Læsetid: 4 min.

Annullering af mennesker og analsadistisk raseri

Bitterfissen. Forfatteren Knud Romer jordede Bethany Hansens nye bog, mens Bettina Heltberg dog kunne se en vis ’nasty’ skrivelyst og et infamt skrivetalent. Litteraturforsker elsker Bitterfissen, der selv efterlyser kvalificeret modspil
Skuffelsen. ’En har vel efterhånden krav på kvalificeret modspil, men ak og ve. Man må endnu en gang imødegå weekenden uden kamp til fugen. Troede ellers, at Bogen ville sætte sindene i kog, men nej. Bare endnu et indspark til de gudsjammerlige medier. For fanden da altså!’	  Sådan lød Bitterfissen Bethanys reaktion på de manglende anmeldelser af bogen.

Skuffelsen. ’En har vel efterhånden krav på kvalificeret modspil, men ak og ve. Man må endnu en gang imødegå weekenden uden kamp til fugen. Troede ellers, at Bogen ville sætte sindene i kog, men nej. Bare endnu et indspark til de gudsjammerlige medier. For fanden da altså!’ Sådan lød Bitterfissen Bethanys reaktion på de manglende anmeldelser af bogen.

John Eduard Petersen

9. marts 2012

Danmark er for lille et sprogområde til at have en stor, professionel bloggerkultur, hvor publikum erlægger et beløb for at læse de skriverier, bloggeren lægger ud på internettet. Drømmen om at kunne leve af egen blog har bedre kår i store lande, men selvfølgelig findes der også i Danmark bloggere, som har formået at samle små eller større interessefællesskaber eller communities omkring deres blog, hvad enten den handler om rejseliv eller rockmusik. Vi gider bare ikke betale for det. Nettet svømmer jo over med gratis læsestof.

Bloggerne lever altså i det relativt skjulte, men alligevel sker det, at en af dem når ud over rampen til en større offentlighed. Det skete for journalisten og bloggeren Dorte Toft, der førte an i afsløringen af Stein Baggers bluff-cirkus.

Det skete i den helt anden ende af spekteret for bloggeren Bethany Hansen eller Bitterfissen – begge navne er pseudonymer. Hvor Dorte Toft stod for tung, seriøs graverjournalistik, er vi med Bitterfissen ovre i underholdningsafdelingen, det anonyme smædeskrift. Fordi hun hånede navngivne mediekendisser og medsøstre med sprogets værste og mest opfindsomme gloser, fik hun heltestatus i de sociale medier, cafeberømmmelse og en masse omtale.

Man fornemmede, at der stod intelligent design bag spottefuglen, en rigtig skribent, kvinde eller mand, fortrolig med medierne. Bitterfissen var også en gemmeleg. Det er jo altid pirrende.

For fanden da

Så godt gik det, at et forlag gerne ville udgive bitter-bloggene på bog. Bethany Hansens En bitterfisses bekendelser udkom for en uge siden på Forlaget Turbulenz, men bogen er næsten ikke blevet anmeldt. Dermed har Bitterfissen fået endnu en grund til at være bitter, og det er hun sandelig også. I hvert fald skuffet på skrømt.

»Bethany havde altså ventet mere modstand«, skriver hun på sin blog. »En har vel efterhånden krav på kvalificeret modspil, men ak og ve. Man må endnu en gang imødegå weekenden uden kamp til fugen. Troede ellers, at Bogen ville sætte sindene i kog, men nej. Bare endnu et indspark til de gudsjammerlige medier. For fanden da altså! 2 gear ned og speederen i bund, idiodos. I er jo ikke til at arbejde med!«

I modsætning til mange andre bøger blev Bitterfissens dog ikke helt overset. Stephanie Surrugue fra TV 2 News lod sine to faste kommentatorer læse den.

»Den reducerer mennesker til kønsdele og kropsåbninger og er sådan et uhæmmet analsadistisk raseri, hvori hun lægger lort på folks hoveder,« mente forfatteren Knud Romer.

»Det vil sige, hun vil skide dem et stykke, hun vil annullere dem, hun vil slå dem ihjel.«

Jacob Levinsen, Jyllands-Postens mand i News, var heller ikke begejstret: »Hvis hun er Danmarks mest kontroversielle blogger, så står det altså grelt til,« mente han.

Men en decideret litteraturforsker, Benjamin Jon Boysen, erklærede sin store kærlighed til Bethany, fordi hun på satirisk vis udstiller paradokser og dumheder i tiden.

Et fænomen

I Politiken erklærede anmelderen Bettina Heltberg, at hun er fuldstændig blank på området, selv om hun kender til ordet bitterfisse. Hun læser ikke blogs, men opdager til sin forbløffelse, at hun og Bethany mener det samme om blogs: De er højst et sociologisk interessant fænomen.

Bettina Heltberg konstaterer også, at hun deler nogle idiosynkrasier mod visse navngivne personer med Bitterfissen, som også roses for at være veloplagt, når hun eksemplificerer, hvorfor nogle kvinder er dramakællinger og speltkusser.

Alt i alt har anmelderen dog kedet sig ned til nulpunktet, hvis det ikke lige var fordi, der var »en lille nasty, vedholdende skrivelyst og et til tider, hvad skal man sige, infamt skrivetalent«.

Informations finske gæsteanmelder, professor Kire Myksu-Selinen, kan godt se noget saftigt, konkret og ’kækt’ i stilen, men lander så på et kulturkritisk udsagn:

»Tag jer sammen, danskere! Hvorfor er det ovre hos jer pludselig blevet fint at være plat! Når livet er så rigt, hvad glæde har man så af at være rå og stupid?«

Bitterfissens b(l)og betegner en kulturnations ophørsudsalg … mener altså Kire Myksu-Selinen.

Ytringsfrihed

Ingen andre aviser har i skrivende stund anmeldt bogen, men, vil onde, fordomsfulde tunger sikkert påstå, det er fordi, Bitterfissen er typisk Politiken- og Informations-stof, altså stof for især intellektuelle læsere i de store universitetsbyer.

Skudt forbi.

Et folkeligt organ som SE OG HØR har skam også været der.

»I dag rammer en vild bog butikkerne«, skrev bladet på udgivelsesdagen og lykønskede Bitterfissen.

»Hvornår ser vi dig i Vild med dans?«

Bitterfissen mente imidlertid ikke, at tv var klar til Bethany endnu. SE OG HØR udskrev på stedet en konkurrence blandt læserne om, hvem der kunne gætte personen bag Bitterfissen. Præmien er bøger med autograf i.

Endelig mente Danmarks Journalisthøjskoles ekspert i medieret, Oluf Jørgensen, at Bitterfissen balancerer på kanten af injurielovgivningen. Det sagde han til Politiken efter udgivelsen. Men mon dog? Ytringsfriheden har vide rammer. Der kan næppe være noget kriminelt i at kalde folk for klynkekusser.

Ordet bitterfisse blev i øvrigt lanceret allerede i 2007 af den svenske forfatter Maria Sveland i en roman med netop den titel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu