flydende. Studiepladsen bliver om fornødent brugt af 'begge medier' for at sikre, at ingen plads går til spilde.

Die Another Day

6. oktober 2011

Horisonten i Pinewood forandrer sig hver måned, når sætstykker og stilladstårne sættes op og tages ned. I denne uge kan den besøgende, der melder sig ved hovedporten, meget vel blive grebet af momentan forvirring. For så langt den største port, der får alt andet til at tage sig lilleputagtigt ud ved indgangen til studierne i Buckinghamshire, er en kæmpemæssig trækonstruktion, som man får adgang til via en vindebro.

En faldgitterport hænger over den, og et par befæstede stentårne står på hver af dens sider. Det er alt sammen del af en kulisse til Snehvide og jægeren, den første i en række storbudget-film, der har taget plads i køen for at komme inden for i et produktionscenter, der har mange konkurrenter verden over.

Filmen, som instrueres af Rupert Sanders, har Charlize Theron i stjernerollen som Den onde dronning, men den Oscarvindende skuespillerinde er så langtfra det eneste internationale talent, som arbejder i Pinewood i denne weekend, hvor studiet kan fejre sin 75-års fødselsdag.

Goldfinger Avenue

Studiets chefer, Michael Grade og Ivan Dunleavy, holder fest udendørs i det for årstiden så ukarakteristisk varme vejr. Et festtelt er rejst på en parkeringsplads ved siden det oprindelige hvide studiehovedkvarter, og det, er fødselsdagskage og te.

»Det er et fabelagtigt sted,« siger Grade, som er formand for Pinewood Sheppertons bestyrelse: »I kraft af de unikke faciliteter, vi har her på stedet, er vi sandsynligvis den førende dedikerede studieoperatør i verden. Vi har alt.«

Hvilket selvfølgelig omfatter en vandtank til optagelse af undervandsscener og en helikopterlandingsplads.

Snehvide-kulissen, som er etableret i Sektion Nord er placeret lige ved siden af en blok, der blot kendes som Stage 007— et navn, der peger på om studiets nære forbindelse til produktionen af James Bond-film. Lige om hjørnet går en vej, som er opkaldt efter Gubby Broccoli, den afdøde producer af de navnkundige agentfilm, mens hovedfærdselsåren igennem dette kompleks naturligvis hedder Goldfinger Avenue. Denne weekend er Bond-forbindelsen endnu mere synlig end sædvanligt, for skønt det ikke officielt er blevet bekendtgjort, er Sam Mendes stille og roligt begyndt at filme Bond 23på stedet: »Jeg kan ikke fatte, at vi er nået til nr. 23,« siger Grade: »Da jeg var en ung knøs, var den nye Bond altid en hot date-film, og sådan er det stadig.«

I sin guldalder producerede studierne her både sådanne udødelige klassikere som David Leans Store forventninger, Pressburgers Den sorte liljeog De røde sko, men de var også hjemsted for folkekomedier såsom A Doctor in the Houseog Carry On-filmserien. Den slags hører dog hjemme i petitesseafdelingen i sammenligning med, hvad Pinewood har lagt studier til siden — fra Harry Pottertil Batmanog Pirates of the Caribbean.»Filmserier er de sikreste satsninger,« siger Grade: »Vi ser altid på, hvordan vi kan reducere risikoen, og en titel, som ingen har hørt om før, er altid et risikabel.«

Filmisk underholdning

Midt på kulisseområdet er der indrettet to lige fortravlede tv-faciliteter: Hjemstederne for BBC-programmerne The Weakest Linkog My Family. Hos Pinewood er grænserne mellem produktioner for skærm og lærred bevidst flydende. Studiepladsen bliver om fornødent brugt af 'begge medier' for at sikre, at ingen plads går til spilde.

Lord Grade, der er tidligere bestyrelsesformand for BBC, synes, at dette er en lektie, som de britiske studier burde have lært langt tidligere, således som mange af Hollywoods studier har gjort. »Det var Ivan og mig, som bød tv indenfor her. Det var simpelt hen et nyt kundegrundlag, og det har altid været min holdning, at filmindustrien ikke skal se tv som fjenden.«

Formanden holder også meget af den blanding af forskellige fagmænd og -kvinder, der færdes på studiets område. Som nu den pensionerede Pinewood-arbejder ved festen, der begyndte som lysmand i de tidlige dage, og som fortæller Grade, at han ikke kunne få sig selv til at tage en sygedag. På studieområdet findes 300 mindre virksomheder, der alle tjener den store sag: filmisk underholdning. De beskæftiger sig med alt fra special effects, lyssætning og catering, og omfatter også T-shirt-trykning filmmandskaberne og vaskerifaciliteter. For Grade er det, hvad han kalder filmbranchens »åbenhed«, der gør det værd at støtte den.

Skønt han sjældent selv er til stede på sætstykkerne, elsker Grade den stemning, der hersker Pinewood. Han husker, hvor chokeret han blev over at se Meryl Streep sminket og udklædt som Margaret Thatcher i den kommende film, The Iron Lady.»Det virkede så naturtro,« siger han.

På tæt hold

Mediemogulen besøgte Pinewood første gang som en ung teateragent, da en af hans firmas klienter, Norman Wisdom, var i gang med optagelser her. Han besluttede sig for også at besøge Morecambe og Wise på sættet. »Jeg havde aldrig set den kreative filmproces på så tæt hold før. Jeg var vant til varieté og teater, men jeg elskede det her.«

Så engang i 1970'erne forsøgte Grade at skaffe penge nok til at byde på filmselskabet Rank — »tanken var at skabe et studie i Hollywood-stil«.

I 2000 fik han en ny chance, da han sammen med Dunleavy stod i spidsen for et opkøb af Rank.

»Ivan og jeg så mulighederne. Alle andre var hastigt på vej ud af branchen, og alligevel steg efterspørgslen. Og her er vi så i dag — om end vi står i enorm gæld til J. Arthur Rank og hans indflydelse.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu