Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

The Conspirator

Skal demokratiet gøre undtagelser, når det sættes i fare? Det spørgsmål kan enhver historielærer med rette skrive med kridt på tavlen. Og så kan hun sætte dvd’en med The Conspirator på og tage sig en skraber på katederet
Kultur
1. marts 2012

Skal demokratiet gøre undtagelser, når det sættes i fare? Det spørgsmål kan enhver historielærer med rette skrive med kridt på tavlen. Og så kan hun sætte dvd’en med The Conspirator på og tage sig en skraber på katederet, mens Robert Redford gransker rettergangen mod præsident Lincoln og co’s mordere i 1865. Den heroiske advokat Frederick Aiken (James McAvoy) sættes til at forsvare den brave Mary Surrat (Robin Wright), der, fordi hendes søn er flygtet, anklages for meddelagtighed. Gennem Aikens blå øjne, der ser hævnblindhed blandt sine egne, lærer vi vigtigheden af et ufravigeligt demokrati gennem en morale så korrekt, karakterer så tykt malede og en æstetik så tæt på det historiske tv-dramas, at Redfords fine intentioner søvndysser. The Conspirator bliver derfor ikke et retssalsdrama for filminteresserede, men for historieinteresserede. Dens ene vigtige kvalitet er dramatiseringen af et kapitel i amerikansk historie, der stadig er aktuel i disse fleksibelt-demokratiske terrortider: Når man ser filmens mordere bagbundet i deres fængselsceller med hætter over hovedet, mindes man Guantánamo Bay (og omvendt). Men næste gang bør vikarlærer Redfords lærestreg krølle lidt mere.

The Conspirator. Instruktion: Robert Redford. Manuskript: James Solomon. Amerikansk (Udkommet på dvd og Blu-ray)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her