Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Hvidsten Gruppen

Manden, der sjældent lader en succes passere uopfulgt, Regner Grasten, har i kølvandet på Flammen & Citronen produceret sin modstandsfilm, som han også (under pseudonymet Torval Lervad) er medforfatter til...
Kultur
1. marts 2012

Manden, der sjældent lader en succes passere uopfulgt, Regner Grasten, har i kølvandet på Flammen & Citronen produceret sin modstandsfilm, som han også (under pseudonymet Torval Lervad) er medforfatter til. Historien om den jyske Hvidstengruppe er tragisk og endte i 1944 med henrettelse af otte modstandsfolk, der samledes om kroejeren Marius Fiil fra Midtjylland. Ganske langt henad vejen fremtræder filmen dog som en jævn folkekomedie om de djærve og gemytlige jyder, der ret ureflekteret går ind i modstanden af patriotiske grunde (»Man skal være herre i eget hus«). Da en faldskærmssoldat entrerer i kroen, er Bodil Jørgensens kromutter Fiil straks klar med maden (»Du må være sulten efter sådan en tur!«) Selv om den jyske folklore smøres rigeligt tykt på, rammes den gemytlige folkelige stil ofte med et skær af charme, varme og drøj humor. Skuespiller Anne-Grethe Bjarup Riis (selvfølgelig født og opvokset i Jylland!) debuterer som instruktør og giver de medvirkende udfoldelsemuligheder uden de store filmiske fiksfakserier. Men action-scenerne kræver et vingefang, der mangler i det Grastenske discount-format. Og hele den langt udtrukne patetiske afslutning i fængslet bliver mere bastant end bevægende. Pligtskyldig afsyngelse af »Alt frejdig når du går« rækker ikke, når det man egentlig har på hjerte, mest synes at være en konstatering af, at jyden er stærk og sej, i krig såvel som i krostuen.

Hvidsten Gruppen. Instruktion: Anne-Grethe Bjarup Riis. Teknisk instruktion: Anders Refn. Manuskript: Ib og Jørgen Kastrup, Torval Lervad. Dansk (Mange biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Madsen

Kan det virkelig passe og vi skal spises af med en sådan engang XXX af en anmeldelse. Man forholder sig mere til hvem der har lavet filmen, end hvad den indeholder.

Nej Flammen og Citronen var en god film.
Når ja, de læste jo også Information.

Er dette en anmeldelse? ellet skældud af folk, fordi de var jyder? eller en manglende forståelse af de historiske sammenhænge? Og gad vide om anmelderen overhovedet ved, hvor Hvidsten Kro ligger eller har været der?

Og ved anmelderen at man hvert år den 5.maj på nogle kollegier rundt omkring i landet afsynger Altid Frejdig når du går.......historisk korrekt er dette, at det gjorde de folk, der blev dømt til henrettelse af tyskerne...

Jeg synes det var en fremragende film. Den kan også være med til at lære de unge mennesker, at der findes noget der er vigtigere end en selv.

Personligt har jeg stor respekt for folk der gør en positiv forskel og det gjorde Hvidstengruppen. Det giver filmen et godt indblik i.

Holger Madsen

Provokeret af Morten Piil´s "anmeldelse", har jeg her i aften været inde og se modstandsfilmen - Hvidsten Gruppen.
Var denne modstandsfilm kun en jævn folkekomedie om de djærve og gemytlige jyder, der ret ureflekteret gik ind i modstandskampen, som Morten Piil skriver i sin anmeldelse.?

Efter at have set filmen og genlæst Morten Piil´s anmeldelse, sidder jeg tilbage med en dyb undren. En dyb undren over at 2 personer kan opfatte den samme film så diametralt modsat.
Min egen forklaring herpå er, at Morten Piil simpelthen ikke forstår dybden i det enkle jyske sprog i filmen. Jeg forstod filmens "sprog", da jeg er opvokset i det midtjyske i en familie, der også var aktiv i modstandskampen med jernbane sabotage og afhentning af våben og springstof, der blev kastet ned omkring de jyske brunkulslejre. Ingen i min familie blev taget af tyskerne, men jeg har hørt dem fortælle deres historier hundredvis af gange, også Hvidsten gruppens historie.
For mig var filmen en genfortælling af disse beretninger og ikke en jævn folkekomedie som Morten Piil har opfattet filmen.
Morten Piil skriver også i sin anmeldelse, at en pligtskyldig afsyngelse af " Altid frejdig når du går " ikke rækker til at fortælle hvad de havde på hjerte. Det gjorde den for mig, for i min barndom fik jeg altid fortalt, at det var den sang de modige modstandsfolk fra Hvidsten sang, inden de skulle skydes af tyskerne.

Holger Madsen

Hvis Regner Grasten, i kølvandet på filmene " Flammen og Citronen " og " Hvidsten Gruppen ", fulgte dem op med en filmatisering af Hans Scherfigs " Frydenholm " fra 1962, ville det helt sikkert kunne bidrage til at afbalancere disse modstandsfilms historieforsimpling, omkring danskernes modstand under besættelsen.
Den virkning har " Frydenholm " i hvert fald haft på min ændret historieopfattelse af danskernes modstand, eller mangel på samme, under betættelsen.

Gert Hjembæk

Holger Madsen
Hvem har format til at gengive Frydenholm på Film?
Frydenholm er St. Frederikslund, mellem Slagelse og Sorø.

Holger Madsen

@ Gert Hjembæk

Lars Von Trier

Gert Hjembæk

En selvfølge, Lars von Trier.

Torben Madsen

Det stærkeste ved filmen er at man ser denne velfungerende familie
hvor alle familie medlemmer tager del i arbejdet.

Og da faderen Marius Fill går ind i modstandsarbejdet
deltager hele familien.

Det hele ender med at Marius Fill må stå i den tyske krigsret sammen med tre af hans børn, og bede
dommeren om at skåne de unge.

Netop fordi familie medlemmerne ender i den tykse krigsret, virker det Morten Korch-
agtige miljø ekstra stærkt

Judas i filmen er en dansk modstandsmand,
som har opholdt sig i England.
Da hans skal tage giftkapslen tøver han. Der har tidligere i filmen
været tegn på at han er en svag person(Han glemmer 50.000 kr. i sin
flyverdragt.

I overført betydning kan det tolkes som om at familien Fill ikke har erkendt
deres egen svaghed.

Og netop derfor havner de i den tyske krigsret.
De siger f.kes. nej til at flygte til Sverige.

De åbner deres hjem for modstandsmænd.

Da Marius Fill se en tysk lytte post udenfor hans kro, invitere
han tykserne ind på snaps og drikker dem fulde. En god anedokte
men også risiko fyldt. En mere årvågen tysk kommandant ville
have fattet mistanke.

Og ikke andet, så vil tilståelser under tortur
kunne underbygges. For nu kender tyskerne denne kroejer.

Hvad er der dragende ved filmen?
En god velfungerende familie som er på vej ud over kanten.

Bjarne Bisgaard Jensen

Filmen var sikkert ikke intellektuel nok for Morten Piil. Forøvrigt er æggekagen fremragende på Hvidsten Kro, prøv den Morten

Stor, stor film:
En gribende og dybt bevægende film om modstandsbevægelsens indsats under krigen. Familien Fiil´s skæbne ender så tragisk, som tænkes kan.
Intet kan forudsiges i en verden som hér beskrevet.

Henrik Jensen

Nu har jeg set den selv og er fuldkommen enig med Holger. Jeg kender området omkring Randers og Mariager Fjord ret godt og må sige, at filmen netop fungerer, fordi den er så jysk og fordi skuespillerne selv har boet i midtjydernes sprog. (Og jeg ville helt sikker selv have spurgt sådan en faldskærmsmand om han var sulten - det gør jeg til alle, der kommer forbi. Kald mig bare bondsk).

Der er sgu ikke noget Morten Korch over den her film; men anmeldelsen her viser endnu en gang. at Danmark ikke er et land.