Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Internationale barndomsminder

Internationale barndomsminder
Kultur
13. januar 2012

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Ismar Cirkinagic er god med en tusch. Rigtig god. Han har tegnet en masse små billeder af det, han husker fra årene under krigen i Bosnien-Hercegovina, som var det et barn, der sad ved tegnebordet og blotlagde alle hemmelighederne fra børnehaven uden selv helt at vide det.

Revisiting the past består både af motiver, hvis betydning har meget privat karakter, eksempelvis en hvid hund med UN på kroppen, som var det ribbenene, der trådte frem , en naziuniform, en skov og et blåt scenetæppe, der gemmer på mørket, og det drejer sig om motiver, der mere direkte relaterer til krigen.

Motiverne, der relaterer til de af hans minder, som vi andre også kan genkende som værende i relation til krigen, er blandt andre en brændende parlamentsbygning i Sarajevo, en blændende intakt FN-bygning, der til forveksling ligner parlamentsbygningen i Sarajevo, hænder, der trykker hinanden, og Carl Bildt, der spillede en vigtig rolle i freds- processen.

Den udspillede sig i øvrigt i Dayton i USA, hvilket også har givet anledning til en tegning, hvor alle vender sig mod en scene med de forskellige flag, med undtagelse af én person, der ser på de andre. Ved siden af er der en tegning af Keanu Reeves, der var med i Dracula, hvor han netop vendte sig mod de andre og sagde: »Vi er alle mordere.«

De 15 tegninger giver næppe nogen svar, men hvad er der også af interessante spørgsmål, man kan stille om den krig? Til gengæld giver det en en følelse af at være kommet lidt tættere på at forstå, hvad det er, Ismar Cirkinagic bærer rundt på. Og det er jo i virkeligheden det eneste, han har, og det eneste han derfor kan give, sig selv. MIJ

’Revisiting the past’ hos SOD, Space of Drawings, Holbergs-gade 17c, Kbh. til den 11. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her