Læsetid: 4 min.

Udfordret af Buddha

Professor Peter Elsass beskriver i sin nye bog, 'Buddhas veje', de erfaringer og indsigter, han har opnået gennem sammenligningen af tibetansk buddhisme med sit fag, klinisk psykologi. Praktisk har han lært af torturofre fra kinesiske fængsler, åndeligt har han erkendt, at Vesten tit vender buddhismen på hovedet
Professor Peter Elsass beskriver i sin nye bog, 'Buddhas veje', de erfaringer og indsigter, han har opnået gennem sammenligningen af tibetansk buddhisme med sit fag, klinisk psykologi. Praktisk har han lært af torturofre fra kinesiske fængsler, åndeligt har han erkendt, at Vesten tit vender buddhismen på hovedet
11. november 2011

Professor Peter Elsass deltager med sin nye bog, Buddhas veje,i den dialog mellem buddhisme og vestlig videnskab, som har grebet om sig i de seneste årtier.

Nok de mest produktive deltagere i dialogen er et voksende antal vestlige akademikere, der personligt har følt eller føler sig som en del af den markante nybuddhistiske strømning i Vesten i det sidste halve århundrede. Ikke mindst i USA har buddhistiske, vesterlandske akademikere ydet bemærkelsesværdige bidrag til dialogen — især inden for det relativt nye, men også stærkt ekspansive forskningsfelt, der kaldes cognitive science.

Elsass er professor i klinisk psykologi ved Københavns Universitet, og han er ikke 'rigtig' buddhist, selv om han beretter, at han i to år har levet 'som buddhist' med daglige meditationer foran Buddhas statue og intense studier af buddhistisk litteratur. Elsass forsøg på at 'gå ind i buddhismen' er inspireret af Kirkegaard: »At være sig selv er ikke alene at forholde sig til sig selv, men tillige at forholde sig til Det som har sat forholdet.«

Fælder

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Pedersen

Jeg har læst "Professorens" bog. Der er ikke meget professor over den. Peter Elsass har ikke nok viden om den tibetanske buddhisme til at kunne udtale sig om denne. Bogen er fyldt med en mængde faktuelle fejl samt en direkte forkert forståelse af Vajrayana. Det skinder igennem, at Peter Elsass ikke har gennemgået de krævede meditations praksis og belæringer for at få den nødvendige viden og erfaring til at kunne forstå så vanskeligt et filosofisk emne som Vajrayana dækker over. Det er helt tydeligt, at han intet ved om Nagajurna's Madyamika, som er noget af grundlaget for forståelsen af den tibetanske buddhisme. "Buddhas Veje" burde aldrig være blevet udgivet. Forlaget har ikke spurgt eksperter, inden for tibetansk buddhisme, til råds.