Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En god gammel opskrift

Det er utroligt så lidt, der kan ske på 28 år med et band. Van Halen udgiver sit første studiealbum i 14 år
Det er utroligt så lidt, der kan ske på 28 år med et band. Van Halen udgiver sit første studiealbum i 14 år
Kultur
7. februar 2012

Det er et længe ventet album. A different kind of truth er Van Halens første studiealbum i 14 år. Men det er ikke kun derfor. A different kind of truth er Van Halens første studiealbum med David Lee Roth som forsanger siden 1984 i 1984.

Mangt en tilhænger har gennem de seneste 28 år skuffet lyttet til skiftende forsangere og sukket: ’Det er bare ikke det samme uden Diamond Dave’.

Selv Van Halen gav op til sidst og gik de facto i opløsning, indtil Dave endelig lod sig overtale til at vende tilbage. Nu har tilhængerne endelig fået det, de sukkede efter: Det samme. Det lyder faktisk som om, han aldrig har været væk.

I disse tider, hvor man helst skal genopfinde sig selv hver måned, forundres man over at blive konfronteret med hvor utroligt lidt, der kan ske på 28 år. Hvor lidt folk kan udvikle sig. Hvor fuldstændig løsrevet fra globaliseringen, digitaliseringen og den generelle fremdrift man kan operere.

Men når nu opskriften fungerede upåklageligt omkring 1980, hvorfor så ændre på den? Læg mærke til hvordan ordene ’stadig’ og ’fortsat’ i det følgende vil blive anvendt til at markere denne manglende udvikling i et henholdsvis negativt og positivt lys.

Eddie Van Halens guitarsoloer er stadig imponerende lange, men fortsat interessante nok til, at man forstår, at den tilbagevænnende konflikt i Van Halen er af klassisk rockformat: Kampen mellem leadguitarist og forsanger.

En anakronisme for fans

A Different Kind of Truth har Eddie Van Halen vundet. Hans guitar er dominerende, og selv om David Lee Roth fortsat er en fantastisk rocksanger, så overdøver Eddie Van Halen ham stadig med sit ekvilibristiske fingerspil.

Det bliver især tydeligt på den lidt for hæsblæsende »China Town«. Bedre går det på de mere blues’ede »Tattoo«, »Stay Frosty« og »Big River«, hvor balancen er mere lige fordelt — til lytterens fordel.

A Different Kind of Truth er pakket med solide soloer og dansable riffs, og det var ikke tom snak, når man sagde, at det ikke var det samme uden David Lee Roth, så tilhængerne kan slappe af.

Stå af ræset og drømme sig tilbage til dengang, hvor fremskridt ikke skete for fremskridtets skyld, hvor fans var loyale, og rockbands ikke var spirituelle kollektiver, men et sammenrend af alt for store egoer, der leverede billboardplader i trods og på trods af det og ikke som resultatet af en veltilrettelagt karriereplan, komplet med egen hjemmeside, CVR-nummer og visuelt udtryk leveret af en gymnasiekammerat, der nu går på kunstakademiet.

Van Halen laver stadig plader efter den samme opskrift. Det overraskende er, at det fortsat lyder godt. Men ingen tvivl om at dette er en plade til de allerede indviede — til de loyale fans. De fleste andre vil opfatte den som sært anakronistisk. Den lyder på alle måder 28 år gammel.

 

 

Van Halen, ’A Different Kind of Truth’, Universal, er udkommet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her