Læsetid: 5 min.

Den gode kapitalist

Hvorfor var det så cool at være Steve?
Stjernen. 'Steve Jobs har revolutioneret vores liv', lød det blandt andet i en anmeldelse af Walter Isaacsons biografi, og fascinationen af manden bag Apple er stadig massiv i det meste af verden.

Stjernen. 'Steve Jobs har revolutioneret vores liv', lød det blandt andet i en anmeldelse af Walter Isaacsons biografi, og fascinationen af manden bag Apple er stadig massiv i det meste af verden.

Kimberly White

11. november 2011

Apples kunder er alle individualister. De tænker alle anderledes. Det var en af de tyvende århundredes mest imponerende kommercielle iscenesættelser, der gjorde Apple til verdens mest værdifulde selskab, alt imens iProdukterne — iMac, iBook, iPod, iPhone og iPad — forblev en af modkulturens foretrukne sociale markører. Det var med ordene 'Think different' og billederne af Einstein, Dylan og alle de andre fritænkende helte, at Steve Jobs rejste sig som Fugl Føniks og endte sine dage som kongen af det hele.

Det er en rørende historie om den fortabte søn, der vender hjem, klogere og stærkere, som journalisten og forfatteren Walter Isaacson fortæller i biografien om Steve Jobs, Apples grundlægger. Det er historien om, hvordan flowerpowerog computerpower voksede ud af hinanden. Om det sted, hvor teknologi og kultur mødes. Om et temmeligt usympatisk menneske. Så det er ikke fordi, han ikke er en god historie, Jobs. Det er han. Men historien om alt det, han overbeviste os andre om, er mere interessant:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har ingen mobiltelefon, af princip; og jeg har ingen (og har aldrig haft nogen) profil på Facebook, af princip. I en verden med snart lige så mange mobiltelefoner som mennesker der er det pudsige, at det i virkeligheden vil være mig (uden at have haft en hensigt herom), der vil få en følelse af at skille sig ud, snarere end alle dem, der gennem deres køb af alle disse gadgets forsøger at skille sig ud.

Jeg har heller ingen mobiltelefon, og jeg har ingen Apples, for jeg føler, at præcis de produkter låser mig til en produktistuation, der er ren køb og smid væk. En PC har jeg i ca. 8 år, fordi jeg udskifter dele løbende, når jeg har behov for opgradering. Jeg ville føle mig snydt med en mac.
Jeg beundrer Bill Gates for - som en af ganske få milliardærer - at have indset, at han aldrig vil kunne have gavn af så mange penge selv. Og jeg synes, at han udviser sund sans i valget af støtteværdige projekter. Hvad har Jobs nogensinde støttet?

kirsten bang-olsen

Fuldstændig uenig.

Mac’en revolutionerede mit arbejdsliv for ca. 20 år siden. Jeg har inddelt mit arbejsliv i før og efter Mac’en indførelse.

Som forsker havde jeg brug for at skrive artikler, lave grafer og statistik og posters. m.m.
Det krævede dengang en meget tung arbejsgang som indvolverede en hel EDB-afdeling, sekræterer, tekniske tegnere, laboranter m.m.

En EDB-nørd på vores afdeling fik smuglet en Mac ind i afdelingen og han fortalte entusiastisk om programmernes muligheder.

I løbet af et par dages træning kunne vi finde ud af alle programmer. Skriveprogrammet som var grafisk så det der var på skærmen, var det vi skrev ud. Exel som kunne overføre tal til et graf program og et statistik program. Det revolutionerende at man v.h.a.musen ikke skulle huske en fandens masser koder.

Det vigtigste var at man kunne lege sig frem til at forstå programmerne. Man glædede sig til at arbejde med sit materiale. Vi købte et program til Mac’en som på skærmen lavede et tastatur man kunne klikke på, så vi kunne samarbejde med den store computer, som krævede en masse koder. Således kunne vi nemt trække analyseresultater direkte over på Mac’en

Før var man dybt frustreret, fordi man som ung forsker altid kom bagerst i rækken når man skulle have hjælp. Nu kunne man klare det hele selv. Tænk hvad det har sparet af tid. samtidig med at det gav en stor arbejdsglæde fordi man selv kunne finde ud af programmerne og ikke gik i stå fordi man ikke kunne huske en eller anden idiotisk kode.

Langt senere huggede windows programmerne. Sikken et held for brugerne.

Hele den seneste udvikling med internettet Iphone og Ipad har jo ændret hele vores måde at kommunikere, handle o.m.a..
Det kan så give afhængighedsproblemer, hvilket er den negaive side.

Så jeg forstår godt at de nye unge vælger det fra, men os der var med fra starten er imponerede.

Når jeg om et par måneder tager på ferie kan jeg tage hele verdenslitteraturen ned på min Ipad.
Det glæder jeg mig til.

At Bill Gates har taget sig af firmaernes drift og bruger sine penge på sociale områder er fremragendde.
Men hvorfor det gør Steve Jobs banebrydende arbejde dårligt kan jeg ikke forstå ? De er så forskellige at de supplerer hinanden.

Men Apple kom nu igang med at bruge jeres formue fornuftigt og sørg for at jeres medarbejdere har ordentlige arbejdsforhold.

ingen er fuldkommen.
Kirsten

Jobs var ikke teknologisk banebrydende.

Din historie ku' have været: Vi havde Macs, og de var ikke så pæne og i sort/hvid - men så en dag smuglede en tekniker en Amiga ind ...

Han har været bedst til marketing, og at han har været virkelig god til det kan man se på de 1000vis af sheeples der tror verden har mistet noget vigtigt med Jobs død. Vi har mistet en bluffmager og snake-oil salesman, ligesom nyreligiøse mistede en stor leder dengang Jobs fandt ud af at religion ikke lige var hans kop te

Manden er kun god, hvis hans ting er et gode.
Jeg vil ikke her fremføre de skadelige virkninger for menneskeheden. Det har flere sikkert gjort sig tanker om.
Tiden vil afsløre det.

Hitler var en helt i sit hjemland i trediverne, beundret af mange i udlandet. Hurtig nedtur.
Le Corbersier, arkitekten med betonsiloer til mennesker var en af fagets helte.
Klaus Riskær, den økonomiske verdens guru her i landet, faldt brat.
Paven er højt agtet i sin sfære. men står i vejen for begrænsning af befolkningseksplosionen.
Atomvidenskabsmænd opfandt bomben. Bohr fik dog skrupler. Er bomben et gode.
Sådan kan man finde eksempler på heltedyrkelse på flere felter, som senere viser sig som uberettiget.
Kætterske tanker.

kirsten bang-olsen

Steve Jobs gjorde teknikernes opfindelser brugervenlige.
Det var hans styrke
Det er vi mange der takker ham for.

Men alting har vel en for og en bagside.

Det vil vi vide mere om om 20 år.

Martin Bredthauer

Det kunne ha' været passende med en anmeldelse af bogen. I stedet fik vi Nikolai Thyssens holdinger til Steve Jobs og Bill Gates!?

Inden jeg læste "Steve Jobs" havde jeg læst 2-3 andre bøger om Jobs og Mac'ens udvikling samt set TV-filmen "Pirates Of Silicon Valley". På den baggrund synes jeg, at man får for få nye vinkler og informationer ud af at læse Walter Isaacsons bog:

- Han går for lidt i dybden på det teknologiske område. Hvis man læser "Revolution in The Valley" af Andy Hertzfeld, som handler om Mac'ens udvikling får man et indtryk af de mange fantastiske og nærmest umulige opgaver, der skulle løses, og som Steve Jobs også var en stor del af. Lignende fortællinger må der kunne fortælles omkring udviklingen af iPod, iMac, iPad, iPhone og de mange Pixar film.

- Han får ikke nok ud af alle de venner, fjender og samarbejdspartnere til Jobs, som han har interviewet og kommer dermed ikke dybt nok ind bag it- og animationsfilmbranchens facader. En underholdende undtagelse er dog kampen mellem Disneys Michael Eisner og Steve Jobs omkring Pixars første film.

- Bogen igennem holdes der fast i en "lommepsykologisk" teori om en sammenhæng mellem Jobs' opvækst som adoptivbarn og hans mange irrationelle handlinger privat og som virksomhedsleder, men det bliver aldrig rigtig kvalificeret af andre end Isaacson selv.

Den autoriserede biografi om Steve Jobs ender derfor med at være cirka lige så velskrevet og oplysende som mange af de uautoriserede bøger skrevet om denne berømte og berygtede CEO, og ønsker man kun at læse én bog om Apple og Steve Jobs, er Steve Isaacsons bog et fint valg. Jeg havde dog klart forventet noget mere og bedre end gennemsnitlig.

Jeg har brugt Windows i mange år, siden Linux men først da jeg skiftede til Mac nåede jeg det fuldendte!
Har man først prøvet Mac programmer forstår man hvordan IT kan blive til kunst og enkelthed.

Synd for alle dem der hænger fast i windows.