Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hjemstavn i fugleperspektiv

Den unge kvartet Ulige Numre bekræfter poten-tialet fra hjemstavns-hymnen og YouTube-hittet 'København'. Informations musik-redaktør håber, at de forstår at forvalte talentet — og alle følelserne
Kultur
2. november 2011

København. Fødeby såvel som tilflytterhimmel og -helvede.

»København () Når dine tusind øjne lukker i/ Og mørket maler dig uendelig/ Og dine døtre, de vil mig intet godt.«

Det er en følelsesfuld helium, der giver Ulige Numres bittersøde hjemstavnshit »København« et sitrende fugleperspektiv. Og lykkeligvis holder den unge kvartet niveauet hele vejen igennem deres selvbetitlede debut-EP. Fem poetisk knejsende skæringer med melodisk melankoli i hver en vene og arterie.

Ulige Numre er som at fylde lungerne midt på Dronning Louises Bro en løfterig forårsnat. Det er et andet København end Kidd og de andre unge rappere banker rundt i. Begge dele findes. Og det er den slags perspektiver, kunsten skal give os. Hey, her i dit liv. Og du har glemt den her vinkel.

I deres promotion af »København« henvendte de sig direkte til nationens musikbloggere. Ja, erklærede endda deres slægtskab med de mange amatørskribenter derude: Kærligheden til musikken, behovet for at udfolde sig kreativt, håbet om at nogen vil lytte. De gik direkte i øjenhøjde med modtagerne.

Det er sympatisk gjort. Og udtryk for en forståelse af den udjævning af hierarkier, vi i disse år oplever. Alle kan spille og udgive musik. Alle kan skrive om den. Og blive læst. Vi er fælles om at elske og drømme om at blive elsket.

Beruset livslyst

Og det skabte fra starten medvind for gruppen. Masser af YouTube-visninger, flere avisforsider. Fortjent. For den unge gruppe — forsanger Carl Emil Petersen er kun 20 — holder sig svævende over asfalten og forudsigeligheden med et overbevisende sangskrivningstalent, en beruset livslyst og en patos, som de nærer med ringlende guitarer, rullende trommer, blæserfanfarer og vokale serenader til ungdommen i os alle. Og Petersen synger med varmende hengivenhed og med sikkert fraseret forundring.

Jeg krydser fingre for, at de kan forvalte talentet. At de ikke besvarer narcissismens sirener: De nemme løsninger, overstyringen af patos, overdrivelsen, der fremmer forståelse og Facebook-likes.

Det ligger alt sammen lige for. Men undgås utvetydigt på debut-EP'en. Nerverne brænder i stedet med rastløs glød gennem det retro-genbrugstøj, som R.E.M., Love Shop, Nikolaj Nørlund (der har produceret) og danske indie-salmeskrivere tidligere har båret med stolthed.

Og Ulige Numre får en til uvilkårligt at gribe ud efter jernhesten for at finde ud af, hvad det dog er, de ser og hører i den by og det liv, som man lige så tit hader som elsker.

 

Ulige Numre: Ulige Numre (Auditorium)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her