Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Balladen om en psykotisk ’prom queen’-bitch

Tragikomik. I den antiromantiske komedie ’Young Adult’ forsøger 37-årige Mavis, forfatter af teenagetøselitteratur med hang til ufortyndet vodka, at tilbagevinde sin gifte gymnasiekæreste. Jason Reitman og Diablo Codys film er en tragikomisk ballade om ungdomskulturdyrkelsens potentielle monstrøsitet. Sort, sjov og rørende sandsynlig
Tragikomik. I den antiromantiske komedie ’Young Adult’ forsøger 37-årige Mavis, forfatter af teenagetøselitteratur med hang til ufortyndet vodka, at tilbagevinde sin gifte gymnasiekæreste. Jason Reitman og Diablo Codys film er en tragikomisk ballade om ungdomskulturdyrkelsens potentielle monstrøsitet. Sort, sjov og rørende sandsynlig
Kultur
16. februar 2012

Med øjnene skjult bag store, mørke solbriller pløjer Mavis gennem tøjstativerne i stormagasinet Macy’s. En ekspedient tilbyder sin assistance, og hun forklarer:

»Jeg skal bruge noget til en særlig anledning, det skal være chikt uden at være formelt. Jeg skal vinde en gammel kæreste tilbage.«

»Så må vi sørge for, at du ser fantastisk ud, nu hvor det er længe siden, han har set dig,« siger ekspedienten beredvilligt.

»Nej, han har skam lige set mig. Men det er længe siden, at hans kone har,« uddyber hun.

Mavis Gary spilles af Charlize Theron, der er hovedpersonen i instruktør Jason Reitman og manuskriptforfatter Diablo Codys Young Adult— og så har hun tømmermænd.

Ikke blot i den fysiske forstand, fordi den 37-årige kvinde, der ernærer sig som ghost writerpå en serie teenage-chicklit-romaner med titlen Waverly Prep, har tilbragt endnu en aften med halvhård druk.

En mail fra ekskæresten Buddy med budskabet om hans datters fødsel har fået hende til at mærke eftervirkningerne af sit eget mislykkede ægteskab.

Men Mavis sørger ikke over sit forsømte forår. I stedet fortolker hun belejligt det elektroniske foto, Buddy har sendt af sin nyfødte datter, som et råb om hjælp:

»Det er, som om han er blevet taget som gidsel,« gyser hun til sin veninde ved tanken om at være henvist til et småbørnsliv i den parodi på en by, Mavis efter sin egen mening er vokset op i. Derpå sætter hun kurs mod lillebyen Mercury, Minnesota.

I Tyler Moores fodspor

I sine yngre dage tog Mavis afsked med provinslivet og de forgyldte år, hvor hun var skolens mest populære cheerleaderog i gymnasieårbogen blev kåret som ’Bedste Hår’, og flyttede til Minneapolis for at skabe sig en karriere.

Dermed drog hun i fodsporene på en af populærkulturens banebrydende heltinder, Mary Tyler Moore, der i sin situationskomedie fra 1970-1977 med succes gestaltede den første single-kvinde-i-storbyen.

Young Adultspiller på den topografiske distinktion mellem det tilbagestående provinsliv, hvor lykken er en ny kæderestaurant, og storbyen som metafor for det moderne livs frisættelse — og det perfekte rum for et vellykket kvindeliv. Med andre ord den distinktion, romantiske komedier fra Woody Allens Manhattantil tv-serierne Friendsog Sex and the Cityhar cementeret som genrepræmis.

Men til trods for, at manuskriptet til Young Adultkun er Diablo Codys tredje spillefilm, skriver hun med et vidunderligt overskud. Når hun tegner sine karakterer, hvoraf den mest berømte hidtil har været den livskloge, gravide teenager med det hippe ordforråd i Juno. Men også når hun vender etablerede genrer på vrangen og sådan udfordrer etablerede ’sandheder’.

Hello Kitty-syndromet

Som småfordrukken, livstræt single er Mavis tro mod den trend, der sidste år talte flere for Hollywood bemærkelsesværdigt bramfri kvindelige heltinder i komedierne Brudepiger, Bad Teacherog What’s your number?

Men modsat de kvinder, Charlize Therons kolleger portrætterer i de nævnte film, har Mavis Gary få forsonende træk, og noget charmerende bekendtskab er hun ikke. Udtal hendes navn, og det lyder som scary.

Ligesom hovedpersonen i den Waverly Prep-bog, hun forsøger at færdiggøre, lever Mavis i gymnasieverdenen. Hun går i Hello Kitty-t-shirts og har et menneskesyn som en forkælet feteret cheerleader, renset for empati. Da Buddys kones veninde genkender Mavis, hvisker hun: »psykopatisk prom queen- bitch

Jason Reitmans bagkatalog rummer intelligente komedier som et andet vellykket samarbejde med Diablo Cody Junoog Thank You For Smokingog Up In The Air. Og igen i Young Adultnyder man hans evne til at fremkalde sandheder om mennesker gennem sort humor og politisk ukorrekte karakterer. Hans realisering af Codys manuskript er gennemført til mindste detalje. Når Mavis skifter joggingbukser ud med sofistikeret Chanel-look for at forføre Buddy, ligner hun en lille pige, der leger fin dame med for meget bruncreme.

Men i tilgift til den sorte humor er subtilt bevægende scener. Da Buddys kone, Beth (Elizabeth Reaser), fortæller om sit arbejde med børn, der ikke kan anerkende egne eller andres følelser, forstår vi, at Mavis har en rem af huden.

Begavede Charlize Theron falder ikke for fristelsen til at gøre hende sympatisk. Tværtimod tør hun fremkalde Mavis’ kompleksitet uden forfængelighed. Særligt stærk er hun i samspillet med den amerikanske standup-komiker Patton Oswalt. Som skolekammeraten Matt, en karismatisk krøbling, udfordrer han Mavis’ selvbillede. Men virker det? Forandrer mennesker sig i virkeligheden?

»Den slags sker i virkeligheden. Folk bliver skilt,« siger Mavis til Matt, der ikke tror på hendes chancer i forhold til Patrick Wilsons anonyme nice guyBuddy. Spørgsmålet er, om det sker for en selvoptaget 37-årig, der tror, at verden er en skolefest, hvor hun selv er udråbt til dronning.

Young Adult er en tragikomisk ballade om ungdomskulturdyrkelsens potentielle monstrøsitet. En sort, sjov, men også mere seriøs version af Diablo Cody og Jason Reitmans indsigtsfyldte coolness.

Young Adult. Instruktion: Jason Reitman. Manuskript: Diablo Cody. Amerikansk (Dagmar, Empire Bio og Park Bio i København, Kinopalæet i Lyngby, BioCity i Aarhus og Biffen i Aalborg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her