Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Nazitrussel fra månen

’Iron Sky’ er finsk science fiction med tungen i kinden og satire over USA-politik
Kultur
19. april 2012

En selvironisk finsk science fiction-film med en skæv historie og et godt tag på de effekter, som genren har dyrket siden Star Wars – det lyder lovende, for hvorfor skal bulder og brag ude i rummet være forbeholdt instruktører fra den anden side af Atlanten?

Desværre bliver filmen ikke helt det pletskud, som en velturneret start giver forhåbninger om. Det drejer sig om noget så indlysende som et nazistisk samfund opbygget på månens bagside af tyske flygtninge fra Anden Verdenskrig. Her drømmer de om et comeback på Jorden, og da de kidnapper en amerikansk astronaut med iPhone, sendes to spioner i 2018 til USA for at tilegne sig den seneste nye computerteknologi.

Den ene er en blond arierheltinde, der underviser i nazisme ud fra det klip fra Charles Chaplins Diktatoren, hvor føreren danser med jordkloden. I USA kan hendes paroler bruges af den Sarah Palin-lignende præsident i dennes kampagne for at blive genvalgt.

Fra den amerikanske højrefløj til den nazistiske ideologi-snak om folkets enhed er der kun små skridt, og begge parter forenes i frådende krigsliderlighed.

Europæisk synsvinkel

Lærerinden spilles med en fin blanding af glamourøs typesikkerhed og erotisk underfundighed af tyske Julia Dietze, men filmen taber meget af hendes historie på gulvet undervejs. Hendes politisk ukorrekte betagelse af den sorte amerikanske astronaut (Christopher Kirby) drukner i krigerisk hurlumhej.

Som helhed er Iron Sky dog en af den slags film, der uden at være rigtig vellykket ofte er svært underholdende, fordi den så entusiastisk strør sine ideer hen over en historie, der først og fremmest er en pa-stiche over de senere årtiers største science fiction-succeser. Selv om de fleste medvirkende overspiller, og det egentlig kun er Dietze og en uundværlig Udo Kier som erstatnings-Führer, der rigtig holder stilen, spredes der mange drilagtige påfund ud, og det nazistiske rumslagskib Götterdämmerung, der kommer i aktion til slut, er flot designet.

Pudsigt er det også at se en sådan actionfilm uden den sædvanlige amerikanske helteforherligelse og hujende patriotisme – tværtimod gøres USA grundigt til grin på en måde, der sjældent eller aldrig ses i de dyre dollar-producerede actionbrag. Det europæiske, USA-kritiske perspektiv er tydeligt i Iron Sky, og det er ganske forfriskende.

Iron Sky. Instruktion: Timo Vuorensola. Manuskript: Johanna Sinisalo, Michael Kalesniko og Timo Vuorensola. Finsk-tysk-australsk (Palads, Empire Bio, CinemaxX)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her