Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det er herligt at blive fyret

Ingen penge til benzin? Køb en scooter. Tom Hanks’ ’En ny chance til Larry Crowne’ er en verdensfjern romantisk komedie om finanskrisen
Kultur
22. december 2011

Tom Hanks’ selvinstruerede En ny begyndelse for Larry Crownes finanskrise-romcom fortæller de arbejdsløse amerikanere, at er man blot en (urealistisk) flink fyr — sådan en der samler skrald op fra gaden og ikke blærer sig med at have scoret Julia Roberts — så kan en kold fyring fra U-Mart ikke få én ned med væggen.

U-Mart er en passende henvisning til detailhandelskæden Walmart, der skræmmende nok råder over to millioner private ansatte, men det afsæt forbliver filmens eneste skarpe kritik. For bliver man fyret, bør man blot nyde den simple glæde at prutte om priserne på naboens loppemarked, lærer vi dernæst. Og har man ikke råd til benzin til bilen, bør man bytte sit tv til en scooter og tøffe afsted til åbent universitet og en helt ny chance for selvrealisering.

Nostalgisk konservatisme

Hvad en lige så ærkeamerikansk instruktør som Frank Capra formåede i opbyggelige modgangsfortællinger, såsom juleklassikeren Det er herligt at leve (1946), mangler Hanks’ film i troværdig dybfølthed. Hanks vil efter sin mildt charmerende instruktørdebut, That Thing You Do! (1996), gerne inspirere sine mindre velstillede medborgere. Men i stedet bliver filmen en verdensfjern fantasi om det flinke menneskes knastfri opdagelsesrejse gennem livet: Det er herligt at blive fyret.

En af filmens sære præmisser er Larrys umotiverede venskab med unge Talia (Gugu Mbatha-Raw), der første dag på universitetet indlemmer ham i sin seje (men er de det?) scooterbande, titulerer ham »Lance Corona«, giver hans garderobe et latino makeover og sms’er med ham i timerne — for sådan gør ungdommen, lærer Hanks os. Julie Roberts, der med større raffinement dannede par med Hanks i Charlie Wilson’s War (2007), spiller Larrys livsbitre, margarita-alkoholiserede lærerinde i talekunst, Mrs. Taynot.

Filmen etablerer aldrig, hvorfor denne belæste babe skulle falde for sine aldrende elev, Larry, der holder dumme oplæg om fransk toast og går med Talias charmetørklæder. Motivationen er måske filmens nostalgiske konservatisme, der modstiller Crowns flid og galanthed med Mrs. Taynots uduelige ægtemand, Dean (Breaking Bads her overgearede Bryan Cranston), der inkarnerer internetudviklingens onder, når han pornosurfer og blogger i stedet for at skrive ægte bøger ude i den ægte verden.

Med undtagelse af én fantastisk dagen derpå-scene med en fortrydelses-udmattet Roberts og Star Treks George Takei som herligt sær økonomiprofessor, er filmens komik plat og gumpetung: Vi skal grine af Hanks store røv i hvide boksershorts, af Talias jaloux latinokæreste og af kaskader af overgearet fis i det etnisk diverse klasselokale. Men meget lidt er, desværre, så herligt som Tom Hanks havde tænkt det.

 

En ny chance til Larry Crowne. Instruktion: Tom Hanks. Manuskript: Tom Hanks og Nia Vardalos. Amerikansk (Biografer landet over den 25. december)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her