Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Teateranbefalinger for voksne og børn

Teateranbefalinger for voksne og børn
Kultur
27. december 2011
Teateranbefalinger for voksne og børn

Voksenteatrets 13 træfsikre

 

’Drift’

Frem af mørket dukkede en pels med en lillebitte kvinde indeni. Og inden længe havde kvinden smidt pelsen og åbenbaret sit indre dyr ... Kitt Johnsons dansesolo var et stærkt møde med kvindeligheden — i en maratonkrop af sårbarhed.

’Den Gyldne Drage’

Roland Schimmelpfennings stykke fra 2009 blev opsat på to teatre i Danmark i 2011. Hos Holland House på Husets Teater havde Jacob F. Schokking fortolket historien om verdens illegale indvandrere visuelt og farverigt med magiske projektioner om ’den thai-vietnamesisk-kinesiske fastfoodrestaurant’, hvor den illegale køkkendreng får tandpine, men ikke kan gå til tandlægen ... På Aalborg Teater havde instruktøren Thomas Bendixen og scenografen Jonas Fly Filbert derimod ladet alt foregå i en hvid container, hvor Andreas Jebros traffickede græshoppekrop dinglede illegalt mellem voldtægterne. Uhyggelig nødvendigt teater.

’Hitler on the Roof’

Goebbels blev lyslevende, da Ina-Miriam Rosenbaum inviterede indenfor i Berliner-bunkeren — eller i hvert fald i Københavns Musikteater. For Rhea Lemans Hitler on the Roof blev et grænsesprængende portræt af Hitlers pr-mester, levendegjort som lige del slapstick og psykorealisme. Med Kristian Holm Joensen som queer-Riefenstahl.

’Hvid magi’

Mascarastriber ned ad kinderne og blodige sår på knæene — det var effekterne i instruktøren Elisa Kragerups fortolkning af Anne Linnets univers. Og de satte sig på tværs, disse piger fra kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, der fik kvindeligheden frem som både soveposehavfruer og spejderkvinder. Spilles på Edison 1-31. marts 2012.

’Det kroniske Liv’

Odin Teatret skabte et raffineret sansebombardement af dødslængsel som ultimativ kulmination på instruktøren Eugenio Barbas teater. Her er verden en tømmerflåde med kisten som eneste rekvisit... Med salmehvisken og rockhvæsen op mod Ursula Andkjær Olsens bagvedliggende myte. Spilles også på Théâtre du Soleil i Paris 8.-19. februar samt i Holstebro 27. februar-3. marts 2012.

’Leonard Cohen Teaterkoncerten’

Så slog instruktøren Rolf Heim lykkeligt sin klo i Leonard Cohen. Her er sex og lir og druk. Og her er den overleveragtige selvdestruktion, som holder Cohens omkvæd i live. Performet helt til kant af Thomas Bang, Helene Gjerris, Pernille Højmark, Jens Jørn Spottag, Carsten Svendsen og Theresa Sølvsteen. Spilles på Aarhus Teater 13.-28. januar.

’Mågen’

Tjekhovs klassiker blev lysende hvid og stakåndet vedkommende i den engelske instruktør Katie Mitchells løbefortolkning. Alle løb uden at komme nogen vegne. Og den ulykkelige Masja-tjenestepige fik hjerteblussende kinder hos Kitt Maiken Mortensens hjerteskærende alenedanser. Spilles på Skuespilhuset til 13. januar 2012.

’Et Folkesagn’

Så fik Den Kgl. Ballet en nydigtning af Bournonvilles ballet, som fik alt det dæmoniske frem i denne guldalderballet om ædle kvinder og grumme trolde. Nikolaj Hübbe og Sorella Englund lod folkeromantikken ligge. I stedet skabte de et bordelforvrænget univers sammen med scenografen Mia Stensgaard. Pludselig blev Bournonville for voksne.

Danses på Operaen 19. januar — 28. februar 2012.

’Det Normale Liv’

’Som om der mangler noget,’ lød en af kernereplikkerne i Christian Lollikes tomhedsstykke om wellnesskulturens selvoptagethed. Her var et overbevisende dansk bud på ungdomsdyrkelsen - med Marie-Louise Willie i vild tåspidstrippen hen over sine døde dukkebørn.

Spiller igen på Aarhus Teater 3.-19. maj 2012.

’Om baronessen’

Karen Blixen kan virke utilnærmelig. Men dramatikeren Thor Bjørn Krebs har fundet ind bag de mørke øjenhuler og skrevet sit helt eget bud på Blixens forhold til den unge Thorkild Bjørnvig. Og Karen-Lise Mynster og Pilou Asbæk har ramt en spændingstone, så Hippodromen dirrer af indestængte erotiske drømme. Spilles til 28. januar.

’Scener fra et ægteskab’

I Morten Kirkskovs instruktion af Bergmans filmklassiker på Aarhus Teater blomstrede kærlighedens uundgåelighed, sådan som den netop opleves ved en skilsmisse. Stine Stengade og Jens Zacho Böye var selvoptagede og ulidelige - og netop så kærlige, at kynismen blev afløst af en følelse af trøst.

’Smerten’

’Lyskvinden’ kaldte jeg Ulla Henningsen i rollen som Marguerite Duras’ kvinde, der venter sin elskede hjem fra kz-lejren. Ulla Henningsens monolog var gribende med sine underdrevne grusomheder. Og med sin kærlighedssorg, der var lige så uafrystelig som den sult, som kz-fangen kom til at føle for altid.

Spilles igen på Får 302 til efteråret 2013.

’War Sum Up’

Kirsten Dehlholm så krigens absurditeter lige i øjnene, da hun og Willie Flindt skabte Hotel Pro Formas krigsberetning. Gamle nô-tekster blandede sig med mangategninger og operastemmer, mens hvide ætsestriber trak sig hen over krigerne. Med blodpletter i æstetisk mønster over ligene.

Spilles på turné til Riga 5.-6. juni.

 

Børneteatrets syv skønne

 

’Brødrene Løvehjerte’

Smuk brødrekærlighed mellem Jonathan Kvols og Tvebak Ømann på vilde klipper.

Målgruppe: Fra 8 år. Spilles til 31. december 2011. Aarhus Teater

’Igen’

Underfundighedsdans om glæden ved kroppen — og en gul snor over et blødt tæppe. Målgruppe: Fra 2-6 år. Åben Dans, Roskilde

Turné: 29. oktober- 24. november 2012

’Men de begyndte’

Blændende dukketeater om at få naboer, der er sære. Men som også spiller fodbold. Målgruppe: 6-10 år

Passepartout Theatre Productions. Turné.

’V.I.P.’

Rå skildring af vold mellem powerchicks — med pigelogik helt uden fnis. Målgruppe: Fra 13 år Teatret st.tv.

Spilles 31. januar — 12. februar 2012 på ZeBU på Amager. ’Ondskaben’

Isnende teater af Guillou med Morten Bo Koch som kostskoledrengen, der troede på fred.Målgruppe: Fra 14 år. Randers Egnsteater 5.-13. jan. Turné 16.-28. januar 2012.

’Oh, Romeo’

Bramfri klassikertolkning med Romeo som taxachauffør og Julie som retsmediciner. Målgruppe: Fra 14 år. Teatret Masken i Nykøbing Falster.

’Og så står man pludselig der’

Improviseret forestilling om venskab og det allerførste kys i en sovepose. Og en bøvs. Målgruppe: 10-15 år. Teatret ZeBU på Amager. Turné april-maj 2012.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her