Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tobenede tyre og gangstere i gummistøvler

Den belgiske krimitragedie ’Bullhead’ tager fat om maskulin mindreværdsfølelse og ækel social arv på nye, bestialske måder
Kultur
4. april 2012

Der er kød i mange afskygninger i denne forhammer af en debutfilm: Ludere sælger deres (s) kød, kvæg opdrættes for deres dyrebare af slagsen, og en gorilla bruger sine rigtig mange kilo kød i en skidt sags tjeneste.

Sidstnævnte er dog ikke en abe, men derimod en ung mand. Jacky, som han hedder, har til gengæld klare ligheder med et andet dyr, nærmere bestemt en tyr. Jeg kalder ham gorilla, fordi det jo er slang for sådan én, man sender, når nogen skal overtales med andre midler end verbale. Just det gør Jacky, da vi møder ham første gang.

Jacky er kvægfarmer og perifert tilknyttet en ’hormonmafia’, som pumper dyrene fulde af de vækstfremmende stoffer. Han er også selv på sprøjten. Da en politimand kommer lovlig tæt på den illegale forretningshemmelighed, gør mafiaen ham kold, men den afdødes kolleger fortsætter ufortrødent efterforskningen.

Med relativt få justeringer i manuskript og fortælletone kunne Bullhead sikkert være blevet en sensationsfilm – det er trods alt en ret radikal præmis sådan at lade en mand opføre sig som et dyr.

Men man er ikke i tvivl om, at instruktør Michael Roskam mener det som et seriøst karakterstudie. Især gør han – via flashbacks til Jackys barndom – en del ud af at påpege, hvordan det kan få grumme konsekvenser, når børn bider mærke i, hvad deres mere eller mindre anløbne fædre foretager sig. I et lynnedslag af en scene finder vi således ud af, hvorfor muskelbundtet er så ensomt og underligt indestængt, og hvorfor hans kurtisering af barndomsflammen Lucia går trægt, mildest talt. Det er Jackys traumer, der har gjort, at han har taget farve af de dyr, der udgør hans arbejdsliv snarere end af sine medmennesker.

Hovedrolleindehaver Matthias Schoenaerts fysik og fysiognomi passer perfekt i sammenhængen, og fordi han tilfører figuren både følsomhed og nuance, virker Jacky i al fald delvist menneskelig, selv når han stanger ud efter sine modstandere.

Ujævnt persongalleri

Bullhead har et vist slægtskab med den 40 år gamle amerikanske kødindustri-krimi Prime Cut, og dens gangstermiljø smager af amerikansk forbillede. Men da filmen er inspireret af virkelige hændelser i 1990’ernes Belgien, er blandingen af disse genrekonventioner og det meget jordnære, bondske Belgien ikke så langt ude, som man umiddelbart kunne tro. Omgivelserne er da også en vigtig medfortæller: Filmen foregår i et permanent overskyet og udtrådt gummistøvlevildnis, der effektivt understøtter den grumme tematik.

Til gengæld modarbejdes filmens seriøse dagsorden af to farceagtige landsbytossetyveknægte. En klar begynderfejlkalkulation fra Roskam, der formentlig har tænkt duoen som hårdt tiltrængt comic relief. Omvendt leverer Barbara Sarafian en af den slags birollepræstationer, hvor man får fornemmelsen af et helt liv på baggrund af blot 12-15 minutters skærmtid. Hun spiller en hærdet og hærget strisserinde, hvis bibelske navn, Eva, står i herlig kontrast til hendes machoattitude og møgbeskidte kæft.

I baggrunden sitrer interne spændinger mellem flamsktalende og fransktalende belgiere, som nok giver begrænset afkast for folk, der, som denne pen, har et beskedent Belgien-kendskab. Men samtidig bidrager de til historiens noir-agtige ’hver-mand-for-sig-selv’-stemning, der cementeres af Evas homoseksuelle kollega, som plejer et yderst tricky forhold til en informant.

Hen imod slutningen af Bullhead ser man en kalv blive skåret ud af sin mors mave, hvorefter den lægges i en trillebør. At denne slimede og blodige skabning er filmens mest sympatiske figur og tegner sig for dens smukkeste øjeblik, siger ikke så lidt.

 

Bullhead. Instruktion og manuskript: Michael R. Roskam. Belgisk (Cinemateket i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her