Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Baronessens sejr

Karen-Lise Mynster og Pilou Asbæk er et dragende skæbnepar i Folketeatrets raffinerede forestilling om Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig
Karen-Lise Mynster og Pilou Asbæk er  et dragende skæbnepar i Folketeatrets raffinerede forestilling om Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig
Kultur
17. december 2011

Egentlig føler man sig både lykkelig og forstemt, når man forlader Folketeatret. For Om baronessen er en månestrålepræcis skildring af Karen Blixen og en knivdirrende indlevelse i hendes forhold til digteren Thorkild Bjørnvig. De to forfatteres uudgrundelige pagt gør tilskueren til betragter af deres mærkværdige skæbnemøde i 1947: Den 62-årige verdenskvinde og den 29-årige debutant.

I sit manuskript demonstrerer Thor Bjørn Krebs en opsigtsvækkende tæft for det personhistoriske. Hans ord rammer aldrig det skandaleprivate, og hans tekst er præcis så meget fiktion, at den kan blomstre frit oven på de historiske citater.

Og hans stemningsleje giver mindelser om både P.O. Enquists bedste stykker og Vivian Nielsens. Dramatisk lykkes ham ikke mindst at bevare stykkets spænding, også for Blixen-kenderne. Man aner ikke, hvad der skal ske under fuldmånen, og det er skønt. For dermed er man som tilskuer lige så urolig som den unge Bjørnvig — Magister, som Baronessen kalder ham.

Aladdin-blik

Det er denne nerve, som Søren Iversen så overbevisende har videreført i sin iscenesættelse. Sådan som han har puffet til Karen-Lise Mynster, så forvandler hun sig vitterlig til Baronessen. Hun er arrogant, hun er manipulerende, hun er smilende.

Men det fantastiske er, at Karen-Lise Mynsters baronesse også er skrøbelig. At hun har sine fæle kviksølvforgiftninger fra syfilisbehandlingen, der giver hende forfærdelige smerter.

Og at hun har en troværdig tøven og sorg i sine øjne og sine hænder, så hun kan lade fingrene glide gennem Pilou Asbæks hår, så man synes, at al hendes kærlighedsulykke ligger i denne ene håndbevægelse.

Pilou Asbæk har det rette Aladdin-blik til rollen som den unge digter. Han er både ilter og blød, og så har han den forsvarsløshed, som gør ham til et nødvendigt bytte for fortællersken. Asbæks blide stemmeklang skaber en god kontrast til Mynsters skarpe råhed.

Samtidig bliver dette netop ikke en Blixen-forestilling med Bjørnvig som birolle — eller omvendt.

Det bliver en forestilling om to mennesker, der kommer lige meget til orde. Og to mennesker, som man kan identificere sig lige meget med.

Eksplosionskys

I skæbnedramaet mellem det anerkendte geni og novicen har Thor Bjørn Krebs inddraget den ulyksalige Benedicte — Knud W. Jensens kone, som Bjørnvig forelskede sig i, og som siden ulykkeligt tog sig selv af dage.

Den debuterende Sofia Nolsøe spiller elskerinden med et scoop af kvindelighed. Hendes former bugter sig generøst med barm og talje, og hun har en sansende undren i sin stemme.

Med maksimal effekt har iscenesættelsen skubbet Bjørnvig og Benedictes uundgåelige kys så lang tid, det overhovedet kan lade sig gøre — og da de så endelig kysser, sker det så intenst og midt i en ordstrøm, så man vitterlig ser al den sammensparede erotik på vej til at eksplodere. Sådan som Blixen nok havde forestillet sig det ...

Heksespejle

Alt dette foregår i Stine Martinsens forførende scenografi. Gardinerne blafrer Rungstedlund-overdådigt, men vinduerne bagved viser sig også at være spejle ind til en forhekset lystverden.

Kostumerne er en avanceret fortolkning af Blixens berømte garderobe, men tolket så sfærisk, at der altid stritter en smule chiffon ud fra en kjolefold et sted ... Og Lars Schous lys giver baronessen den mystik, som hun skal have, alt imens blæsten fra klitterne i Jes Theedes lyddesign sætter sig som ubehag i nakken på Bjørnvig — og på tilskuerne: Sansepåvirkningen er total.

Om baronessen er en forestilling af de sjældne. Ulastelig og skræmmende frodig, akkurat som en Blixen-buket.

 

’Om baronessen’. Tekst: Thor Bjørn Krebs. Iscenesættelse: Søren Iversen. Scenografi: Stine Martinsen. Lys: Lars Schou. Lyd: Jes Theede. Folketeatret til 28. januar samt turné 31. januar-15. marts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her