Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Arne Dahl

Kultur
12. april 2012

I disse krimitider, hvor man efterhånden er blevet lidt træt af den skandinaviske krimi i alle dens mindre gode tv-udgaver, er det en lise at sætte sig tilrette med svensk tv’s dramatisering af forfatteren Arne Dahls populære romaner. Manden bag Arne Dahl – et pseudonym – forfatteren og litteraturkritikeren Jan Arnald, har med sine kriminalromaner forsøgt at give krimien lidt mere dybde og litterær tyngde. Og åbenbart er det lykkedes – jeg har ikke læst hans bøger, men vil gøre det nu – for tv-udgaverne, der består af fem ’film’ på hver tre timer delt op i to afsnit på 90 minutter, er velspillede, dygtigt iscenesat, elementært spændende, samfundskritiske og fortæller om sine hovedpersoners privatliv på en måde, så det ikke er irriterende, men i stedet kommer til at spejle sagerne, de arbejder med. Hovedpersonerne er medlemmer af det svenske kriminalpolitis A-gruppe, der efterforsker svære sager, ofte voldsomme mord med tråde ud i verden, og en håndfuld meget forskellige og lettere utilpassede individer og individualister, der skal lære at arbejde sammen. Det gør de så i Misterioso, den første af de fem film, der nu er udkommet på dansk dvd, og det fortsætter de med i de efterfølgende film, der alle har en af politifolkene som en slags omdrejningspunkt.

Arne Dahl 1-5. Udsendt på dansk dvd af Nordisk Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her