Læsetid: 6 min.

Exners murede excesser, fortid og fremtid i tegl

40 års arbejde med kirker, restaurering og enfamiliehuse er baggrunden for en stor flot bog om Inger og Johannes Exners værk
40 års arbejde med kirker, restaurering og enfamiliehuse er baggrunden for en stor flot bog om Inger og Johannes Exners værk
16. maj 2012

Der er ikke mange nye danske bygninger, som formmæssigt tager gavn af, at en mursten er en lille enhed, og at murværk derfor i princippet kan vrides og vendes. Lundgaard & Tranberg udnytter i Skuespilhuset på Kvæsthusbroen muligheden inden døre. Og til boligbebyggelsen Bispebjerg Bakke indførte Bjørn Nørgaard en bredt buet hæve-sænke-skabelon at mure efter, for at gøre prisen på de langstrakte krøller acceptabel.

Men som regel udløser enhver fravigelse fra normerne en refleksmæssig og betragtelig prisforhøjelse. Så teglens urgamle potentiale bliver ofte reduceret til en regelret, stofligt dekorativ eller til nød isolerende overflade på et firkantet industrielt skelet.

Derfor er det sanseligt opmuntrende at blade i Thomas Bo Jensens tykke bog om arkitekterne Inger og Johannes Exner, som i et langt liv og indbyrdes forståelse har udforsket murværkets egentlige muligheder, i villaer, nye kirker og restaureringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Torbensen

Dejligt med arkitekter der forstår teglprodukternes
kvaliteter,skulle måske skrive forstod.

Samtidig er det meget forstemmende,at se nye grimme bygninger skyde op som paddelhatte.Udført i glas,stål og beton der i propertion ikke tager hensyn til omgivelserne.

Tænker her på det nye industriens hus ved rådhuspladsen-det er en skændsel.

Hvad er der gået galt med vores arkitekturopfattelse og forståelse i vores land.