Læsetid: 5 min.

Angelina Jolie går i krig

Hollywood-stjernen debuterer med en sjældent autentisk film om Bosniens borgerkrig, mener en krigskorrespondent, som selv dækkede krigen. I anledning af filmens premiere har hun talt med instruktøren
Angelina Jolie har selv skrevet manuskriptet til ’In The Land Of Blood And Honey’, som hun også har instrueret. Filmen har netop haft premiere i USA, men i Danmark må vi vente med at se Jolies instruktørdebut til begyndelsen af 2012.

Angelina Jolie har selv skrevet manuskriptet til ’In The Land Of Blood And Honey’, som hun også har instrueret. Filmen har netop haft premiere i USA, men i Danmark må vi vente med at se Jolies instruktørdebut til begyndelsen af 2012.

Laszlo Balogh

21. december 2011

Da vi mødes i en café i Budapest, er Angelina Jolie netop kommet tilbage fra Misrata, hvor et af de længste og blodigste slag i Libyens borgerkrig stod. Men trods barske indtryk fra den krigshærgede by, er hun ikke rystet.

»Når jeg tager til en konfliktzone, er jeg altid villig til at lære. Jeg får briefinger, jeg læser bøger, jeg taler med folk,« siger hun. »Men først og fremmest tager jeg af sted for skabe opmærksomhed. Når jeg så kommer hjem, griber jeg telefonen og ringer til nogle mennesker og forsøger at få noget gjort.«

Samme indfaldsvinkel har hun anlagt til sin instruktørdebut, In The Land Of Blood And Honey, der netop har haft amerikansk premiere. »Jeg var ikke bange for at spørge fotograferne til råds om filmens tekniske detaljer. Jeg lyttede til mine skuespillere — de fleste har selv erfaringer fra krigen at trække på. Så jeg lyttede til deres historier og forsøgte at indarbejde dem.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Håber det bedste, men frygter filmen er for amerikansk.

Krigene på balkan vil for mig altid stå for det civiliserede menneskes forvandling til noget værre end dyr. Og Srebrenica som en skamstøtte, hvor FN mistede sin uskyld og troværdighed.

Verden havde nok set noget anderledes ud, hvis FN havde handlet i overensstemmelse med sin egen retorik.

Heinrich R. Jørgensen

Mange nye amerikanske film laves ikke længere af de store studier, men af mindre selskaber, hvis ejere ofte er block-buster- skuespillere.

Det er en fejl, at antage at det at være populær skuespiller, betyder at vedkommende er overfladisk. Tværtimod.

Filmen "Savior" omhandlende samme emne havde Dennis Quad i hovedrollen, men det gjorde den absolut ikke hollywoodsk på nogen måde, den er ekstrem brutal at se.

Må indrømme at jeg har det dårlig når jeg se Jolie's kunstige (oppustet?) læber, og har forventet ingen stor kunst af hende. Men hvis anmelderen her skriver sandt, så den film er værd at se!

Jeg synes at kunne erindre et billede af hende som barn som betyder at de læber er ægte. Der er muligvis andet der ikke er... ;o)

Thomas H. Pedersen

Anders Jensen:
FN handlede ligesom FN sagde de ville sætte sig i mellem to parter også intet gøre.. på Balkan er ikke det første eller det sidste sted FN har fejlet...

Som Torben Skov:
siger så er de vist ægte hendes læber men man ved jo aldrig i Hollywood

@Thomas H. Pedersen.

Srebrenica var erklæret sikker zone. De hollandske FN-soldater gjorde bestemt ikke meget for at hindre udrensningen. Tværtimod hjalp de vist - i al fald nogle steder - med at sortere muslimerne.

Hvis jeg ikke husker meget galt var der rent faktisk jagerfly i luften som ikke blot undlod at gribe ind (kan gøres på mange andre måder end beskydning), men ovenikøbet blev kaldt tilbage, således at selv observation fra luften ikke var tilgængelig.

Srebrenica er stadig et stort traume i Holland.

FNs generalsekretær har også været ude med en officiel undskyldning. Det er vist ikke sket hverken før eller siden.

Stephan Paul Schneeberger

jeg håber på at en dag det kommer frem hvilken at eu kunne have ungeået krigen - men ingen rørte en finder fordi alle havde være deres hest i løbet for at vine, fordi landet var alt for "kommunistisk" for eliten.

Michael Knudsen

@Anders Jensen

I følge den nye norske dokumentar, var angrebet på Srebrenica aftalt spil. Alija Izetbegovic (daværende bosnisk-muslimsk leder) og NATO mente, at angrebet var nødvendigt, for senere hen at kunne bruge det som undskyldning/begrunding for at bombe serbiske byer, eks. Republika Srpskas første hovedstad, Pale (ikke så langt fra Srebrenica).

Om de hollandske FN-soldater ligefrem hjalp til med at sortere folk skal jeg ikke kunne sige, men de havde ikke andre muligheder end at se passivt på, da de var omringet fra alle sider.