Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

’Vi ender alle på TV Charlie’

Der var både musik og fis, da Linie 3 torsdag afholdt gallapremiere på deres første show i otte år, ’Linie 3 Live’. Informations udsendte medarbejder havde taget sin 13-årige datter med, og hun morede sig strålende over den velkendte gruppedynamik med Thomas Eje og Anders Bircow som fjolserne og Preben Kristensen som skolemester og sprogrøgter
Linie 3 optræder lidt mærkeligt som figurerne fra Toy Story, og synger sangen ’Du er min bedste ven’ som en slags kærlighedserklæring til hinanden.

Linie 3 optræder lidt mærkeligt som figurerne fra Toy Story, og synger sangen ’Du er min bedste ven’ som en slags kærlighedserklæring til hinanden.

Malte Kristiansen

Kultur
14. april 2012

»Hvad nu, hvis Mads Mikkelsen kommer og sætter sig ved siden af mig.«

Min datters stemme dirrer af spænding og begejstring, mens hun kaster alt andet end diskrete blikke rundt på de mange kendisser, vi allerede har spottet. Hun kan ikke huske, hvad de hedder, men hun kan kende deres ansigter.

»Det er ham, der er kæreste med Jytte Abildstrøm i Flyvende farmor,« siger hun på et tidspunkt om en mand, der viser sig at være Peter Belli – han er med i filmen, men det er Dario Campeotto, der er kæreste med Abildstrøms titelfigur – og skuespillerne Jesper Lohmann og Steen Stig Lommer bliver identificeret med et »ham dér har jeg set i et eller andet.«Og det har hun så også; Steen Stig Lommer blandt andet i en af julekalenderne om Pyrus.

Det er dog mig, der må udpege to tidligere statsministre, Poul Nyrup Rasmussen (med frue) og Lars Løkke Rasmussen, en nuværende minister, Ole Sohn, prins Henrik, Flemming Krøll, Birthe Kjær og selveste Keld og Hilda Heick for hende, men hun bliver trods alt behørigt imponeret og ikke mindre spændt på, hvem der mon vil sætte sig på det ledige sæde ved siden af hende.

Mere om det senere.

Afgået ved døden

Hvor møder man så så mange kendte mennesker på én gang – og der er mange flere, end jeg allerede har nævnt? Det gør man såmænd til gallapremieren på komikertrioen Linie 3’s nye show, Linie 3 Live, i Glassalen i Tivoli. Og ja, de eksisterer stadig, Linie 3, blot er det otte år og noget, der føles som en evighed siden, man sidst kunne opleve dem sammen på en scene. Det bruger de også selv som udgangspunkt i nogle af showets bedre indslag, hvor de lader en flok midaldrende overklassefruer – spillet af Linie 3, det vil sige Preben Kristensen, Anders Bircow og Thomas Eje, selv – nævne nogle af alle de historier, medierne har bragt om trioens medlemmer gennem de seneste mange år: »De er flyttet til Sønderborg … og har mistet alle deres penge … på at spille på pyramider … i Las Vegas.«

Ifølge en voxpop foretaget på gaden i København, som senere afspilles på et par store videoskærme, vil unge mennesker gerne se Linie 3 – ganske profetisk for min datters og min aften – mens deres forældre og bedsteforældre bestemt ikke har lyst.

En ældre mand mener ikke, det er muligt at få Linie 3 at se igen: »Jeg tror, de er afgået ved døden.«

Og et ægtepar forklarer, at »da vi var børn, var det meget sjovt. Der var ikke så meget andet.«

Bitter afsked

Sådan havde jeg det også som dreng og teenager i 1980’erne. I tv-monopolets tid var Linie 3 noget af det sjoveste, man kunne forestille sig, og der var heller ikke så meget andet. Man så og genså deres optrædener på tv og kunne synge deres sange og recitere nogle af deres bedste replikker og sketches med dronning Margrethe, Uffe ’Ellebellemann’, Kristen Poulsgaard og Erhard Jacobsen. Blandingen af komik og musik forførte, og ikke mindst kunne Thomas Eje spille på imponerende mange forskellige instrumenter.

Med tiden kølnedes begejstringen dog noget, blandt andet fordi der blev mere sang – Mills Brothers anyone? – og mindre egentlig komik. Man blev også ældre, og ens verdensbillede ændrede sig i takt med, at man opdagede Monty Python, sitcoms og de mange amerikanske stand up-komikere, der gav fødsel til en hel generation af danske talenter. Pludselig var Linie 3 alt for gammeldags, ufarligt og familievenligt, og man fik samtidig en fornemmelse af, at de ikke for alvor havde udviklet sig siden Tv i teltet, der blev deres gennembrud. Mange af numrene og vittighederne forekom at være variationer over det samme grundmateriale, og med den erkendelse fulgte en lidt bitter afsked med Preben, Anders og Thomas.

Spørgsmålet, jeg har tumlet med i de seneste dage, er, om jeg dengang var så glad for Linie 3, fordi min horisont ikke var så bred, som den siden blev? Og betyder det noget, at jeg nu er på den forkerte side af de 40? Forleden zappede jeg mig forbi TV2 Charlie og så til min store skræk et talkshow med Jarl Friis Mikkelsen som vært og Wikke & Rasmussen som gæster.

Vaske-Claude

Da jeg var yngre, var Jarls Friis Mikkelsen underholdningsprogrammernes konge, og Wikke & Rasmussen var mine store idoler. Nu hører de åbenbart hjemme på seniorkanalen Charlie, og det må jeg jo så også gøre. Farvel, Zulu.

Men betyder det også, at den lange periode i mine 20’ere og 30’ere, hvor jeg ikke havde det store til overs for Linie 3, bare var en fase, og at jeg nu, som 40-årig, er klar til at omfavne trioen igen – sådan lidt a la ’vi ender alle på Charlie’? De fleste af gallapremierens kendisser huserer i hvert fald på kanalen.

Både og.

Det hjælper at have sin datter med til Linie 3 Live, for hvor jeg ikke ligefrem er oppe at køre, morer hun sig kosteligt og fordomsfrit (hun anede på forhånd ikke, hvem Linie 3 var) – i hvert fald under showets første halvdel, hvor der er mere komik end sang, mens der i anden halvdel spilles og synges for meget.

Det er et mindre paradoks, at Linie 3’s ubestridelige musikalitet kompenserer for nogle af showets knap så vellykkede jokes – »Helge Thorning-Schmidt«, »han hedder Claude, Vaske-Claude« – mens selvsamme musikalske udfoldelser har det med at sætte showet i stå, hvad enten der afsynges Billy Joel, Elvis eller Beach Boys-medley.

Hångklæder og hingbær

Meget nyt under solen er der altså ikke i Linie 3 Live. De tre entertainere er blevet rundere og mere gråsprængte – gennemsnitsalderen er 58 år – men rollerne er de samme som altid: Anders Bircow og Thomas Eje er de udisciplinerede fjolser, som gør, hvad de kan få at få skolemester og sprogrøgter Preben Kristensen på glatis. Det lykkes naturligvis, selv om han erklærer, at det er slut med at ærgre sig over og påtale de to andres sproglige utilstrækkelighed, når de siger »hångklæde« og »hingbær«, men i stedet acceptere, at »ham, der pradker i kirken, er en prast.«

Linie 3 har det overvejende midaldrende publikum i deres hule hånd fra første strofe – lige på nær manden foran min datter, der bliver ved med højlydt at hviske til sin sidemand, at »det er kedeligt« – og velviljen bærer trioen fra start til slut og de tre gange stående bifald og to ekstranumre.

Sjovt, men også mærkeligt, er et nummer, der er som taget ud af Toy Story, hvor Preben Kristensen, Anders Bircow og Thomas Eje hver lagde stemme til en figur i den danske udgave. Nu står de på scenen udklædt som Woody, Rex og Buzz og pjatter og synger Randy Newmans »Du er min bedste ven« som en slags kærlighedserklæring til hinanden og deres genopstandne samarbejde.

Sværest er det at holde masken, da først Preben Kristensen og siden hele orkesteret kommer på scenen i ballettrikot og danser lidt Svanesøen, inden Thomas Eje uskønt svanser ind iført lyserødt tylskørt, paryk, diadem og trutmund.

Min datters sidekammerater viser i øvrigt at være to meget unge mænd iført jakker og hawaiiskjorter, og som showet skrider frem, bliver de mere og mere højrøstede. Sikkert på grund af de øl, de skyller ivrigt ned. Til sidst synger de både med og råber og kaster håndtegn op mod scenen.

»De var godt nok fulde,« siger min datter, da vi forlader Glassalen. Hun er træt, men glad – Linie 3 har åbenbart også fat i de helt unge – og har vist glemt alt om Mads Mikkelsen.

Selv kan jeg se tilbage på en aften, hvor jeg kun blev mildt underholdt af rejsen i Linie 3’s velkendte tidsmaskine, hvilket jeg naturligvis tager som et tegn på, at jeg endnu ikke er ganske Charlie-moden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her