Læsetid 2 min.

Jazztenorens magtdemonstration

Joshua Redman overvældede i Koncerthusets lille sal, men det gjorde salen ikke
15. februar 2012

Da vinterjazzfestivalen rykkede ind i DR Koncerthusets studie 2 med en lille gruppe, blev savnet af det stadigt skybrudslukkede Copen- hagen Jazzhouse for alvor føleligt. Alt for intim musik til en alt for uintim sal må dommen lyde over koncerten med Joshua Redmans trio.

Problemerne var ikke blot akustiske — især i forhold til Greg Hutchinsons trommer, der flintrede rundt i det underligt brede rum med de 15 meter til loftet — men også elementært koncentrationsmæssige: når musik bliver til i et så tæt samarbejde mellem så få musikere, vil man gerne tæt på selv, men det kan man simpelthen ikke komme i denne sal, uanset hvor få meter fra scene- kanten man placerer sig.

Musikerne var heldigvis mindre generede af disse forhold end anmelderen, og Redman havde ikke noget besvær med at overbevise om, at når vi en dag har brug for tenorsaxikonet efter Sonny Rollins, bliver denne titel hans.

Foldede sig ud

Her, blot med Hutchinson og bassisten Reuben Rogers, foldede han sig helt ud: lynsnare koblinger mellem de talløse små tsunamier af intelligente fraser, tilbage- lænet fabulerende, når det behøvedes, overlegen rytmisk beherskelse, også dér hvor der skulle tælles både syv og ni, eminent instrumental kontrol (måske undtagen i sopranens topregister) og en udfordrende tematisk pendling mellem originaler og standards, kulminerende med et helt nyt eget tema, »New Thirty«, og en ganske ubesmykket udgave af Vernon Dukes »Autumn in New York«.

Understreget af hans stramt styrede udgivelser — der går som regel 2-3 år mellem hans cd’er med egen gruppe — er Redman ved at nå en så stor perfektion i udtryk, formåen og kontrol, at man kan sidde lidt og længes efter at høre ham i musik, han ikke er helt så fortrolig med. Selv når tonen bliver tynd, og figurerne ikke synes at ville falde på plads, går det op for os, at Redman hele tiden er i kontrol. En smule ægte fragilitet ville ikke være af vejen.

Det fik vi ikke i DR Koncerthuset, men hvorfor dog brokke sig over at have været vidne til en kunstnerisk magtdemonstration. Kom gerne igen, Joshua Redman.

 

DR Koncerthuset mandag: Joshua Redman Trio

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu