Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Shakespeare for begyndere

Hamlet skrabes fri af tiden i Republiques stiliserede teaterkoncert ’The Tiger Lillies Perform Hamlet’, mens Shakespeares skurke drøner på pub i ’Shakespeare Unplugged’ i Krudttønden
Kultur
5. marts 2012
Hamlet skrabes fri af tiden i Republiques stiliserede teaterkoncert ’The Tiger Lillies Perform Hamlet’, mens Shakespeares skurke drøner på pub i ’Shakespeare Unplugged’ i Krudttønden

Morten Burians Hamlet er en meget ærlig Hamlet. Han stirrer tilskuerne i øjnene fra allerførste scene, hvor han kigger ud gennem et glughul i scenevæggen. Både bange og rolig. Så lukker han øjnene igen og forvandler sig til et lig i kniplingskrave og fløjl.

Denne monumentale indledning – med frontal betonvæg lige foran sceneåbningen og The Tiger Lillies tre musikere som hvide klovner forneden – er det afgørende greb i Martin Tulinius’ tolkning af Hamlet. Her skrabes Hamlet fri af 1600-tallet, så han transformerer sig til en tidløs mand med en ufrasigelig forpligtelse: Han skal hævne sin far, og det gør han så. Med blødende hjerte og visheden om, at hans hævn kommer til at koste ham alt.

Dermed har Tulinius også skabt en Hamlet, som i højere grad zoomer ind på personen Hamlet end på handlingen. Jovist, opsætningen følger Shakespeare, men det er Hamlets møder med de afgørende skikkelser, der er i fokus: kæresten Ofelia, moderen Gertrud, stedfaderen Claudius – og så vennen Laertes i sidste øjeblik.

Ofelia på line

Denne stilisering har været mulig, fordi denne Hamlet er blevet en slags teaterkoncert. Det engelske band The Tiger Lillies spiller rollen som den egentlige fortæller af Shakespeares tragedie. Klaver og harmonika klimprer om kap med kontrabas og diverse bærbare trommer i Tiger Lillies’ dekadente sangunivers af synd og dødslængsel.

En af forestillingens smukkeste scener er mødet mellem Hamlet og Ofelia. Den kun 15-årige Nanna Finding Koppel spiller Ofelia. Hun er køn, og hun har stadig barnets lethed i alle sine bevægelser, når hun går på line på sit sengegærde. Men i sit blik mod Morten Burians Hamlet er hun kvinde. Og Burian besvarer hendes kærlighedsblik med uendelig nænsomhed. Lige indtil han må lade hævnen overtage, så hun forskræmt forsøger at nå rundt om sine forhånede følelser med armene om knæene. Det gør ondt.

Tiger Lillies i spot

Ellers er det desværre følelsesløsheden, der sejrer i denne Tiger Lillies Perform Hamlet. Zlatko Burics Claudius bliver overfladisk, Charlotte Engelkes dronning virker tvivlende, og Morten Christensens Laertes syner tøvende. The Tiger Lillies skaber en spændstig balance mellem musikere og skuespillere i første akt, men anden akt forvandler sig til en pligtkoncert. Og til sidst er tilskueren nærmest ret ligeglad med, hvem der dratter død om.

Tiger Lillies Perform Hamlet en pompøst flot forestilling, som nok skal gøre sig på alle sine udenlandske gæstespil. En forestilling, som viser dansk scenografis evne til at skabe uventede rum – og dansk teaters ferme bud på nye teaterkoncertformer. Men altså uden den bevægende sårbarhed, som Morten Burian bærer i sig som den danske prins.

William på pub

Anderledes lowbudget-agtigt er Shakespeare Unplugged med That Theatre på Krudttønden. Barry McKenna har iscenesat Shakespeare-tekster i løs collageform, omtrent som i Flammens Muse for et par år siden. Denne gang er rammen en engelsk pub – udstyret komplet med dart og fadøl. Superkomikeren Andrew Jeffers fra Crazy Christmas Cabaret og skuespilleren Ian Burns fra That Theatre spiller aldeles troværdigt to ølglade mænd med hang til engelsk superdiktion.

Mændene glider ind i Shakespeares sprog med smittende indlevelse. Men desværre er det dramatiske oplæg ikke stramt nok, og tekstudplukkene virker indforståede. Desuden spiller de to yngre performere Adam Brix og Vibeke Nielsen ikke godt nok op til de to garvede. Alligevel var de inviterede gymnasieklasser forleden åbenlyst opslugte. Fordi de åbenbart kom tæt på Shakespeare på en måde, som de slet ikke havde regnet med.

Så der kan man bare se. Gamle William kan holde til det meste.

 

’Tiger Lillies perform Hamlet’. Koncept: Martyn Jaques, Martin Tulinius og H.C. Gimbel. Tekst. William Shakespeare. Oversættelse: Niels Brunse. Musik: Martyn Jaques. Sangtekster: The Tiger Lillies. Instruktion og scenografi: Martin Tulinius. Kostumer: Astrid Lynge Ottosen. Republique 21. april-12. maj. www.republique.dk

’Shakespeare Unplugged’. Tekster: William Shakespeare og holdet. Iscenesættelse: Barry McKenna. Scenografi: Andrew Jeffers. That Theatre i Krudttønden. Spilles på engelsk. Til 24. marts www.that-theatre.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her