Læsetid: 3 min.

Dement af (selv)kærlighed

I Henning Carlsens tøffende Márquez-filmatisering, ’Erindring om mine bedrøvelige ludere’, fremstilles ’ægte kærlighed’ som en gammelpikket eksotisering af den passive pige
3. maj 2012

Henning Carlsen er bedst kendt, i dobbelt forstand, for mesterlige Sult, der i 1966 lod sin stolte, selvpineriske hovedperson »gå rundt omkring« og sulte i Christiania, »denne forunderlige By, som ingen forlader før han har fået mærker af den«, som Knut Hamsun skrev.

I Henning Carlsens Erindring om mine bedrøvelige ludere, en ret tro version af Gabriel Garcia Márquez’ kontroversielle roman fra 2005, er det mærkerne af ’ægte kærlighed’ til en purung jomfru, som den kærlighedssky og evige bordelkunde, 90-års-fødselaren El Sabio, må føle, før han kan live sig op til at forlade verden.

Sult gik over i filmhistorien som en sjældent sublim styrkelse af et litterært forlæg. Erindring om mine bedrøvelige ludere svækker den (heller ikke så mesterlige) roman med tøffende nostalgi og et vagt greb om sin hovedpersons sjælelige tumlen.

Livet er uretfærdigt

El Sabio (Emilio Echevarría) er, på sine tudsegamle dage, en livstrist journalist med en klumme i den lokale sprøjte, med et ansigt af leverpletter og julemandsskæg og med et lyst jakkesæt, der hænger løst på hans gamle, knoglede kadaver. Som selvgave på sin 90-års fødselsdag bestiller han en »vild nat« med en jomfru hos sin gamle bordelmutter (en hekset Geraldine Chaplin). Sin egen uskyld fik han, med hjælp fra en gammel, enøjet glædesmadamme, bugt med som 12-årig. Siden har han horet og holdt hjertet gemt.

Som ung mand repræsenterer El Sabio derved klicheen på latinamerikanske machokultur, hvilket fortælles i erindrende flashbacks. Han er forelsket i sin (spøgende) mor og hader andre kvinder. Han vil besidde dem, med penge, ikke have noget igen.

»Hvis jeg bad dig om at elske med mig, ville du så også modtage betaling?« spørger den prostituerede Casilda.

Den slags kvinde på mand-magtomvending kunne El Sabio aldrig drømme om.

»Livet er uretfærdigt,« konstaterer han kynisk.

Det er en indstilling, som filmen selv mimer – blandt andet i en scene, hvor El Sabio, ved synet af sin husholderskes vuggende bag, sniger sig til et lille overraskelsesangreb af en analvoldtægt, der øjenrullende får kvinden til at gispe:

»Men señor, i det hul skal ting komme ud, ikke ind!«

Det sættes i scene som en (alt for) grov joke og som sådan et smerteligt billede på chauvinisme, der aldrig trækkes helt tilbage.

Kedelig tøffen

Livets sidste kapitel skal så lære El Sabio noget andet. Over for den evige erobring af bedrøvelige kvinder står pludselig gammelmandens opflammede »ægte kærlighed« til jomfruen, som han navngiver Delgadina. I romanen er hun 14 år, i den censurgarderende film blot muligvis ’ulovlig’. Ved de første møder sover Degaldina. Hun forbliver hans uberørte barn.

Hun er oftest nonverbal, med store øjne og bevægelser som et skræmt dyr. Og deres sære kærlighed underdramatiseres af hovedpersonens kedsommelige tøffen rundt mellem jomfru-musen, bordelmutter og skrivebordet, hvor han klummer løs om sit vakte hjerte. Det er svært at føle med ham.

Hele livet var El Sabio styret af sin kærlighedsskyende pik. Nu er han styret af sit pikkede blik på en purung pige. På den måde reproducerer filmen uengageret den samme form for (uretfærdig) passivisering af kvinden, som fik El Sabio til at hore sig gennem livet.

En fjern stemme kalder til slut El Sabios kærlighed for en »dement« kærlighed. Det kommer til at stå som en slags truisme. Der er noget lidt (for) gammelt og tøffende og nostalgisk (med lydtæppe af Chopin og Bach) over Erindring om mine bedrøvelige ludere. Den sætter aldrig varige mærker. Den kærlighed, som vor hovedperson føler, forbliver en trist, gammel mands kærlighed til sig selv.

 

 

 

Erindring om mine bedrøvelige ludere. Instruktion: Henning Carlsen, Manuskript: Jean-Claude Carrière og Henning Carlsen. (Grand Teatret, Gentofte, Øst for Paradis)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu