Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tantegaven er hjemme

Jens Andersens biografi om dronning Margrethe er et sikkert hit under juletræet. Billedsiden er super, men meget nyt rummer den ikke
Kultur
26. november 2011

Dronning Margrethe er en sympatisk og tænksom person, der har udviklet sit usædvanlige job til en personlig platform. Hun opfatter sig selv som et nationalt samlingspunkt — hvad hun jo også er — og det har hun fået stor personlig mening ud af.

Herom beretter Jens Andersen grundigt i en velskrevet, ny biografi, der som noget nyt sætter dronning Margrethe ind i en politisk kontekst: Hun blev dronning i 1972, en tid hvor »politik var lig med protest«, som dronningen et sted selv formulerer det. Andersen analyserer med flid nytårstalerne, hvor dronning Margrethe finsliber den kunst at slå ned på tidsånden med etiske budskaber.

Som kyndig biografiskriver trækker Jens Andersen på mange kilder, bl.a. politiske. Desuden har han fra januar til juni 2011 selv tilbragt 12 interviewtimer med dronning Margrethe. Samtalerne med monarken fungerer som bogens røde tråd og er overalt trykt med rødt. Det gør det også synligt, hvor forbløffende ens dronning Margrethe gennem alle årene besvarer de bærende spørgsmål om tro og livs- opgave, ægteskab og børneopdragelse, etik og kunst.

Derfor er det heller ikke nye oplysninger, Jens Andersen har med i sin bog. Som læser føler man ofte, at man har læst det samme 100 gange før. Når jeg her skriver ’man’, gør jeg præcis som dronning Margrethe, der gerne omtaler sig selv som ’man’. Som i det afsluttende citat, hvor Andersen spørger til dronning Margrethes frygt for en dag at blive en »gammel, kedelig moster«.

»Ha ha ha … ja, med hensyn til den gamle og kedelige moster, så skal vi nok spørge andre om dét. Men det underlige er altså, at når man kommer op i årene, så glemmer man mange gange, hvilken alder man rent faktisk har. Pludselig en dag, så ser man sig i spejlet — hov — og så kaster man sig igen ud i et eller andet spændende projekt (…) og glemmer fuldkommen, hvad slags alder man i virkeligheden har.«

’Man’ er selvfølgelig ikke helt det royale ’vi’. Men det er heller ikke ’jeg’. ’Jeg’ siger dronningen om sig selv, når hun går på langrend med Norges dronning Sonja; når hun går i kirke, maler, føler sorg og glæde — og ofte i den allerførste sætning. Men undervejs glider hun umærkeligt over i det officielle ’man’. Dronningen er ikke kun en person, men et symbol, og sådan føler hun det øjensynligt også selv.

Stil- og driftsikker

Her ligger utvivlsomt også nøglen til kongehusets succes. Dronning Margrethes intelligente bevidsthed om sin egen symbolrolle gør hende stil- og driftsikker. Hertil kommer, at hun i alle sine 40 år på tronen har været klar over, at pressehåndtering er en universalnøgle. Åbenhed gavner — og så bemærker folk sjældent, at det, der siges, ikke er særligt opsigtsvækkende.

Kritik rummer bogen ikke meget af. Et indsat udklip fra en britisk avis om den »chain smoking« danske monark er ene om at berette om dronningens rygevaner. Mest slående er måske, at hun ikke ejer en mobiltelefon eller internetopkobling (den slags har hun folk til), men er så finkulturel, at det virker eksotisk i dag, hvor kunst skal legitimere sig på markedets betingelser.

Om kongehuset selv er pengene værd — et emne, som Trine Villemanns kritiske bøger har sat på dagsordenen — får vi heller ikke svar på. Andersen runder apanage-spørgsmålet, men tager ikke fat i, hvor mange medlemmer af kongehuset, der egentlig leverer varen til gengæld for deres økonomiske og diplomatiske privilegier. Tilbage bliver indtrykket af, at Mar- grethe selv har gjort det godt.

Bogens billedside er superflot, ikke mindst på grund af de fremragende billedtekster.

Jens Andersen: ’M — 40 år på tronen’. 508 sider, kr. 400 Lindhardt og Ringhof. Lydbogen, indtalt af Grete Tulinius, udkommer 31.1.2012, pris kr. 149.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her