Læsetid: 3 min.

Mænd hader stadig kvinder

’The Girl with the Dragon Tattoo’, amerikanske David Finchers filmatisering af svenske Stieg Larssons ’Mænd der hader kvinder’, er flot og velspillet, og den lægger snittet et andet sted end Niels Arden Oplevs version. Alligevel sidder man tilbage med en fornemmelse af deja-vu
’The Girl with the Dragon Tattoo’, amerikanske David Finchers filmatisering af svenske Stieg Larssons ’Mænd der hader kvinder’, er flot og velspillet, og den lægger snittet et andet sted end Niels Arden Oplevs version. Alligevel sidder man tilbage med en fornemmelse af deja-vu
21. december 2011

Gad vide, om der efterhånden findes nogen mennesker i denne verden, der ikke enten har læst Stieg Larssons Millennium-trilogi eller set Niels Arden Oplevs filmatisering af første bind? Jeg tvivler på det, men hvis der gør, må de være kernepublikummet til David Finchers amerikanske filmatisering af Mænd der hader kvinder, der går under den noget mere neutrale internationale titel, The Girl with the Dragon Tattoo.

Personligt kunne jeg i hvert fald ikke — efter at have læst bøgerne og set filmene — frigøre mig fra en fornemmelse af deja-vu, mens jeg så Finchers film, og selv om den er velproduceret og velspillet, er det store spørgsmål, hvad man dog skal bruge den til. Det hjælper ikke ligefrem spændingen i filmen på vej, hvis man ved, hvordan den ender.

The Girl with the Dragon Tattoo indledes af en titel-sekvens, der er som taget ud af en James Bond-film, komplet med kvindeskikkelser, der vrider sig forførende og bliver til pøle af en sort, olielignende substans. Flot ser det ud, men det passer slet ikke til den meget skandinavisk tintede og trods alt jordbundne fortælling fra Sverige, som følger. Heller ikke selv om det er Bond selv, Daniel Craig, der spiller Mikael Blomkvist, den idealistiske journalist, der i begyndelsen af filmen hyres til at opklare en ung kvindes mystiske forsvinden.

Det er den magtfulde virksomhedsleder Henrik Vanger (Christopher Plummer), der vil have Mikael til at finde ud af, hvad der skete med hans niece, Harriet, for snart mange år siden. Selv er Henrik sikker på, at hun er død, og at det er hendes morder, der hvert år på hans fødselsdag sender ham en indrammet presset blomst som hån. Assisteret af den socialt akavede, men meget begavede researcher og hacker Lisbeth Salander (Rooney Mara) kommer Mikael dog snart på sporet af en seriemorder, som har huseret i Sverige i mange år uden at blive opdaget.

Lisbeth og Mikael

David Fincher og hans manuskriptforfatter, Steven Zaillian, har flyttet rundt på enkelte elementer i historien, men det gør den nu hverken bedre eller dårligere.

Den største forskel mellem de to filmatiseringer ligger i skildringen af Mikael og Lisbeths forhold. Hvor Niels Arden Oplevs udgave i høj grad fokuserede på opklaringen af Harriets forsvinden, er Fincher mere interesseret i forholdet mellem Mikael og Lisbeth.

Måske fordi han føler, han allerede har lavet de krimifilm, han skulle, med Seven og Zodiac — der i øvrigt begge er meget mere spændende film end The Girl with the Dragon Tattoo. Måske fordi Fincher godt ved, at så mange mennesker allerede har set den svenske film, hvorfor han forsøger at give dem noget andet og mere. Forholdet mellem de to betyder da også, at historien får en klædeligt stærkere menneskelig klangbund. Rooney Maras Lisbeth Salander er nok hård at skue — tatoveret, piercet og menneskesky — men hun er samtidig mere sårbar og mindre køn end Noomi Rapaces udgave, og hun giver tydeligere udtryk for sin tiltrækning af Mikael. Og det er stadig hende, der er historiens mest interessante person, og ligesom Michael Nyqvist i Mænd der hader kvinderer Daniel Craigs Blomkvist en sympatisk og mere renskuret og lidt kedelig udgave af bøgernes storrygende, lettere drikfældige og enøjede kvindeforfører.

Bliver på overfladen

Visuelt er David Finchers film en fryd for øjet, ligesom lydarbejdet er upåklageligt, og Trent Reznors industrielt klingende, urovækkende musik akkompagnerer handlingen fint og utraditionelt. Fincher har valgt at optage filmen i Sverige, og den har et mørkt, skandinavisk look, som klæder den mørke historie. Til gengæld roder skuespillerne lidt rundt i accenterne.

Filmens sprog er engelsk, skuespillerne engelske, amerikanske, danske og svenske, men der forsøges talt med svensk accent, ligesom der indimellem siges et svensk ord eller to, og det virker ærlig talt en smule forstyrrende, ikke mindst fordi der ikke synes at være nogen konsekvens i, hvornår hvem siger hvad hvordan.

Mest ærgerligt er det dog, at også The Girl with the Dragon Tattoo mangler det lag af samfundskritik, som for alvor gør Stieg Larssons bøger til noget særligt.

De handler om et samfund, der gør det alt for nemt — og legalt — for mænd at hade og mishandle kvinder. The Girl with the Dragon Tattoo handler om nogle enkelte mænd, der hader og mishandler kvinder, og den graver ikke særlig dybt i den svenske folkesjæl og forsøger ikke for alvor at se, hvad der gemmer sig under den umiddelbart tilforladelige og velordnede overflade.

 

’The Girl with the Dragon Tattoo’. Instruktion: David Fincher. Manuskript: Steven Zaillian. Svensk-amerikansk (Biografer landet over)

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jette Abildgaard

Hm...enig og, jeg sad og taenkte paa, om det er fordi Amerikanerne ikke maa vide, hvordan Skandinaverne virkeligt 'lever', for.....er det ikke saadan at ''Maend der hader kvinder'', netop er blevet saa populaer, fordi den er et klart spejlbillede af virkelighedens Skandinavien??

Lars Henning Osvaldsen

"Mænd hader stadig kvinder"
Sikke noget pladder !!

Nej Jette, krimier bliver populære fordi de pirrer de laveste instinkter i mennesker .
De har INTET med virkeligheden at gøre !

Jette Abildgaard

Lars Henning Osvaldsen,

;) naa, er det saadan Lars!!

Ja, ja...''Troen kan flytte bjerge'' siger man jo i det gamle ordsprog...

God jul i lille DK!!

Lars Henning Osvaldsen

Så du tror virkelig at 'Mænd Hader Kvinder' ?
Og at krimier afspejler virkeligheden ??

Må jeg ikke anbefale dig at se Barnaby ???
På 45 minutter har den serie flere mord end hele England har på en måned !

Hvis man vil diskuttere virkelighed er det måske en ide at tage udgangspunkt i den, og ikke i fiktive underholdnings-film ?

Jeg må vist høre til den underlige afart af befolkningen, som hverken har set filmen eller læst bøgerne. Og det har jeg ikke, fordi både bøgerne og filmen handler om --- hævn. Altså om Lisbeths Salanders personlige hævn over de mænd, som 'hader kvinder'. Og personligt kan jeg aldeles ikke udstå film eller tv-serier som mener, at personlig hævn (eller samfundsmæssig hævn for den sags skyld) er den bedste tilgang til at løse problemerne - indenfor alle områder.

"Mænd hader stadig kvinder" - er det ikke omvendt?

Man kan f.eks. bare læse "debatterne" i webavisen Information, så snart emnerne lugter bare en lille smule af ligestilling, kønskvotering, etc. ...

Majbritt Nielsen

Jan Weis
Det går begge vej, det der had.

Bare rolig. Det er ikke kønsspecifikt. ;)
Bare se en ganske almindelig ting som skilsmisser, så skal du se had.

Martin Haastrup

- Uanset, så kan det jo være at vi snart ser en svensk/skandinavisk udgave af 'Stålmannen vender tilbacka - eller 'Batman - Den svarta riddare'... og -

Jeg holder mig nu personligt til den svenske film-udgave af Stieg. Fordi for en gangs skyld blev jeg snydt af en publikums-sællert og gad ikke se noget som blev så opreklameret og fandt derfor først filmen(e) fornylig primi då. i blockbuster...(...) - til næsten ingen penge og blev simpelthen blæst...Jeg som ikke er til krimier ellers!

Jeg tror jeg har nået at se dem alle 3, 3-4 gange nu! Simpelthen fuldstændig ualmindeligt enestående fremragende godt skrevet Stieg!!!

Kult.

Martin Haastrup

Og nu vi er ved det nære nordiske og svenske:
Lad mig anbefale 'Dag og nat - Hvis svaret er kærlighed - Hvad er så spørgsmålet?' - Med flere gengangere fra Stieg Larsson-filmatiseringen blandt andet Michael Nyquist.

Ja, det er faktisk to film: + 'Nat og dag' - som jeg ikke vil sige mere om her, man skal selv åbne for at se...

De ka' noget de svenskere.

Ja vi mennesker underholdes ikke altid i forhold til virkelighed og holdninger, jeg er overbevist pacifist, buddhist,halvsocialist,bor til lej, men jeg elsker p.t. krimier og så filmene med glæde,læst bøgerne og skal altså se Banaby.

Der er ikke een bladside af ægte samfundskritik i de tusinder af sider, som Stieg Larsson skrev. Jeg kan huske, at jeg næsten gik i panik da jeg ikke kunne låne eller køber nr. 2. inden jeg skulle på en ferie. Så fik jeg den endelig på den sidste dag inden afrejsen. Jeg slugte bogen i ferien. Læste og læste. Hvorfor, jo Lisbet Salander. Men langsomt gik det op for mig, at manden er Kejseren med de nye klæder. Han bringer ikke noget nyt til denne genre med undtagelse af førnævnte.

Majbritt Nielsen

Jakob Andersen
Bøger er som opskrifter. Det er dælmne svært at brygge nye. Når der er så mange om budet. Det man bedst kan forvente er en ny eller ny genopfunden måde at bgygge sammen på.

Lige som mode hvor de ind i mellem kigger på det der er lavet og bruger/genbruger.

Heldigvis er nogen bedre end andre. Ellers ville det være en kedelig gang.