Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ufrivillig tilståelse

Et anklageskrift mod dagbladet Politiken kommer uforvarende til at afsløre skummelhed på den yderste danske højrefløj
Politiken-affæren. Den Danske Forenings ’juridiske konsulent’, professor Ole Hasselbalch, røber, at dagbladet Politiken havde fat i noget, da avisen søgte af afdække en skummel højrefløjssammensværgelse i Danmark.

Politiken-affæren. Den Danske Forenings ’juridiske konsulent’, professor Ole Hasselbalch, røber, at dagbladet Politiken havde fat i noget, da avisen søgte af afdække en skummel højrefløjssammensværgelse i Danmark.

Michael Medgyesi

Kultur
24. februar 2012

Efter den tragedie, som Anders Breivik sidste sommer forvoldte i Norge, var et nærliggende journalistisk spørgsmål herhjemme: Findes der også i Danmark folk og grupper, som er så politisk forrykte, at de er farlige?

Dagbladet Politiken indledte i august en serie artikler, der bebudede afsløringer. På avisens forside blev omtalt »et hemmeligt netværk på højrefløjen«, der arbejder for »et indvandrerfrit Danmark«, og »som trækker skjulte tråde mellem Dansk Folkeparti, Den Danske Forening og racistiske og voldelige grupper«.

Netværket, med navnet Org, var ifølge Politiken »startet af en lille gruppe mænd, hvoraf flere har været med i ledelsen af Dansk Folkeparti eller kandidater for partiet, mens de samtidig festede omkring flammende kors, brændte en negerdukke på bålet og trak i trådene i rabiate organisationer, som rummede nazitendenser, racisme og vold«. På trods af at Org i 20 år har søgt at hemmeligholde sin eksistens, var Politiken »kommet i besiddelse af en mængde intert Org-materiale«.

Betænkelig kilde

En væsentlig del af dette materiale vedgik Politiken at have modtaget fra Redox, et venstrefløjsforehavende, som selv var dunkelt og havde tråde til lyssky kredse. Altså ikke den pålideligst tænkelige kilde.

I november sidste år udtalte Pressenævnet sin kritik af, at Politiken havde tilsidesat god presseskik ved ikke at give Org mulighed for at blive bekendt med de forventede kritikpunkter i artiklerne i sammenhæng, inden formanden tog stilling til, om han ønskede at udtale sig. Pressenævnet fandt det også stridende mod god presseskik, at Politiken bragte private fotos af formanden uden hans samtykke, og at bladet ikke kontrollerede, om de fotos reelt viste det handlingsforløb, som avisen beskrev: Var der overhovedet tale om, at formanden som en symbolsk handling afbrændte en negerdukke?

Politikens artikler har nu udløst et anklageskrift fra Aarhusprofessor dr.jur. Ole Hasselbalch, der er juridisk konsulent for Den Danske Forening og i mange år har været en ledende skikkelse i foreningen.

Bogen bærer den pompøse titel Politiken-affæren – Historien om et dagbladsangreb på demokratiet.

Hasselbalch indrømmer i forordet, at bogen er »skrevet i dyb vrede«.

Hasselbalch lægger heller ikke skjul på, at han har foragtet Politiken, længe inden avisen søgte at afsløre Org.

Hasselbalchs grundsynspunkt er, at Org har krav på fred for mediernes søgelys, fordi Org er en privat organisation, der har besluttet sig for at være hemmelig, da den ellers vil blive voldeligt saboteret af den ekstreme venstrefløj.

At der er nær forbindelse mellem Hasselbalch, Den Danske Forening og Org, lyser ud af den vi-følelse, som Hasselbalch omtaler Org med.

Bekræfter anklager

Det presseetisk ganske ejendommelige ved Hasselbalchs anklageskrift mod Politiken er, at hans egen tekst bekræfter hovedlinjer i Politikens afsløringer. De afbrændingsfotos, som Politiken bragte, var dubiøse, men bladet var i substansen på rette spor – hvis man skal tro Hasselbalch. Hasselbalch fremstiller Org som en gehejm sammenslutning med særdeles vidtgående politiske mål og indflydelsesrige støtter, hvis assistance holdes skjult.

Hasselbalch skriver, at Den Danske Forenings blad, ’Danskere’, blev »bistået af en gammel ræv i avisverdenen«. Hasselbalch praler af, at det lykkes Org at infiltrere Ritzau og DR, hvor villige hjælpere tilbød Org frit spil. Hasselbalch fortæller:

»Det ordnede vi så, og stoffet gled uberørt af menneskehånd videre i en lang række medier.«

Hasselbalch genfortæller glad, at Den Danske Forening har hjulpet Org på vej ved at udgive en pamflet Hjælp til Selvhjælp. I afsnittet om mediehåndtering rådgives der om anonym sivning af sensationer til medierne. Hasselbalch synes blind for ironien i forhold til hans raseri over Politikens kildevalg.

Han synes også underligt blind for, hvad det mon betyder, at der i kredsen omkring Org bevæger sig folk med skydevåben.

Det synes ikke at falde Hasselbalch ind, at han tænkeligt skæver i et spejl, når han tillægger den forhadte yderste venstrefløj »psykopati: God, ja ofte fremragende fremstillingsevne og høj intelligens, stor færdighed i at manipulere og vilje til i den sammenhæng at overskride grænser, som andre ville respektere, manglende realitetssans og manglende evne til at have dårlig samvittighed over for ofrene, hensynsløshed, stor færdighed i at bagatellisere og bortforklare, når det går galt, manglende respekt for sociale normer, love og regler i det hele taget og evne til at lyve overbevisende, trang til spænding, mystik og intriger samt evnen til at skabe en paranoid kultur.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Politikens oppiskning af Org-materialet var elendig journalistik, men det er ret muntert at læse Rehlings gennemgang af Hasselbalchs bog, for det er godt set at den i sig selv afslører en masse. For selvfølgelig gør også den yderste højrefløj sit til at påvirke mediebilledet, og den slags er det værd at holde øje med. Men Org-historien var en vildmand, og det vil stoppe lignende historier en tid fremover.

Heinrich R. Jørgensen

"Hasselbalch praler af, at det lykkes Org at infiltrere Ritzau og DR, hvor villige hjælpere tilbød Org frit spil. "

Ritzau er dybt kompromiteret, og har været det længe. Næppe af Org (alene)...

Det er nok muligt, at Politiken ikke kom så godt fra deres forsøg på afsløring af den ekstreme højrefløj.
Men at den har infiltreret samfundet og særlig medierne, bekræfter Hasselbalch til fulde. At PET og selv Enhedslistepolitikere er blinde på højre øje, er særdeles foruroligende. Enhedslisteborgmesteren i København, Mikkel Warming, har chefkonsulent Ole Sloth Kristoffersen fra Org ansat i sin Magistrat.