Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Søpapegøjer og vilde rabarber

Nikolaj Kirk er en vildmand og globetrotter, men i køkkenet bliver han civiliseret og følsom. Alle hans opskrifter fra store dele af verden kan laves i et dansk køkken, ingredienserne kan, med få undtagelser, fås i velassorterede indvandrerbutikker, og har man krydderisamlingen i orden, så kommer man rigtig langt
Verden rundt. Nikolaj Kirk har spist sig gennem lande i store dele af verden, og smagt de mest ’ulækre’ ting. Men som han siger: ’Det mest ulækre, jeg har spist, er pulversovs, opvarmede færdigretter fra frost, pølser og dårligt kød og risalamande og sodavand med kunstige sødestoffer’.

Verden rundt. Nikolaj Kirk har spist sig gennem lande i store dele af verden, og smagt de mest ’ulækre’ ting. Men som han siger: ’Det mest ulækre, jeg har spist, er pulversovs, opvarmede færdigretter fra frost, pølser og dårligt kød og risalamande og sodavand med kunstige sødestoffer’.

fra ’Mit lykkelige køkken’

Kultur
24. februar 2012

I Nikolaj Kirks bog Mit lykkelige køkken fra 2011 bevæger han sig ud i store dele af verden. Han starter i det politisk nære, men gastronomisk meget fjerne Færøerne og bevæger sig så til Fjernøsten, tager et smut til Borneo og så om på den anden side af kloden til Seychellerne og Madagaskar, for så at kaste sig over det sydamerikanske. Afrika og Mellemøsten springes over i denne omgang. Han har spist sig gennem landene og smagt de mest »ulækre« ting, men som han anfører: »Det mest ulækre, jeg har spist, er pulversovs, opvarmede færdigretter fra frost, pølser og dårligt kød og risalamande og sodavand med kunstige sødestoffer.« Resten smager godt, fordi det er frisk og veltillavet.

Mad med fingrene

Nikolaj Kirk er en vildmand og globetrotter, han skal ud og fange aberne selv, før de tilberedes, og han skal helst selv være med til gedeslagtningen. Han elsker at lave mad med fingrene og anbefaler også, at mange af retterne spises med fingrene. Kan man så bruge hans bog til andet end underholdende fortællinger fra de varme lande? Ja, i et køkken bliver han faktisk civiliseret og følsom. Der er ikke noget med at suge abehjerner op med sugerør, alle opskrifter kan laves i et dansk køkken, ingredienser kan, med få undtagelser, fås i velassorterede grønthandlere, jeg ved ikke lige, hvor jeg kan købe søpapegøjer eller vilde rabarber, men har man krydderisamlingen i orden, så kommer man rigtig langt. Opskrifterne er nemme at gå til, forklaringerne tilstrækkelige, og man vil uden de store problemer kunne forny sit madrepertoire betydeligt.

Kogebøger i dag er jo ikke kun redskaber til at lave et godt måltid mad, de er også underholdning og godnatlæsning. Før hver opskrift fortæller Nikolaj Kirk lidt om retten, gode råd, egne oplevelser eller baggrund. Det er hyggestoffet.

Livssmuk

Hans sprog er ligetil, det lyder, som han taler, og er ikke altid korrekt, men altid positivt og opbyggeligt. Han bruger ikke ord som ældre, men siger livssmuk. Problemet med at videregive god og underholdende baggrundsviden er, at myter og historiske data ofte blandes sammen – f.eks. ved man i dag med sikkerhed, at pastaen ikke kom med Marco Polo til Italien fra Kina, men at den allerede blev fremstillet i store mængder omkring år 1000 på Sicilien og i Napoli – bragt dertil af araberne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her