Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kastellets svar på Agent 007 på akut mission

Krimiparret Bødker og Bruuns anden internationale spændingsroman er skrevet med større sikkerhed end forgængeren
Kultur
23. marts 2012

Den politiske spændingsroman hedder sådan, fordi den trækker på aktuelle geopolitiske kriser og præsenterer dem i en form, så de bliver neglebidende underholdning. Til det formål ynder genren først og fremmest variationer over den enkle, men effektive cliffhanger-teknik: Forfatteren lader sine figurer hænge og sprælle, mens fokus for en tid rettes andetstedshen.

Det er da også denne grundlæggende teknik, som Bødker og Bruun benytter i deres opus 2, der som geopolitisk kriseramme har situationen i Somalia og dens afstikker til pirateri ud for landets kyst.

Det ved det danske politi dog ikke, da det en kold januarmorgen bliver kaldt ud til badeanlægget Helgoland på Amager. En yngre vinterbadende mand er på isen fundet død under blodige omstændigheder. Da vicepolitikommissær Thor M. Dinesen, bistået af sin tilkaldte veninde, den retsmedicinske knogleekspert Linnea Kirkegaard (!), leder efter spor i området, finder de en spinkel sort pige bagest i omklædningsrummet. Da hun pludselig stikker af, begynder en jagt, der først slutter flere hundrede sider længere fremme.Thor og Linnea skulle have passet bedre på. Nu må de i gang med at finde ud af, hvilke kontakter den myrdede dybdeborende journalist havde, og som overlapper med de cirkler, som den undslupne pige formodes at færdes i. Det fører dem lige ind i kommandocentret i en privat dansk nødhjælpsorganisation.

Samtidig har den privilegerede læser fået lov at følge den danske medarbejder hos Forsvarets Efterretningstjeneste, Mads Emil Warwick. Kastellets svar på Agent 007 er på akut mission til et piratopbragt dansk handelsskib, der lige er blevet befriet ved en måske lidt for ivrig aktion udført af det danske krigsskib Esbern Snare. Warwicks opdrag er at lægge låg på sagen og få skibet videre til dets destination.

Kort tid efter er vi endnu engang med Warwick på mission. Denne gang til Mogadishu, hvor han skal undersøge omstændighederne bag drabet på tre danske nødhjælpsarbejdere.

Dermed er kortene givet til et spil, hvis regler alle omkring bordet dog ikke er bekendt med i samme grad, og som tilmed ændrer sig fleksibelt efter behov.

Bødker og Bruuns tematiske anliggende er der ikke meget tvivl om: De vil forsøge at forklare desperate tiltag som pirateri ud fra en større politisk og social sammenhæng. Samtidig problematiserer de forudsætninger og forestillinger, ud fra hvilke der ydes udviklingshjælp. Perspektivet ændrer sig radikalt, når vi går fra giver til modtager. Selv et større dansk rederis omgåelse af våbeneksport-embargoer kan vise sig meget mindre sort-hvid, end det umiddelbart måtte tage sig ud.

Før døden lukker mine øjne er en gedigen politisk spændingsroman, der ikke bare kopierer genrens format, men som også forsøger at presse lidt af den skandinaviske krimis forkærlighed for det private livs trivielle trængsler ind i de internationale begivenheder. Således er der optræk til krise mellem Thor og Linnea over førstnævntes datter og hendes krav på et fredeligt dagligliv. Hverken ’fredelig’ eller ’dagligliv’ er gloser i Linneas vokabularium.

Til gengæld giver de voldsomme begivenheder ved lidt af et tilfælde Linnea et indblik i hendes altid noget distante fars død. Nogle uafklarede følelser synes at kunne finde et passende afløb.

Parrets anden internationale spændingsroman er skrevet med større sikkerhed end forgængeren, Blod vil have blod. Stadig savnes der dog et sprog med lidt mere kant end alle disse nysselige vel-afrundede sætninger, og Warwick-historien fuser lidt ud. Men alt i alt i den bedre ende.

 

Lars Ole Sauerberg er krimianmelder på Jyllands-Posten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her