Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ud at køre med den skøre

Er Sarah Palin psykisk ustabil? Det antyder filmen ’Game Change’, der lørdag aften blev vist på amerikansk tv. Den handler om Sarah Palins rolle som John McCains vicepræsidentkandidat op til præsidentvalget i 2008
Er Sarah Palin psykisk ustabil? Det antyder filmen ’Game Change’, der lørdag aften blev vist på amerikansk tv. Den handler om Sarah Palins rolle som John McCains vicepræsidentkandidat op til præsidentvalget i 2008
Kultur
13. marts 2012

I begyndelsen af Jay Roach og HBO’s politiske drama Game Change sidder Sarah Palin (Julianne Moore) i en flyvemaskine sammen med John McCains valgstrateg, Steve Schmidt (Woody Harrelson). Hun har lige mødt John McCain (Ed Harris) for første gang og har sagt ja til at være hans vicepræsidentkandidat ved det forestående præsidentvalg, hvor McCain er den republikanske bud på en præsident. Der sker store omvæltninger i hendes liv, og hun virker helt upåvirket.

Det er, fordi »Gud har planlagt det hele«, siger hun til Steve Schmidt, der nu ser endnu mere bekymret ud, end han gjorde i forvejen.

Der er da også god grund til at være bekymret. Sarah Palin, selverklæret hockey mom til fem, deriblandt en lille dreng med Down’s Syndrom, er god til at tale med de amerikanere mennesker, som føler sig svigtet af politikerne. Men hun aner intet om nationaløkonomiske eller sikkerhedspolitiske spørgsmål, og god under pres er hun ikke.

Attraktiv og kristen

Game Change foregår i månederne op til præsidentvalget i 2008 og er baseret på virkelige begivenheder og en meget omdiskuteret journalistisk bog af John Heilemann and Mark Halperin.

Filmen tager udgangspunkt i den del af bogen, som fortæller om, hvordan John McCain sammen med sin stab kæmper for at finde den helt rigtige vicepræsident, en game changer, som kan ruske op i de mange vælgere, som er blevet forført af Barack Obama, der som en anden rockstjerne rejser USA og verden rundt og begejstrer masserne. Sarah Palin viser sig at være lige præcis, hvad McCain har brug for: Hun er ligefrem, attraktiv, dedikeret kristen og samvittighedsfuldt familiemenneske, og hun formår at få de helt almindelige mennesker i tale.

Men efterhånden som valgkampen skrider frem, og presset på hende bliver større, bliver hun også mere og mere labil at have med at gøre, deprimeret og humørsyg, og Game Change mere end antyder, at Palin er psykisk ustabil. Hun savner også sin familie og har tydeligvis ikke gjort sig klart, hvad forskellen på regional og national politik er. Samtidig er hun mere interesseret i at bevare sin popularitet – ikke mindst i Alaska – end i at forsøge at fylde de store huller i sin viden ud. Hun liver op på en scene, når folk tiljubler hende, men hun ved ikke, at det er premierministeren og ikke dronningen, som leder Storbritannien, og hun forstår ikke spor af den amerikanske regerings undsætningsplan for den kuldsejlede økonomi.

Sandheden

Game Change blev vist på amerikansk tv i lørdags, og både før og efter visningen har reaktionerne været mange og forskellige. Sarah Palin og John McCain har ikke overraskende taget afstand fra filmen – ligesom de har taget afstand fra bogen, den er baseret på – men flere af McCain og Palins nøglemedarbejdere roser den.

»Den fortæller sandheden om valgkampen. Dette er historien om, hvad der skete,« siger virkelighedens Steve Schmidt til Los Angeles Times. Selv om Game Change er instrueret af manden bag Austin Powers-filmene – og produceret af demokraten Tom Hanks – gør den ikke grin med Sarah Palin, ligesom den tegner et ganske sympatisk portræt af McCain. Jovist er der pinlige og morsomme øjeblikke i filmen – f.eks. rekonstruktionen af det famøse Katie Couric-interview, hvor Palin for åben skærm demonstrerer sin uvidenhed – og det er på én gang underholdende og uhyggeligt, at Palin undervejs i valgkampen bliver mere og mere indelukket og nægter at svare, når hendes rådgivere indtrængende forsøger at hjælpe hende.

Om noget er det mennesket Sarah Palin, der interesserer Jay Roach – som det var mennesket George W. Bush, der interesserede Oliver Stone, da han lavede W., og Stephen Frears, da han lavede The Debt og The Queen om Tony Blair – og Julianne Moore, der leverer en utroligt overbevisende præstation som Palin. Hun er en bedre Palin end komikeren Tina Fey, der ellers har høstet roser og priser for sin præcise parodi på Palin på i sketchshowet Saturday Night Live.

»Palin-filmen var genial,« skrev dokumentaristen og samfundsrevseren Michael Moore på Twitter.

»Julianne Moore – efter 10 minutter havde jeg glemt, at det var hende, og troede, at de havde fået Palin til at spille sig selv.«

I vater

Roach og hans manuskriptforfatter, Danny Strong, synes også fascineret og måske lidt skræmt af, at Palin trods – eller måske på grund af – alle sine mangler som politiker var i vater med så stor en del af det amerikanske folk, hvilket hun sidenhen på bedste populistiske vis har udnyttet som en slags frontfigur i den konservative Tea Party-bevægelse.

 

’Game Change’. Instruktion: Jay Roach. Manuskript: Danny Strong.

’Game Change’ vises på betalingskanalen CANAL+ den 27. april.

Trailer for filmen:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik von Stijnbergen
John Houbo Pedersen

Feminiseringens konsekvenser udsat for extrem amerikanisering

Carsten Hansen

Uhyggeligt at en person som Palin kan opnå den status hun rent faktisk gjorde/gør.

Det siger mere om mange amerikanere, end om Palin.

Peter Andreas Jørgensen

@Carsten Hansen: Alle lande har en Palin. Det siger mere om mennesker, end om amerikanere.

Carsten Hansen

Peter A.

Men kan de opnå samme status ?.

Tjah; måske nogle steder

Peter Andreas Jørgensen

Ja, f.eks. i Danmark. Der fik de både status og magt.

John Houbo Pedersen

Man bør vel håbe der er større forskel på en grizzly en hockeymom og en poliker end læbestift !

Jette Abildgaard

Carsten Hansen,

Du skriver ''Uhyggeligt at en person som Palin kan opnå den status hun rent faktisk gjorde/gør.

Det siger mere om mange amerikanere, end om Palin.''

Jeg sidder og taenker paa, hvor mange aar der skal gaa, foer en lignende saetning bliver brugt om visse politikere fra vort lille land.....ingen navne skrevet, ingen glemt....

Der er jo netop ogsaa ting, der siger mere om Danskerne, end om xxxxxxxxx ikke!?

Bjarne Bisgaard Jensen

Der vil altid være en Palin m/k i et opportunistisk politisk miljø her og alle andre steder

Vibeke Svenningsen

Den vil jeg gerne se. Har læst bogen, og den er god! Jeg så forleden en anden dokumentar om Palin, som bestemt var ret enig i bedømmelsen og samtidig viste, hvorledes hun forsøgte at styre hele sit lokalområde via social kontrol, så ingen turde udtale sig negativt on hende.

Hvis en kvinde 1) ser godt ud og dertil 2) er snotdum, så har hun selvfølgelig ikke en chance.

Hvis en mand derimod 1) ser godt ud og dertil 2) er snotdum, så kan han godt gå hen og blive valgt alligevel .

Sådan er det bare - den mandlige udgave af Palin er den virkelig farlige politikertype.

som Glistrup sagde om Pia Kærsgård:
"Der er ingen huller i hendes uvidenhed"

Henrik von Stijnbergen

Jeg kan anbefale filmen, det er let og sjov underholding!

"Hvis en kvinde 1) ser godt ud og dertil 2) er snotdum, så har hun selvfølgelig ikke en chance."

Amalie!

"Hvis en mand derimod 1) ser godt ud og dertil 2) er snotdum, så kan han godt gå hen og blive valgt alligevel."

Rasmus Jarlov?

Undskyld. :)

Anbefaler Nick Broomfields dokumentarfilm om Palin der lige nu kan ses på dr.dk / Dokumania.

Alexander Holm Koch

Det kan vel ikke komme som nogen overraskelse at Sara Palin er fuldkommen fra den. - Lige som langt langt langt de fleste andre republikanske politikere.

Fremragende film, specielt Woody Harrelson er god. Egentlig temmelig medfølende med Palin, viser flot det voldsomme pres ved at havne i den situation. Nytten af gode rådgivere, og hvordan Palin blev opslugt af myten om sig selv - hvad hun vel fortsat er.