Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Årets sjoveste skilsmisse

Teater Grobs skilsmisse i ’Peter og Elgen’ er næsten lige så brutal som virkeligheden for en teenagepige, hvis forældre skal skilles. Men meget morsommere
Kultur
24. februar 2012

Sådan ser livet ud for en teenagedatter: Far og mor er separeret, og far vil have mor tilbage. Så nu skal far og datter diske op med lækker nytårsmiddag i den svenske ødegård – og datter skal gøre alting for sin far, der er alt for perfektionistisk til at holde fest. Men så ...

Thomas Levin har skrevet et fuldstræfferstykke, hvor replikkerne er så realistiske, at man både jubler og krummer tæer. Levin kender tydeligvis disse parforhold, hvor alt tilsyneladende gøres af hensyn til børnene, men hvor egoerne i virkeligheden stortrives på mest rabiate facon. Og filminstruktøren Louise Friedberg debuterer her som lydhør teaterinstruktør, der får spillerne til at tale så groft i munden på hinanden og forbi hinanden, som stykket lægger op til. Timing, hedder det.

At sms’e sig væk

Lars Ranthe spiller den forsmåede ægtemand. Sprogforsker og teoretiker af tredje grad – med svedige hænder over kolde blinis og fedtede briller op i ansigtet på Charlotte Muncks kønt febrilske ekskone, der selv synes, at hun har ofret de sidste 14 år, fordi hendes datter har spændt ben for hendes karriere.

Lars Ranthe står foran hende, da alt eksploderer i deres livs skænderi. Han råber så vildt op mod hendes stivnede kinder, at hans ansigt bliver helt rødbedefarvet.

Men Charlotte Munck blinker ikke engang. Hun afskyer ham bare. Og så braser det hele.

Imens sidder Laura Kruse som deres 14-årige datter. Hun vender ryggen til og stirrer intenst på sin mobiltelefon, mens hendes krop rykker fra side til side. De voksne ænser hende ikke, før det er for sent. Og som tilskuer har man bare lyst til at løbe ned på scenen og fjerne hende fra hendes forældremonstre – så overbevisende mut spiller hun denne mareridtstime.

Parret bliver udfordret af Niels-Martin Eriksen i rollen ’fars bedste ven’ – tjekket og klovnenervøs med ødemarkens bredeste smil og fedeste løgne. Og så banker Lise Lauenblad bogstaveligt talt på som uindbuden gæst. Lise Lauenblad har et himmeldumpende lys i sine øjne, når hun stiller alle de ubehagelige spørgsmål, som ingen rundt om bordet har lyst til at svare på. Og hun viser sig da også at være den eneste, som den 14-årige kan stole på. Fordi hun er den eneste, der ikke forsøger at lyve ...

Peter og Elgen er noget af det mest forfriskende realismeteater længe set. Spillet af et intuitivt ensemble i højeste gear – og med den 14-årige Laura Kruse, der også var overbevisende i Levins Labyrinten sidste år, og som nu er den hotteste teenagestjerne.

’Peter og Elgen’. Tekst: Thomas Levin. Instruktion: Louise Friedberg. Scenografi: Allan Frausing. Lys: Sonja Lea. Lyd: Thomas Matyjasik. Grob på Nørrebrogade. Til 31. marts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her