Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Er det en avis?

Ralf Pittelkows og Karen Jespersens ’korte avis’ fortjener næppe betegnelsen en avis, men kommer pænt fra start
Kultur
31. januar 2012

Man kan sige meget om Karen Jespersen og Ralf Pittelkow, men de er flittige! De har ikke lagt sig på sofaen ind imellem foredragsturneerne og nydt ministerpensionen i Dragør-huset. De har tydeligvis knoklet for at lave den nye web-avis med navnet Den Korte Avis, som udkom første gang søndag. Ifølge dem selv havde den i sit første levedøgn mere end 100.000 såkaldte »unikke sidehenvisninger« og har nu over 7.500 abonnenter.

Den Korte Avis har dermed fået en god start. Det ville selvfølgelig have været endnu bedre, hvis de 7.500 abonnenter havde betalt for det, for så ville den nye avis have knækket en af medie-krisens fundamentale årsager. Hvordan får vi folk til at betale for journalistisk indhold?

Helt overordnet bør ethvert initiativ, der bidrager til samfundsdebatten på et rimeligt sagligt grundlag, hilses velkommen. Den Korte Avis er et sådant initiativ og på det yderst spinkle grundlag, som kun to dages ’avislæsning’ giver, er det et godt initiativ. Primært fordi frygten for, at avisen ville blive præget af de to grundlæggere og redaktørers ofte noget skingre bidrag til islam- og indvandrerdebatten, i nogen grad gøres til skamme. Karen Jespersen skriver oven i købet begejstret om EM-guldet i håndbold, og andre skribenter end redaktørerne kommer til orde. Frits Christensen skriver skarpt om DBU’s informationschef, Poul Erik Andersen interessant om politireformen. Men islam er ikke glemt. Der er, naturligvis, også et par artikler om det. Ellers kunne man jo forledes til at tro, at Pittelkow & Jespersen helt havde glemt sig selv og deres livs mission. Tre ud af seks historier i kategorien »rundt om samfundet« handler om islam, integration, islamister og Vollsmose. Med den kendte vinkel.

Solid solo

Enhver ny avis skal selvfølgelig have en solid solonyhed. Den sørgede Lars Løkke Rasmussen for ved at fortælle Ralf Pittelkow, at Venstre ikke tror på, at der kommer skattelettelser, og at det ikke er en forudsætning for Venstres forhold til en kommende skattereform. Senere kunne man så læse, at Venstres leder også er abonnent. Layoutet er forbilledligt enkelt og nemt at gå til. Det tager ikke opmærksomheden fra overblik og tekstindhold. Den eneste bannerreklame, jeg har kunnet få øje på (det er ikke svært ...), er fra Pittelkows tidligere kommentatorhjemsted, Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hvis man skulle uddele stjerner, får Den Korte Avis fire ud af seks. De manglende to stjerner er for forudsigeligheden og fordi seks stjerner, ligesom 13-tallet i gamle dage, kun gives for den helt usædvanlige, selvstændige og enestående præstation.

Spændende indspark

Men Den Korte Avis er et spændende indspark i en anden sammenhæng. Er det en ’avis’? Svaret er, at det ved jeg ikke endnu: Der er ikke mange aviser, der ville fortjene navnet med så få artikler og så begrænset et omfang. En pamflet? Nej, for den har heldigvis (tilsyneladende) ikke et ensporet, propagandistisk formål. En blog? Nej, slet ikke, fordi den giver simpelthen ikke mulighed for den hurtige, impulsive reaktion fra læserne, der oftest fører til at galningene overtager teksten. Man kan sende læserbreve som til enhver anden redaktion, men de vil tydeligvis blive udsat for en redaktionel vurdering og prioritering — som på en avis. Heldigvis. År tilbage var Karen Jespersen journalist (bl.a. på denne avis) og Pittelkow medieforsker. De har ikke glemt deres gamle fag i samme omfang, som de har glemt deres gamle holdninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Mørch

Bortset fra den massive medielancering adskiller den sig ikkeafgørende fra utallige andre hjemmesider.

Bjarne Bisgaard Jensen

Er det ikke bare hamrende ligegyldigt

Holger Madsen

Den adskiller sig ved at den får hjælp af medievennerne til lanceringen.