Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

En forbryder fortryder

Miljø. Foruroligende fortælling om fyr, der forgaber sig i rockermiljøet — og må skifte identitet, da han vil ud
Penge. Rockermiljøet lokker med frihed og fællesskab. I virkeligheden handler det om at lave penge. Den bitre erfaring gjorde Kasper Vetter. Han har nu gjort sig fri af rockermiljøet. For at redde hans liv har PET forsynet ham med ny identitet. Drabeligt spændende bog fortæller om Kaspers skæbne.

Penge. Rockermiljøet lokker med frihed og fællesskab. I virkeligheden handler det om at lave penge. Den bitre erfaring gjorde Kasper Vetter. Han har nu gjort sig fri af rockermiljøet. For at redde hans liv har PET forsynet ham med ny identitet. Drabeligt spændende bog fortæller om Kaspers skæbne.

Christian Als

Kultur
25. november 2011

Kasper Vetter. Sød dreng. Gode forældre. Tryg opvækst i himmerlandske Aalestrup. Indtil den dag, hvor hans beundrede fætter Thomas hænger sig.

Noget brister i Kasper. Han søger styrke at beskytte sig med, et fællesskab om at være stærk. Han går til styrketræning i et motionsrum, hvor rockeraspiranter holder til. Kasper tager steroider. Inden længe sælger han også steroider. Og falsk varemærketøj. Hans rockervenner er leveringsdygtige. De kan også skaffe kunder. Masser af kunder. Kasper er opslugt.

Kaspers historie fortælles medrivende af den kulegravende Berlingske-journalist Morten Frich. Så medrivende, at den læses som en gyser. Morten Frich har gravet sig under huden på Kasper Vetter. Og trækker læseren med.

Man fornemmer den følelse af fællesskab og frihed, som rockermiljøet lokker med. Men samtidig erkender man hurtigt den dystre virkelighed. Med Vetter/Frichs ord:

»Med meget få undtagelser omsætter HA’erne deres teoretiske frihed til én ting: at blive rige. Hells Angels-medlemmerne taler sjældent om det, men de fleste af døgnets timer er de beskæftiget med muligheden for at lave penge. Sådan siger de i miljøet — lave, ikke tjene. Det er, som om sproget sladrer om det, de egentlig ikke vil tale om. For mange begynder rejsen med Hells Angels med det første, kammeratskabet og friheden, men for næsten alle slutter den som ødelæggende kamp om det sidste, pengene, der ultimativt gør enhver tale om broderskab absurd.«

Bristede drømme

Videre lyder den bitre erkendelse:

»Nostalgi spiller en ikke uvæsentlig rolle i organisationens sociale liv. Hells Angels-medlemmer taler ustandselig om de gode gamle dage, da folk kom i klubben af de rigtige grunde: sammenholdet og motorcyklerne, i modsætning til i dag, hvor alt for meget handler om at rage til sig. Men i virkeligheden taler de som regel om deres egne bristede drømme, om forskellen mellem det, de troede skulle være deres liv, og det, der blev det. Om afstanden mellem det, de siger, og det, de gør. De siger: ’Alle for én.’ Men de handler i realiteten efter: ’Hver mand for sig.’«

Kasper Vetter bliver en stor mand blandt forbryderne. Han kommer under beskyttelse af frygtindgydende skikkelser med navne som »Paven« og »Kongen af Aarhus«. Sidstnævne driver som sidebeskæftigelse en blomstrende byggevirksomhed i Århus, omgås byens spidser og efterlever mottoet: »Spar aldrig på advokater og revisorer.«

Al den udvortes respektabilitet afholder dog ikke Kongen af Aarhus fra at sende Kasper denne besked, da Kongen får kolde fødder ved et aftalt internationale narkoprojekt:

»Der er masser af folk, der fortæller mig, at I er ved at tage røven på mig. Hvis det er rigtigt, smadrer jeg skallen på dig.«

Det sidste skal forstås ganske bogstaveligt. Rockerne prygler hinanden halvt og helt ihjel, når de aner forræderi.

Narkoen er det stof, der binder miljøet sammen. Kasper bliver storleverandør og storforbruger. Der sniffes kokain, hvæses hash og nedsvælges spiritus i så overvældende mængder, at det ikke kan undre, at det rammer kønslivet. Som Kasper oplever det:

»I begyndelsen handlede luderne om at give ham et pusterum. Det var så længe siden nu. Han havde efterhånden svært ved at få udløsning ved normal sex, hvis han ikke var sammen med tre-fire piger på én gang. Han mærkede ikke længere noget sus ved at gøre det.«

Som handlingen tumler frem, dukker kendte skikkelser op. Den tidligere landsholdsspiller Stig Tøfting går i forbøn for en rocker, der er blevet takseret til at skylde sin gamle kammerater et ubetaleligt beløb. Politikeren Anders Samuelsen optræder i et uigennemskueligt forløb. Ifølge Kasper bliver Kasper af en gammel bokser fra Horsens overtalt til at få en rocker til at eftergive en narkogæld og en dummebøde på en person, der sidenhen er oplyst til at være Samuelsens søn. Ifølge Samuelsens udredning har han betalt det skyldige beløb — endda to gange.

Kaspers rundture i underverden fører ham til Sydspanien, hvor det danske narkomarkeds bagmænd lever overdådigt. Det viser sig endda, at bagmændene for indvandrerbanderne og for rockerne arbejder tæt sammen — samtidig med at de finansierer hver deres sides våbenindkøb i de blodige opgør om narkomarkedet.

Går død

Det ender med, at Kasper går død i miljøet. Hans beskyttere falder i unåde, og det gør Kasper sårbar. Samtidig har narko og nervepres fået Kasper til at sjuske med at indkræve, hvad hans aftagere skylder ham. Han kan ikke længere betale for sine leverancer.

Kasper beslutter sig for at melde sig til politiet. »Enten dét eller selvmord,« som han forklarer til sin familie.

Bevægelsen mod lovens arm er farefuld. Med besvær får Kasper afværget, at en fængselsfunktionær, som han kender som rockeragent, lusker sig med til Kaspers grundlovsforhør. Alligevel fatter rockerne mistanke. Blandt andet, fordi Kasper ikke vælger sig en forsvarsadvokat fra det respektable advokatkontor, der plejer at tage sig af rockernes lovlighedsbehov.

Kasper satser alt på, at PET vil tage ham på sit særlige identitetsskifteprogram for livstruede vidner. Det gør PET. For Kasper betyder det farvel til det sidste, han har: familien.

Læs bogen. Giv den som gave. Læg en rocker under juletræet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her