Læsetid: 3 min.

Noir-stemning og melankolsk kærlighed

Gåderne hober sig op, magien fortryller og dramaet spændes i Haruki Murakamis 1Q84 Bog 2, der giver forventninger om et nyt hovedværk i forfatterskabet
Bind 2. Der diskes op med de bedste elementer fra Murakamis forfatterskab i andet bind af 1Q84.

Bind 2. Der diskes op med de bedste elementer fra Murakamis forfatterskab i andet bind af 1Q84.

25. november 2011

Hvis der optræder en pistol i en fortælling, så skal den også affyres. Sådan formulerede Tjekhov det engang, får Aomame at vide i starten af andet bind af Haruki Murakamis romantrilogi 1Q84.

Første bind kom på dansk for et par måneder siden, og i slutningen af dette fik Aomame — lejemorder, kamp- sportsekspert og yogalærer — til opgave at dræbe en sektleder, der voldtager små piger på omkring ti år. Derfor skal hun bruge en pistol.

Aomame har i princippet ingen kvaler ved sin mission, og hun har helt ærligt også andet at spekulere over. Hendes verden er nemlig ikke helt normal, efter at hun i første bind af trilogien trådte ind i noget, der kunne minde om en parallel virkelig, hvor himlen har to måner.

Det samme oplever romanens anden hovedpersonen, matematiklæreren og forfatteren Tengo, pludselig. Den verden, som han på baggrund af den 17-årige Fukaeris manuskript har beskrevet i romanen Luftpuppen — altså en roman i romanen — viser sig nemlig at være alt andet en fiktion, men derimod baseret på Fukaeris egne oplevelser; hun er vokset op i og på flugt fra den sekt, hvis leder er netop ham, Aomame er sat til at udrydde.

Flere totalitære systemer

Således nærmer de to handlingsspor sig efterhånden hinanden — og dermed også barndomskæresterne Aomama og Tengo — samtidig med at romanens thriller-element og dens episke kærlighedshistorie begynder at flette sig sammen.

Undervejs får vi at vide, hvad Luftpuppen egentlig handler om, ligesom referencerne til Orwells klassiker gøres tydeligere med noget, der kunne minde om en forklaring på, hvem Luftpuppens Little People er.

Deres rolle skal ikke røbes her, men pointen er, gætter jeg på, at vi i Murakamis optik ikke længere overvåges af et enkelt totalitært systems Big Brother, men derimod styres af en masse totalitære systemer — sekte, kulte og den slags — hvis Little People hvisker og indoktrinerer sine medlemmer. Derved også antydet, at selv om Aomame og Tengo bliver gjort opmærksom på hinanden, så er der endnu lang vej til deres eventuelle genforening, endsige til målet om at få deres fordrejede verdener til at give mening.

Begge dele erfarer Aomame i en af romanens nøglescener, hvor hun står over for den sektleder, hun skal dræbe. Han fortæller hende, at det seksuelle samkvem med de mindreårige piger sker mod hans svækkede vilje, hvorfor han også selv ønsker at dø. Samtidig røber han, at sekten er på sporet af Tengo, der jo har røbet deres uvæsen i Luftpuppen, og han foreslår en byttehandel:

»Hvis du tager mit liv, skal jeg til gengæld skåne Tengo Kawanas liv. Det har jeg trods alt stadig kræfter til at gøre.«

Jo, gåderne, magien og dramaet springer fra hver en side af 1Q84 Bog 2 og blander sig med Murakamis nøgterne beskrivelser af hverdagens banale trummerum. Som når Tengo laver mad og drikker en kold øl i sit køkken, eller når det lige efter, at Aomame har finpudset sin pistolteknik, ganske enkelt konstateres: »Efter frokost kom der en voldsom regnbue«.

Hovedværk

Der diskes med andre ord op for det bedste i Murakamis forfatterskab: Den hårdkogte noir-stemning fra debuten En vild fårejagt, den melankolske kærlighed fra gennembruddet Norweigan Wood og spændingen mellem virkelighed og uvirkelighed fra det foreløbige hovedværk, Trækopfuglens krønike.

Resultatet er besnærende, og selv om vi endnu mangler at få alt til at falde på plads, tyder meget på, at Murakami er godt i gang med at skrive sig hen mod sit nye og endelige hovedværk.

Jeg var lidt efter de sproglige floskler i Bog 1, men har intet at udsætte på Mette Holms oversættelse denne gang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer