Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sammenhængskraft i størrelse mikro

Københavnsk musik bliver svunget ud i nye territorier og op i nye højder af små unge selskaber med blod på tanden, sved på panden, hånden på hjertet – og hjertet bankende for nærmiljøet
Kultur
4. april 2012
Københavnsk musik bliver svunget ud i nye territorier og op i nye højder af små unge selskaber med blod på tanden, sved på panden, hånden på hjertet – og hjertet bankende for nærmiljøet

Den københavnske undergrund lever og har det helt ualmindelig godt. Jeg sidder ved et skrivebord befolket af udgivelser på vinyl – både i størrelse syvtommer og tolvtommer – og det genopstandne kassettebånd. Og jeg har en fest.

Det her er ikke udgivelser, der er tænkt som kioskbaskere – det skulle da lige være i døgneren nede på hjørnet – men som kontaktlim, der binder mikrosamfund sammen. Om de så er personligt imaginære eller kollektivt vedtagne.

Musik, der er bevidst om sit nærmiljø, stærkt lokalt farvet, især når mikrofonen bliver brugt til at rappe eller toaste på dansk. Ikke tiltænkt masserne, men nærfællesskaberne. Og her kan politiske beskeder hjælpe.

Som københavnsk storbyindianer ligger trafikpolitikken således mangen en hedspore på sinde. Hvilket gennemsyrer den delte syvtommer I En Transport Stil. På den ene vinylside hylder Chancho & Mighty Mala (og produceren Klumben) cyklen, mens Ham Der Hasse dyrker den offentlige transport på den anden.

»Desværre er det ofte sådan at man ikke har nogen penge/Man står stiv i byen seks om morgenen med lang vej hjem/Men bare en lille tyver, den kan redde dit skind/Og der er altid åben bagdør, hvis man lige kan snige sig ind.«

Vi diverteres med en fyndig, dansk dancehall, som fremstår forsonligt bumlet og kantet via de enkle, men effektive, analogt firskårne programmeringer, som de gode toastere zigzagger henover. Det er helt enkelt brillant.

Potente udforskninger

I En Transport Stil er udgivet af det purunge, københavnske selskab Kontrafon (grundlagt i september). De har specialiseret sig i syvtommersingler inden for hiphop, dancehall og reggae, og det er her, man kan høre nogle af Nørrebros bedste toastere og producere såsom Topgunn, Raske Penge og Klumben – og hvis ikke man har hang til pladespiller, så kan man downloade numrene ganske gratis. Hvilket sikrer, at den streetwise folkelighed i sangene kan komme til sin ret, og det fortjener den dæleme.

Ligeledes københavnske Tambourhinoceros har de seneste år leveret strålende albumudgivelser – også på cd – med navne som Iceage og Treefight For Sunlight. Og de har dermed også nået de bredere masser.

Men nu har selskabet startet en serie af kassettebånd i nummererede oplag på sølle 50. Og her bliver man mindet om, at mikroudgivelser også appellerer til særlige segmenter. Mens Kontrafons udgivelser har en mere udadvendt karakter, så har båndene en mere snæver eksperimenterende musikalitet. Hvilket også er godt.

Og allerbedst med Kala-OK’s fremragende psykedeliske bånd B-Sides & Sea Sights, der former sig som to ti minutter lange ekskursioner gennem i alt 12 numre. En Pandoras æske af indiefabeldyr vendt og drejet i et smukt og bramfrit fabulerende kalejdoskop og noget af det mest interessante danske musik i krydsfeltet mellem indie og avantgarde, denne signatur længe har hørt. Og check også lige kassettebåndene fra Andrea Welz og Inner Garden vs. Celeste.

Og lad os så tage til ydre Nørrebro, hvor kraftcentralen, spillestedet, musikaktivitetshuset Mayhem huser et væld af bands, fantaster, avantgardister, opdagelsesrejsende samt musikforeninger og -fællesskaber såsom Yoyooyoy, KNTN og ikke mindst musikforeningen Eget Værelse, der udelukkende består af kvinder.

Kernegruppen i sidstnævnte er kvintetten Selvhenter, aktuelle med deres nye album Frk. B. Fricka – på både cd og vinyl. Og her får den én på sinkadusen i potente udforskninger foretaget af de fem fordelt på to trommesæt, en trombone, en saxofon og en violin.

Frk. B. Fricka angriber og afvæbner, opruster og nedsmelter i en saliggørende supernova af dynamiske skælv, metronomisk frimuring, freejazzet pludren såvel som drøn, grovkornet dunder og finmønstret hvæs.

En klar identitet

Det er musik som stærkt fysisk udtryk, på én gang udforskning og trance, som man enten giver sig hen til eller uforstående vender ryggen. For alle med en krop, men ikke for enhver. Og en strålende eksponent for den friform og eksperimentalisme, som lever så vitalt på Mayhem og i Eget Værelse.

Og tillad mig også lige at løfte hatten for Ilk Music – det ældste selskab i denne sammenhæng – som består af hele 20 musikere, som over et væld af udgivelser har udvidet ideen om, hvad jazz kan. Ofte med frivole fraterniseringer med electronica og alternativ rock, ja, flere gange med tryk på disse frem for på jazz.

Ja, svenske Qarin Wikströms københavnerband Kostcirkeln er faktisk endnu sværere at kategorisere. Det ene øjeblik lyder hun som en japansk avantrockgruppe, det næste som Jenny Wilson på randen af et nervøst sammenbrud, det tredje som danske Tys Tys – der også udkom på Ilk – og deres smukke glasskår fra jazz, electronica og indie.

Det sker på den livsalige EP Bästa Vän, der lægger sig smukt i det formsprængende og uhøjtidelige spor, som præger en del af Ilks familiealbummer.

Og således bekræfter Kostcirkeln med deres udgivelse Ilks mindre, men vitale fællesskab – midt i en knap så vital velfærdsstat.

Vi må selv opfinde sammenhængskraften, og det gør disse selskaber på mikroplan. Her består strategien i at bygge sin egen klare identitet, frem for at lave demografiske køberanalyser.

For de ved, at hvis de forstærker og forædler deres personlighed og præferencer, så skal de rette fans nok komme ind. Akkurat som med tidligere tiders uafhængige pladeselskaber. Men her i endnu mindre målestok, med stærkere idiosynkratisk identitet og væbnet med en ny tids muligheder for at sprede de gode og sammensatte ord.

 

Chancho & Mighty Mala/Ham Der Hasse: ’I En Transport Stil’ (Kontrafon) kontrafon.dk

Kala-OK: ’B-Sides & Sea Sights’ (Tambourhinoceros) tambourhinoceros.net/tapes

Selvhenter: ’Frk. B. Fricka’ (Eget Værelse) egetvaerelse.dk

Kostcirkeln: ’Bästa Vän’ EP (ILK Music) ilkmusic.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

... ok, men kør lige kameraet lidt tættere på Mayhem-miljøet. Posh Isolation, Golem Tapes etc har de udover andedammen musik-kunstnerisk relevante navne