Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den skånselsløse Godfather

Matha Gessen tegner et nådesløst uhyggeligt portræt af baggårdsbøllen og KGB-funktionæren, Vladimir Putin og hans vej til magten
Kultur
2. marts 2012

Historiens hjul drejer atter i Rusland: Herskeren over verdens største land, Vladimir Putin, pt. premierminister, griber ud efter præsidentposten i den hensigt at klynge sig til magten frem til år 2024, hvorved han vil blive det længst siddende statsoverhoved siden Stalin. Men samtidig med at den 59-årige potentat bestræber sig på at konsolidere sin stilling, går titusinder på gaden, mobiliseret af Ruslands virkelige opposition, i de største demonstrationer, siden Sovjet gik under – begivenheder, der ifølge den russisk-amerikanske journalist, Martha Gessen er forstadier til en revolution, der indvarsler Putins fald. Putin vil vinde præsidentvalget søndag, men ifølge Gessen kan netop den alt for iscenesatte sejr blive katalysator for Putins fald, der kan være »få måneder væk«.

Efter den uopklarede likvidering af Anna Politkovskaja i 2005 er Martha Gessen muligvis Ruslands modigste journalist. I et land, hvor pressefriheden er rent teoretisk, må det i al fald fordre betydeligt mod at skrive og offentliggøre den sensationelt tilintetgørende biografi, hun i dag udsender i flere lande, Danmark inklusive (men ikke Rusland dog). Gessens bog, Putin. Manden uden ansigt, er et fascinerende og mange-facetteret portræt af en mand, der ved tilfældige omstændigheder trådte ud af anonymiteten som underordnet KGB-funktionær og bureaukrat i Skt. Petersborgs bystyre for at blive, hvad Gessen betegner som »godfatheren i en mafiaklan«, der ifølge insiderkilder i Kreml har samlet sig en personlig formue på 40 milliarder dollar.

Beskæmmende tradition

At kalde biografien kritisk vil være en underdrivelse, den er snarere direkte fjendtlig, men meget elegant skrevet (og nydeligt oversat) og aldrig skinger i tonen. Desto hårdere slår den.

Putin er en gåde, som Gessen vil sætte ansigt på. Putin har i over et årti været projektionsskærm for russernes og udlandets forventninger og forhåbninger. Og Putin har udnyttet sin uhyre magt til at styre mytologien om sig selv. Men uanset at han har bibragt en savnet stabilitet, og at Rusland, trods endemisk for ikke at sige institutionaliseret korruption, har oplevet en økonomisk fremgang uden sidestykke, lades man her ikke i tvivl om, at hans sande ansigt er en hæslig maske af forbitrelse, hævngerrighed og indestængt had. I Putin koger en indre vrede, især over Sovjetimperiets undergang for med denne forsvandt også alt det, Putin som aspirerende KGB-mand havde bygget sin verden om. Da Putin vendte tilbage til sit hjemland fra en udstationering i DDR var »alt, hvad han arbejdet for, nu draget i tvivl. Alt, hvad han havde troet på, blev nu hånet.«

En interessant nøgle til forståelse af Putins psykiske konstitution leverer bogens kapitler om hans barndom og ungdom. Vladimir Putin blev født i Leningrad i 1952 i en by, der stadig var traumatiseret af Anden Verdenskrigs årelange belejring (som kostede en million mennesker livet). Hans far var krigsinvalid specialstyrkesoldat, hans mor måtte ernære sig ved fysisk krævende småjobs. Opvæksten skete under usle kår i en nedslidt karré, i hvis baggård den lille Vladimir snart blev en frygtet bølle og slagsbror, der ikke ville finde sig i noget som helst – et ry, han selv har plejet som politisk boss.

At Putins herskerteknikker i vidt omfang stammer fra KGB’s drejebøger leverer Gessen rigt belæg for. Sammenfattende fremstår han fremfor alt som en frygtens taktiker, der ikke vier tilbage for at betjene sig af giftmord og krigsophidselse. Men er hans stil mafiøs, indskriver den sig også i Ruslands lange og beskæmmende tradition for skånselsløse ledere. Har Gessen ret i den diagnose, er der grund til at frygte det opgør med Putin-perioden, som nu synes nær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her